Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri nas sem ravno počistil mlade (no, relativno mlade), ker računam, da bo vročina tega tedna lepo posušila reze.

Večinoma ni bilo dosti kala, razen pri carjevičih - ti rastejo bolj bujno in bolj pokončno od drugih sort v sadovnjaku in delajo močno razvejane vrhove, kar potem razredčim skupaj s klasiko (bohotivkami, prekrivajočimi se vejami, takimi, ki silijo v notranjost etc).

Imam kar težave, ker to so zdaj 4-5 let stare jablane in bi že morala biti jabolka na njih, kar bi potem naravno pripomoglo k upogibanju vej. Ker pa sta zadnji dve leti izpadli zaradi mraza, "ročno" raztegujem (z elastično gumijasto vrvico) in/ali obtežujem (s plastenkami od mleka, vezanimi na kratke dolžine te iste gumijaste vrvice), da bi obdržal neko solidno obliko.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Imam enake težave zaradi dvoletnega izpada plodov. Beličnik, ki je bil že tako ali tako zašuštran zaradi ovc mi je dobesedno ušel navpično.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hja, kot sem ze jamral - letosnje leto sadju tu pri nas ni bilo naklonjeno. Kar ni pobrala pozeba in ni sklatila toca, pa zdaj samo pada z dreves. Seveda neuporabno.

In spet me zanima, kaj mi raste na drevesu Rolling Eyes ?

Mislim, da je odpadel zadnji par z najstarejse jablane v vrtu, stare ca. 35-40 let. Jih nerad pokazem take nezrele, ampak, ker bi rad vedel, kaj je, vprasujem, ce kdo pozna to sorto.
Ce jo bo zaradi nezrelosti sploh mozno dolociti - ce ne, pa vprasam spet naslednje leto Wink
mravlja

Sem danes nasel se enega, je odpadlo tudi to.

Ni se zrelo, je pa bolj zrelo kot vcerajsnja - mogoce bo identifikacija vseeno lazja. Ce kdo pozna, bi lepo prosil za odgovor.
mravlja

Sem nasel danes zadnjega - to je do sedaj najbolj zrelo, a tudi to se ni "dokoncano".

Zdaj pa - kar bo, pa bo.

(ce ne bo odgovora, pa drugo leto - saj sem se potrudil, kajne?)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Sicer (še) nimam preveč pojma o jabolkih, ampak menim, da je pogosto samo fotografija premalo za natančno določitev. Rumeno-rdečih sort je mnogo.
Vonj, okus, tekstura mesa, kakšna je koža, izgled na prerezu ...
Torej, neka starejša sorta, ki zori enkrat konec avgusta, oziroma bolj v prvi polovici septembra.

Usekam na slepo: James Grieve da premislim
mravlja

Andrej, korajza velja Cool .

Se strinjam, podatkov je premalo, zaradi nedozorelosti so pa se ti vprasljivi.

Sorto lahko na ta nacin "zadane" verjetno samo nekdo, ki jo res pozna v vseh fazah rasti, zorenja... - ki je ob njej "gor rastel" - nam ostalim ostane le ugibanje.
Tudi sam jabolk ne poznam najbolje, in mi je skoda. Nic, "popravil" bom, kolikor se bo dalo Wink .
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Pozdravljeni,

rad bi posadil eno poletno sorto jablane (dozorevanje konec julija/avgust) in me zanima katero sorto kaj priporočate.

Hvala in lep pozdrav
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Meni osebno je všeč Mantet.
mravlja

... se pridruzujem Metuljcku.
Odgovori