Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2017

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8381
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Thag, to je pa zelo uporaben podatek. Verjetno jih bom nekaj pojedla zelenih, da vidim, koliko so pekoči, nekaj pa počakala v upanju na živo rdečo in jih potem pojedla oziroma predelala.
Tale na sliki raste v koritu na balkonu in če ne bo kakšne divje nevihte s točo, ima dobre možnosti, da dozori. To bo lep pogled na živo rdeče zvončke! Tukaj udari ven moje nagnjenje do rastlinskih barv, ki se ne omejuje le na volno Wink _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Dovolj časa imajo da dozorijo. Jaz sem lani zadnje pobiral konec oktobra (zunaj).
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9602
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

No, zdaj bom tudi jaz začela kuhati čili omake. Začela bom z nepekočimi in manj pekočimi. Danes sem nabrala:

Jalapene: navadni, Jalapeno Brown, Numex Pumpkin Spice, Jalapeno Purple.


Vicentes Sweet Habanero, Thunder Mountain Longhorn, Habanero el Remp


Kim-chi
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Khm, Plamenka ... spet vskočim zaradi semen Confused ni jih treba kompostirat. Semena različnih čilijev zberi, posuši in jih lahko suhe melješ kot začimbo (kot poper).

Če jih ti ne bi rabila ali hotela tako porabit, jih jaz z veseljem vzamem Smile.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9602
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

To je pa dobra ideja, Figula. Wink

Mimogrede, čeprav samo napol spada sem. Mlinček si moram nabaviti za mletje suhih čilijev, pa semen. Kakšne imate drugi?
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Kar navadni mlinček za kavo, okoli 12 evrov stanejo, odlično opravijo nalogo spreminjanja sestavin v prah.
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Da ne bo zablode, semena čilijev ne vsebujejo kapsaicina.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Brez zablode, Spiridon Laughing Laughing še vedno imajo vse polno koristnih sestavin.
Recimo fenole, pa flavonoide, maščobne kisline, iodin (zelo pomemben), .... in kapsaicin v sledeh.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Madonca, Plamenka, tole so pa fotografije za v najboljse knjige o cilijih...
thag
Prispevkov: 345
Pridružen: Po Feb 22, 2016 1:00 am

Odgovor Napisal/-a thag »

jaz jih meljem kar v smoothi makerju :P in jih dam skupaj z semeni notri.
Zmeljejo pa se odvisno koliko casa pustim notri._________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Odgovori