Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Perujsko volčje jabolko - Physalis peruviana

Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Bom, Ivčk, ker že tekmujem z mravljami Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Malo sem pregledal moje skromne letne zapiske. "Volčje lampijončke" sem gojil leta 2012 in leta 2013.
Kakšno leto kasneje smo na vrtu pustili kak samosevec, če ni drastično oviral vrtnine. Nekaj je bilo za obirati.

2012 sem sejal Andsko jagodo (tako sem zapisal) 12. februar, in je vzkalila 20. februar.
2013 sem sejal Cape GooseBerry (andsko) in Ground Cherry, 6. februar.

Bolj zgodaj sem jih sejal; letos bom precej odvisen od vremena; če bomo imeli vroče babje poletje, bom kaj pridelal Wink .

27. julija kupljena Andska je sedaj od 1,0 metra zrastla na 1,2 m, vendar še ni čisto "prebolela" presajanje v večji lonec. Upam na primeren pridelek Wink .
Manj upanja na lep pridelek bo s samosevno Groud Cherry. 25. julija sem male sadikce, višine 5 cm razsadil v jogurtne lončke.
7. avgusta sem jih presadil v litrske lonce, visoke približno 12 cm. Že gredo na širino, pa tudi male lampijončke že imajo._________________mfranc
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Ravno včeraj na sprehodu sem videl tele volčje jagode in so verjetno samosevki, ker so ravno ob poti in vsako leto so na istem mestu. Enega sem poskusil in je bil precej kisel...verjetno še ni dozorel, ker je bila ovojnica še oranžne barve.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Tukaj se vidi razlika med perujskim in navadnim volčjim jabolkom.
http://www.cvetlicna.si/CVET,,sadni_vrt,uzitni-lampijoncki.htm
Perujsko je zraslo v višino tam nekje 180 cm.
Mesar

Odgovor Napisal/-a Mesar »

Sem včeraj v najboljšem sosedu videl te jagode in jih seveda kupil za probo. Res so zanimivega okusa. Tudi otrokom so všeč, bom shranil seme in gredo naslednje leto v lonce. Ali sadite po eno sadiko ali več na lonec zaradi oporo podobno kot paprike. Govorim seveda o physalis peruviana.
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Mesar je napisal/a:
Sem včeraj v najboljšem sosedu videl te jagode in jih seveda kupil za probo. Res so zanimivega okusa. Tudi otrokom so všeč, bom shranil seme in gredo naslednje leto v lonce. Ali sadite po eno sadiko ali več na lonec zaradi oporo podobno kot paprike. Govorim seveda o physalis peruviana.

Samo po eno sadiko na lonec, pa v manj kot 30l lonec se ne splača, ker samo matraš sadiko in sebe (ker stalno zalivaš)._________________Iščem zanimive sadne vrste...
copatka

Mene je letos talna jagoda (Physalis pruinosa) čisto očarala in bi jo imela rada drugo leto spet. Še zdaj je polna in jo zobljem vsako jutro Very Happy .

Ali tisti, ki imate katerikoli physalis, sami shranite svoje seme? Kako pa? Kot paradižnikovo?
Hvala za pomoč!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ja, tako kot paradižnikovo. Pri nas tudi samosevčki (zunaj na vrtu) niso redkost.
copatka

Hvala, Mravlja! Smile_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori