Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hja, "na silo" bodo zorele. Ce bo toliko dezja, kot danes, bodo vodenega okusa in hitro razpokale. Se jih splaca kontrolirati, da ne zakisajo ali celo splesnijo - to lahko narede v 24-tih urah.
Sam upam na indijansko poletje... (ne moremo imeti celo leto samo smole) Rolling Eyes.
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Fige imam v loncih in na njih je kar nekaj nedozorelih sadežev. Imam možnost, da jih že sedaj pospravim v prostor, kjer jih imam ponavadi čez zimo. Ta prostor je svetel in ima okoli 20 stopinj.

Ali je večja možnost, da sadeži dozorijo, če fige pospravim na toplo?

Ali pa sem že zamudil s selitvijo in bi bil zdaj že prevelik šok?
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Jaz si mislim da bi jim dobro del_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Bom prestavil pa bomo imeli eno izkušnjo več Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mislim, da boš s tem pospešil dozorevanje in odpadanje listov.
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Kljub vročemu poletju, letos fige zelo slabo zorijo._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Zame letos (FIGOVO LETO).
Posušil sem Caa. 25 kg svežih fig in jih v nadaljevanju ustrezno pripravil z vakumiranjem. Res zahvala moji maskoti (KRAGULJA) ki je 24 ur bdel nad drevesom. Primerjava z ujedami me ne moti, važno je, da je bil uspeh.
Bo potrebno narediti čez zimo še nekaj primerkov ujed, ki bodo na voljo v prihodnjem letu za ostale naše lokacije.
lp. Vinkoz.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Vinkoz, super. Ste bili pridni.

Katere ptice se pa na splosno zadrzujejo okoli figovih dreves?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

mravlja je napisal/a:
Katere ptice se pa na splosno zadrzujejo okoli figovih dreves?

Pri nas prav vse, kar jih je, odkar se je, pred leti (po tem, ko vsaj 20 let ni noben ptič kljunil niti ene fige), prvi spozabil in okljuval figo. Potem je spoznanje, kako so dobre, očitno seznanil vse predstavnike svoje vrste in nesebično še vseh ostalih vrst.
(Letos, recimo, prvič opažamo, ne samo jaz, da ima brglez neskončno rad grozdje in potrpežljivo odnaša jagodo po jagodo.)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Živa katastrofa Evil or Very Mad .

Prvič, po tej ohladitvi (koga naj primem za obljubljeno indijansko poletje? Wink ) fige skoraj ne zorijo.
Drugič, še tisto, kar poskuša dozoreti, že prej požrejo ptiči. Danes sem našel dve takale, pred dozorenjem, in dve, tri, zrele, ampak pokljuvane skoz in skoz.

Sta že v kuhinji, na dozorevanju do jutri._________________mfranc
Odgovori