Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Vodnjača, Siciljanska lagenarija , grlata buča, jurgeta, cug
-
- Site Admin
Vodnjača, Siciljanska lagenarija , grlata buča, jurgeta, cug
(Prenos iz arhiva)
Glej tudi Siciljanska lagenarija
Vodnjača Speckled Swan - Lagenaria siceraria
Zelo dekorativna buča vodnjača. Ni užitna. Večinoma se gojijo kot vzpenjalke, lahko pa tudi kot navadne buče na tleh. Te na sliki so mi zrasle v grabnu, kamor sem konec jeseni vrgel posušeno bučo. Ker je letos tam posajen krompir, sem te pobral nekoliko prej kot običajno.
Meni so najlepše, ko so zelene. Se pa tudi lahko posušijo. Drugo ime za to sorto je Kobra.
Z navadnimi bučami(Cucurbita) se ne križajo.
Vodnjača Speckled Swan - Lagenaria siceraria
Zelo dekorativna buča vodnjača. Ni užitna. Večinoma se gojijo kot vzpenjalke, lahko pa tudi kot navadne buče na tleh. Te na sliki so mi zrasle v grabnu, kamor sem konec jeseni vrgel posušeno bučo. Ker je letos tam posajen krompir, sem te pobral nekoliko prej kot običajno.
Meni so najlepše, ko so zelene. Se pa tudi lahko posušijo. Drugo ime za to sorto je Kobra.
Z navadnimi bučami(Cucurbita) se ne križajo.
Posušene so lep okras, zelo primerne tudi za shranjevanje debelejšega semena (buče, koruza, fižol).
S tekočinami še nisem poskusila, naj bi pa bile vodotesne, na kar po moje namiguje tudi ime "vodnjača". Sušiti jih je treba v suhem, zračnem, najbolje prepišnem prostoru. Traja pa kar nekaj mesecev, da so res suhe.
S tekočinami še nisem poskusila, naj bi pa bile vodotesne, na kar po moje namiguje tudi ime "vodnjača". Sušiti jih je treba v suhem, zračnem, najbolje prepišnem prostoru. Traja pa kar nekaj mesecev, da so res suhe.
ja res je, saj so nadomeščale steklenice. vodotesne so skoraj vse buče, a ta ima dolgi vrat zato se iz nje ne preliva tekočina in je primerna za nošnjo okoli. pvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Za tiste ki jim ni treba klikniti prevedi.http://www.amishgourds.com/store/page/456714