Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Repa - Brassica rapa
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Repa - Brassica rapa
(Prenos iz arhiva)
Spada med križnice (kot zelje, ogrščica ..)
Na njive se jo seje kot strniščni posevek, se pravi po spravilu žit. Temu primerno jo na vrtu sejemo v drugi polovici meseca julija. Če je sejana ob nepravem času, je rada puhla, se pravi, da je gomolj v sredini nekompakten, satast in neokusen.
Semenarna Ljubljana predlaga tudi spomladansko setev, od katere naj bi uporabljali liste, podobno kot pri rukoli. Preizkusila še nisem.
Skladiščenja ne prenaša najbolje. Za zimsko uporabo jo je treba kisati, sveža pa kaj hitro postane puhla, vsaj po mojih skromnih izkušnjah. Še najbolje se je obnesla v klasičnih zasipnicah na njivi oz. vrtu.
Tekom zime v toplejših kleteh prične odganjati. Te rumenkaste pikantne listke lahko s pridom uporabljamo kot dodatek solati, ali kot solato s krompirjem. V časih, ko pozimi ni bilo solate na vsakem koraku, je bila na kmetijah in verjetno še kje pogosto na jedilniku. (dodala muha)
Na njive se jo seje kot strniščni posevek, se pravi po spravilu žit. Temu primerno jo na vrtu sejemo v drugi polovici meseca julija. Če je sejana ob nepravem času, je rada puhla, se pravi, da je gomolj v sredini nekompakten, satast in neokusen.
Semenarna Ljubljana predlaga tudi spomladansko setev, od katere naj bi uporabljali liste, podobno kot pri rukoli. Preizkusila še nisem.
Skladiščenja ne prenaša najbolje. Za zimsko uporabo jo je treba kisati, sveža pa kaj hitro postane puhla, vsaj po mojih skromnih izkušnjah. Še najbolje se je obnesla v klasičnih zasipnicah na njivi oz. vrtu.
Tekom zime v toplejših kleteh prične odganjati. Te rumenkaste pikantne listke lahko s pridom uporabljamo kot dodatek solati, ali kot solato s krompirjem. V časih, ko pozimi ni bilo solate na vsakem koraku, je bila na kmetijah in verjetno še kje pogosto na jedilniku. (dodala muha)
Repo kar hitro posej, je ravno pravi čas.
Kar zadeva predposevek kolerabice ravno najbolj idealno ni, ampak na malem vrtu tako ali tako težko izvajamo kolobarjenje. Bo ena izkušnja več. Če imaš možnost, par semen posej v en drug kot in opazuj, če bo kaj razlike.
Zelo važno: repo sej zelo na redko. Na njivi je bila vedno najlepša, kadar jo je ob setvi suša krepko razredčila. Če hočeš lep pridelek, naj ima vsaka repa zase vsaj kvadrat 20 x 20 cm, na njivi raje še več.
Kar zadeva predposevek kolerabice ravno najbolj idealno ni, ampak na malem vrtu tako ali tako težko izvajamo kolobarjenje. Bo ena izkušnja več. Če imaš možnost, par semen posej v en drug kot in opazuj, če bo kaj razlike.
Zelo važno: repo sej zelo na redko. Na njivi je bila vedno najlepša, kadar jo je ob setvi suša krepko razredčila. Če hočeš lep pridelek, naj ima vsaka repa zase vsaj kvadrat 20 x 20 cm, na njivi raje še več.