Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Aronija - Aronia melanocarpa

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Zanima me, ali je že kdo pripravljal sok aronije samo z uporabo parnega sokovnika - brez stiskanja - in kako je šlo, ima smisel ali ne?

Morda podvarianta, da jih najprej zamrznemo in šele potem akcija s sokovnikom? (Koža se zmehča, mogoče se cela reč malo bolj "umedi" tako kot pri črnem trnu...?)

Tole je videti obetavno

http://www.duefiliderba.com/en/homemade-berry-juice/

... Meni se pa tako na oko vseeno zdi, da tole niso ravno kaj posebej sočni sadeži in sem skeptičen.

Hvala!
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Delim tvojo skepso, sem ravno danes poskusila svežo, pa je bila, kot, da bi bila napol suha. Dvomim, da boš kaj iztisnil s sokovnikom.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Vrži zraven ene dva japka... Bi pa zmrznu prej ja, menda zgubi grenkobo._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Mislim, da bom zamrznil in potem pokuhal, tako kot s kuhanjem delam ribezov sirup. Zdaj je samo še vprašanje, ali že najdem kje v bližini dovolj lepe bezgove jagode, da gredo še one zraven.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zmrznjena (delno) izgubi grenkobo, to je res, ne pridobi pa na socnosti. Na navadnem sokovniku pri nas ni bilo uspeha, dopuscam moznost, da bi bil na polzastem sokovniku rezultat boljsi. Vsekakor jo je pa treba prej obrati - kolikor sem si jih ogledal danes (jagode se ze gubajo) - mislim, da je za letos za obiranje za sok ze prepozno, so jagode ze "presuhe". V vsakem primeru pa bo veliko "ostanka", ki se ga lahko susi in porabi za caj.

Pri nas skoraj vso zamrznemo in odmrznjeno porabimo preko leta kot dodatek jogurtu, kefirju,... tudi sadnim kupam. Meni je taka najboljsa...
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ja, predstavljam si nekako tako...

- tudi če bi sadeži sicer morda bili sočni, so letos gotovo ekstra švoh glede na razmere (za poflekat se še nekako znese, to pa je tudi vse)

- večinoma bom sušil (že poteka) in se to potem prek zime porabi za čaj (kot že lani) ali kompot

- nekaj bom zamrznil z namenom dodajanja v jogurte itd, kot si povedal

- nekaj pa pokuhal kot sirup (z dodatkom limonine skorjice in cimeta), tako kot to redno počnem z rdečim ribezom

- letos izjemoma ne bom vlagal v šnops, ker imam še precej robe od lanskega pretiravanja Smile (je pa to sicer dobra ideja, ko odleži leto-dve, pride kot nekakšen portovec)
mravlja

Nase so se lansko jesen presajale, tako, da takih tezav - kam s plodovi - letos nimam(o), jih je zelo (pre)malo.

So pa zelo dobre, ce jih pokuhas v teranu (ali kakem drugem mocnem crnem vinu) in pripravis liker, so zelo dobra zamenjava za "borovnicke".
Edina "slabost" je nemogoce kratek "rok trajanja". Very Happy
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

A bi že enkrat nehali s temi idejami in kratkim rokom trajanja, pa sem in tja z aperitivčki!

Trpim. Zelo.

Jaz sem jo sicer tudi že obral, ravno danes in jih je za cca 2l. So pa zelo sočne, ker sem jo zalival. Skratka, brez zamreženja, senčenja in zalivanja ni kaj sanjati o čem uporabnem, vsaj v naših krajih.

Nasadek cepljen na jerebike mi pa vztrajno štrajka. Od sedmih so uspele in že malo zrastle le dve, dve je požrl voluhar (ta cepljene) ostale se pa niso prijele kljub dvakratnemu poizkušanju. Se mi zdi, da grem po najdaljši poti do uspeha
in te dni sem izvedel še tretji korak žlahtnjenja. Sem jih pookuliral pa basta.
mravlja

Ja, prav no, bomo pa nehali...
(jih je itak (ze zdavnaj) zmanjkalo Laughing )
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Ste me presekirali s temi ptiči pa sem še sam lojtro prstavu!

jerebika x aronia_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori