Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2017

Odgovori
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Hebat ga, preveč moče naenkrat in oni spijejo več kot lahko prenesejo. Wink
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Sej sm se že odločil, da bom prihodnje leto vse gojil pod polivinilom. Res je žalostno pogledat razpokance... Ampak za v lonec so še čisto ok in ne bo veliko škode.

Zdej samo iščem en dober recept za Mango habanero omako. Lani sem ga imel, zdej pa unga lista ne nadem... Grrrr.... Mad
julijak

Odgovor Napisal/-a julijak »

Po slikah sodeč je padron zelen čili? Meni se je obarval na temno rjavo Shocked
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Noben čili ali paprika nista zelena, ko so dokončno zreli. Tehnološko pa so zreli že prej, tj. za uporabo so primerni že zeleni.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

No, nekaj zelenih sort čilijev obstaja, res pa je, da ob zrelosti postanejo olivno zeleni, tako da se ve, kdaj so zreli. To so: Green Habanero, Saras Green, Trinidad Scorpion Green. Gojim sicer le prvega, ostala dva sem videla le na slikah.
Padron je pa rdeč, ko je zrel. Na netu pa je večkrat slikan zelen, kot rdeč.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Padron je čili, ki ima podobno lastnost kot jalapeno = na isti rastlini je lahko pekoč ali nepekoč. Če vzameš zelenega, je manj možnosti, da bo pekoč. Bolj kot je rdeč, več je možnosti, da bo pekel. V bistvu bi mogel biti temno rdeč, ne rjav.

Vseeno je bolje, da nabiramo čimbolj zrele plodove, večje vrednosti učinkovin imajo.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Plamenka je napisal/a:
No, nekaj zelenih sort čilijev obstaja, res pa je, da ob zrelosti postanejo olivno zeleni, tako da se ve, kdaj so zreli. To so: Green Habanero, Saras Green, Trinidad Scorpion Green. Gojim sicer le prvega, ostala dva sem videla le na slikah.
Padron je pa rdeč, ko je zrel. Na netu pa je večkrat slikan zelen, kot rdeč.

Ja na te se nisem spomnil, čeprav sem Green Habanero že gojil. Rolling Eyes Embarassed So pa zeleni vsaj načeloma zelo zelo redki.
julijak

Odgovor Napisal/-a julijak »

Aaaa, hvala za pojasnila. Sem kar zadovoljna z letošnjo bero. Predvsem rdeči habanero rodi kot nor, pa satan's kiss in bishops crown tudi. Ostale pa imam bolj za vzorce.

Glih si ogledujem nekaj spletnih strani, ki prodajajo čilije. Že za naslednje leto Embarassed
Ne razumem, kaj je fora v cenah. Eni prodajajo 10 semen iste sorte za 1,50 €, drugi za 3,50 €.
goIdhorn

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Moja letina je bila letos živa katastrofa..... Pa tako lepo kazalo na začetku. Kmalu po presaditvi na prosto so se začele težave z ušmi, pa pršicami in še neko drugo golaznijo. Kljub stalnem škropljenju z bio zadevami se niso hotele posloviti. Sem pa očitno nekaj narobe naredil, saj so praktično vse sadike (le cca 15 jih je ostalo normalnih) dobile nekakšne trde, nagubane liste temnejše barve. Kot bi doživele nek šok. Šele v drugem delu poletja so se rastline razrastle in začele obilneje cveteti in nastavljati plodove. Posledično imam sedaj nezrele plodove, polno majhnih plodičev in obilno cvetenje nekaterih sort.... Dvomim da bo v tem mrazu še kaj od njih. Nekaj omak mi je uspelo zvariti, nekaj pa bo šlo v par kozarčkov celih.

Ps:

Ima kdo kaj rjavih habanerov viška?
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Pršice so huda nadloga in najhujše je, da se znaki napada pokažejo že ko je prepozno in rastline potem rabijo dolgo časa, da si opomorejo.
Odgovori