Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dehibridizacija paradižnika

htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Sam sem imel že nekaj naključnih hibridov. Eni so mi bili všeč, drugi ne. Če mi je kateri všeč, potem seme shranim in ponovno sejem. Do sedaj sem imel v glavnem srečo. Enkrat mi ni uspelo obdržati željenih lastnosti v naslednji generaciji. Parkrat pa mi je uspelo. Namerno skrižal in stabiliziral pa še nisme nobnega.

Tako imam sedaj naslednje sorte/hibride f4+:
- breskvica (roza kosmat paradižnik)
- zelena hruška (starš je evergreen, plodovi pa so oblike in velikosti manjše viljamovke)
- ptujski pogačar (mesnat velik rdeč paradižnik, ki je bolj ploščat kot večina večjih paradižnikov)
- rumen antocian (dobil skrižano seme od ene sorte, pa je imel paradižnik rumene plodove z rahlim vijoličastim nadihom, pa sem ga obdržal in ga bom poskusil stabilizirati)
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Ko se ti nekaj skriža opaziš to po navadi že v prvi (F1) generaciji. Potem to rastlino gojiš naprej in če se ti še naprej križa z dugimi dobiš lahko nove učinke podobne učinku hibridnega vigorja z izboljšanjem lastnosti. Lahko pa se ti sama sebe oplojuje naprej in pride do imbridne depresije s slabšalnim učinkom ki se včasih stabilizira šele po deseti samooploditvi. Pri rastlinah ki imajo ločene moške in ženske cvetove ali so celo dvodomne lahko zavestno vplivamo na dedovanje z izolacijami. Pri tistih ki imajo pestič in prašnik v enem cvetu pa je potrebna že specijalna oprema. Torej pri paradižniku prepuščamo lahko vse skupaj nekemu naključju in božji volji da bo zadeva stabilna.
Dehibridizacija je res ponesrečen in zavajujoč izraz.
Odgovori