Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

Odgovori
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Vse je v loncih._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zaradi rekonstrukcije ceste smo morali posekati češnjo hrustavko, šla bo tudi hruška viljamovka.
Češnje so nam bile izredno všeč, dokaj zgodnje in nikoli črvive. Za vsak slučaj sem odrezala nekaj cepičev in jih dala v hladilnik. Jih je smiselno pustiti tam do spomladi ali naj jih raje dam v peč?
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

V peči ne bodo zdržali - obstali._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

He, he, Optimist, zgoreli pa bi Wink . Kajti, če cepiči v hladilniku ne bi v primerni kondiciji zdržali do spomladi, je vseeno, če jih skurim. Ti imaš že ogromno izkušenj, misliš, da bo tole s hladilnikom ustrezalo?
Optimist

Jaz bi poskusil. Ni taprav čas... Obe strani cepiča premaži s smolo, zarolaj v papirnato brisačo ( nič vlažit) pa v kuhinsko folijo zavit. Sicer imaš pa še čas ploščično cepit_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Na tujih straneh se da prebrati, da to delajo, sam hranjenja cepicev cez zimo se nisem poizkusil.

So mi pa letosnji februarski (jih nisem rabil) zdrzali v hladilniku cez pomlad do skoraj poznega poletja (dokler jih nisem prevec ovlazil) - vec kot 5 mesecev. Drzal sem se navodil, da jih je potrebno hraniti na 2-4st. C (pri meni bolj 4st. C - sem veckrat pomeril).
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Optimist, do kdaj naj bi bil se cas za ploscicno cepljenje?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Hvala obema.
Bom poskusila, izgubiti nimam kaj. Cepiti tudi še nimam kam. Novo drevo bomo posadili, ko bo cesta urejena, kar bo v najboljšem primeru čez 2 meseca, v najslabšem spomladi. Kupiti načrtujemo malo večje drevesce, 3 do 5 let, odvisno, kaj se bo dobilo. Na njem bi dve vejici precepila.

Poročam spomladi.
Optimist

Morda pa imaš kako češnjo v bližini, ki bi lahko služila za premostitev težave. Al pa sosed, morda bi kak bližnji forumaš posvojil cepič pa potem prii njem vzameš...

@mravlja te dni.._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Muha, saj menda v tvojem gozdu raste kakšna divja češnja.Poskusi s ploščično okulacijo,ko boš imela pripravljen teren, pa presadiš.
Jaz sem 8. sept. cepila češnje .Nekaj na T, več s plošč. Poskus pač, čeprav sem si rekla, da ne bom več, da to ni zame. Spomladi se mi je namreč od množice cepljenih prijelo le 4 češnje(na eni uši uničile že lep zeleni poganjek,ali pa je kriv voluhar, ker se je pozneje posušilo celotno drevesce), vse marelice na breskev in slivo(mislim, da jih je 6), pa nobena breskev.
Uganka mi je, kaj je šlo narobe: ceplj. mesto je kalusiralo, očesa so bila napeta,po tistem mrazu pa je vse stagniralo in se zasušilo. Po moji logiki bi morala torej pozebsti tudi očesa na rodnih drevesih, ali pa so cepiči pač bolj dovzetni za take ekstremne razmere, kot so bile tiste dni?_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Odgovori