Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
Med_Ica

Odgovor Napisal/-a Med_Ica »

lpmami je napisal/a:
Med_Ica je napisal/a:
Neemova pogača, recimo, učinkuje tudi na strune.
Doslej sem poznala samo Neemovo olje in tonik, za pogačo se pa ne spomnim, da bi poročali tu na Gartlcu. Zlasti me zanima učinek na strune. Ima kdo kaj izkušenj?

Lahko povem samo, kar mi je povedal prodajalec (in naj bi povedali sami uporaniki iz svojih izkušenj). Te pogače je 4 kg, stane okoli 17 eur in je je dovolj za 100 m2. Je gnojilo, vsebuje mikroorganizme in deluje toksično na jajčeca strun in podobno. Za zaščito solate (flanc), daš v sadilno jamico eno čajno žličko, ka zadostuje, da je 14 dni ne napadejo strune. Potem je sadika že dovolj velika, da ne odmre tudi, če jo napadejo strune.
Jaz letos problemov s strunami nisem imel. Je pa res, da sem izvedel še nekaj drugih ukrepov, ki bi lahko vplivali na zmanjšanje števila strun.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Med_Ica je napisal/a:

Jaz letos problemov s strunami nisem imel. Je pa res, da sem izvedel še nekaj drugih ukrepov, ki bi lahko vplivali na zmanjšanje števila strun.

Bi nam zaupal, kako si ukrepal? Strune so res nadlega. Na domačem vrtu jih nimam, na "najetih" gredicah pri sovaščanki pa redno vzamejo davek približno pol sadik Evil or Very Mad . Volna v tleh jih ne moti, naslednje leto poskusim še z Neem pogačo.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Med_Ica, ja, povej, prosim, kakšni so ti ukrepi, poleg ročnega pobiranja._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

lpmami je napisal/a:
Med_Ica je napisal/a:
Neemova pogača, recimo, učinkuje tudi na strune.
Doslej sem poznala samo Neemovo olje in tonik, za pogačo se pa ne spomnim, da bi poročali tu na Gartlcu. Zlasti me zanima učinek na strune. Ima kdo kaj izkušenj?

Nimovo pogačo bolj poznamo po angleškem imenu Neem Cake, nekaj smo o njej govorili tudi tukaj. In je verjetno kakšno leto, ko sem omenil, da bom pogačo zopet vključil v vrtno oskrbo, pa se to še ni zgodilo ..... Embarassed

Dobra zadeva, kot vsi neemovi proizvodi. Uporabljai sem jo pred več kot petimi leti, zato se učinkov točno ne spomnim.
Verjamem, da učinkuje tudi na strune, saj tudi neem tonik priporočajo za škropljenje po tleh, proti talnim škodljivcem._________________mfranc
Med_Ica

Odgovor Napisal/-a Med_Ica »

muha je napisal/a:
Med_Ica je napisal/a:

Bi nam zaupal, kako si ukrepal? Strune so res nadlega. Na domačem vrtu jih nimam, na "najetih" gredicah pri sovaščanki pa redno vzamejo davek približno pol sadik Evil or Very Mad . Volna v tleh jih ne moti, naslednje leto poskusim še z Neem pogačo.

Na vrt sem navozil 10-20 cm nove zemlje Mr. Green

Kupil sem v Kaliji, za uporabo v rastlinjaku, kjer so mi strune vedno načele in tudi pokončale kakšno papriko (20-50% sadik). Letos tudi ena sadika solate ni padla, paprike mi je pa krt obdelal v enakem procentu (no , mogoče je pa krt popapcal strune letos, lani jih pa ni Question ).
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bi kar stavila na krta Wink .
Res je, da zna biti tudi on nadloga. Jaz ga preusmerjam tako, da obilo zalivam tudi po potkah. Tja, kjer je bolj vlažno, se preselijo strune, deževniki in ogrci, za njimi pa še krt. Če zalivamo le h koreninam, gre ves ta živelj med njih.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Letos mi je pridelek plodovk zdesetkala vrtna stenica, zelena smrdljivka.
Kaj zdesetkala, prepolovila ga je, zadnjih nekaj tednov so skoraj vsi plodovi paradižnika in paprike/čilija več ali manj prizadeti.

Škodljivca mi je pomagala "legitimirati" Plamenka, vidim, da se je o njem tule že nekaj govorilo.

Pozabil sem poslikat kak plod s značilnimi poškodbami od stenic, tule je internetska slika http://shrani.si/f/20/Dx/3tYBZs9s/diskoloracija-na-plodu-p.jpg

Ni pa mi še jasno, ali tunele v paradižnik naredijo stenicea ali kak drug škodljivec. V takih tunelih, premera 5 do 10 mm najdem tudi po več stenic!
Neznanka mi je, ali so notri samo gostje, nisem pa v vseh teh tednih ujel nobenega drugega škodljivca.

Je pa največ škode tipično za stenico, ko z prehranjevanjem na površini paradižnika napravijo povrhnjico podobno pomarančni lupini. Dobesedno, učinek stenic, razgradnja, deformacija povrhnjice seže približno pol cm v globino.

V četrtku sem bil z ujetimi zlikovci v Kaliji, kjer so mi našli dve sorti stenic, v kar nisem čisti siguren po ogledu spletnih slik stenice Nazara Viridula. Od mladih nogic Cool do odrasle smrdljivke ima veliko razvojnih faz; v bistvu je hujša kot vsak kameleon Twisted Evil .

Dodatek 1.) pri brskanju po spletu sem našel malo drugačno, večinsko ime tega zlobca. Nezara Viridula za to ime da Google 171.000 zadetkov, za Nazara Viridula pa samo 2.200 rezultatov. da premislim

Dodatek 2.) Če bi lahko izbiral med temi grdavši, bi si raje na vrtu ogledoval Nezara viridula f. aurantiaca Wink

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/Nezara_viridula_golden.jpg/760px-Nezara_viridula_golden.jpg_________________mfranc
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Glej, glej, glej...

Tudi pri nas doma smo te smrdljivke letos opazili... - ampak nismo vedeli kaj nam delajo in kam pasejo. Poskodovanih paradiznikov je bilo kar nekaj, obicajno so bili skupaj na steblu - ni jih pa bilo tako veliko, da bi jim posvecali vec pozornosti. Ker so se v nacete paradiznike naselile strigalice, smo "po liniji najmanjsega napora" za poskodbe okrivili le-te. Kaksno "krivico" smo jim storili... Rolling Eyes Wink

Mfranc, hvala ti za ta zapis.
In kako se teh zelenih smrdljivk lahko znebimo?
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Te črne nadloge s pikami sem prvič opazila kaki 2 leti nazaj na paradižnikih, zelene pa na malinah. Takrat še nisem vedela, da je to eno in isto.
MFranc, so ti v Kaliji dali kaj za odpravo teh škodljivcev?
Jaz imam preluknjane tudi jajčevce. Crying or Very sad
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Plamenka, si prepričana, da gre za isto vrsto?
http://www.kmetijskizavod-ng.si/vr/bolezni-skodljivci/marmorirana-smrdljivka
https://sl.wikipedia.org/wiki/Zelena_smrdljivka Slednja, mi ji rečemo šuštar, je pri nas med malinami od vedno, pa nikoli ni delala škode na paradižniku. Marmorirana, na prvem linku, pa je prišla iz vzhodne Azije.
Odgovori