Čebula - Allium cepa L.

Odgovori
lera

Odgovor Napisal/-a lera »

Ja no bo še čebula postala znana - ja fina čebula, ki so jo včasih gojili na območju Rake - jaz sem jo večkrat jedla mi je dobra nisem jo pa nikoli sadila, ker nimam njivice tam okoli. Drugače pa so imeli včasih tudi čbularski maraton - ne vem če še_________________lp

Lera
http://lera.moj-album.com
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Čebula Red Baron, iz semena.
Ne bom se več zafrkaval z vzgojo sadik. Vržeš seme na lepo pripravljeno, rahlo gredico in na začetku skrbiš za stalno vlago.
Tri kratke vrste sem sejal bolj na redko, seme na 3-4 centimetre, tri vrstice pa zelo gosto. Tamo je zrasel pretežno droben čebulček, za sadit spomladi.
One na levi strani gajbice so tudi do 5 cm v premeru in so uporabne za prehrano, takrat ko ne potrebuješ debele čebule.

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

AB, na naslednjem kofetku se priporočam za ustno podrobno poročilo. Lahko?
Vidiš, meni je ta velikost čebule idealna. Wink
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Idealna velikost (na levi) tudi zame. Lani mi je zrasla prav te velikosti in ni nič odganjala ne gnila. Še zdaj imam eno ali dve. Povsem čvrsti, zdravi in uporabni._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Andrej, kaj pa podrobno "pisno" porocilo - kar tu? Bi lepo prosil.
Andrej Banko

Hm, kaj naj pa napišem ...
Kupil sem vrečko semena za 0,99£. 5. aprila sem posejal seme, na začetku avgusta sem izruval drobne čebulčke, 14 dni kasneje pa še debelejše. Laughing

Tole na sliki sem pridelal na približno četrt kvadratnega metra ( 50 x 50 cm ). Zemljo sem lepo prerahljal in jo očistil trdih delcev v zgornji plasti.
Nato sem s palico potegnil plitve črte, slab centimeter globoke in potresel seme. Kot sem že prej napisal, tri vrstice redko, tri pa precej na gosto.
Zasul in po vrhu posul z zdrobljenim gozdnim materialom ( listavka, iglice, praprot, malo žaganja ), ki je vsaj na začetku imel funkcijo, da prepreči zaskorjenje zemlje.
Počasi potem to tako ali tako "izgine". Do vznika sem še pokril s kopreno in pazil, da je bilo dokaj redno zalivano.
Vmes še sem in tja kaj opleješ in je to to !
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Andrej, se zahvaljujem.
Andrej Banko

Skratka, menim, da je ena ključnih strvari pri vzgoji čebule iz semena na prostem to, da preprečimo zaskorjenje v prvi fazi - preden se izoblikuje čebulica.
Prvi poganjki so namreč zelo nežni in tanki ( spominja na poganjek drobnjaka ) in jih zasušena/zaskorjena vrhnja plast zemlje zlahka "preščipne".
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

No, vidiš, na to pa pri sejanju čebule nikoli nisem pomislila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori