Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gobarjenje 2017

mamy

Odgovor Napisal/-a mamy »

Pravi gobar nikoli ne pove, kje nabira gobe up že zavoljo domačinov, ki tam živijo.
thag

Odgovor Napisal/-a thag »

Pravi gobar in drustva bi morala povedati kje so nabrali gobe. S tem ne mislim s tem tocne lokacije, ampak tako kot je Andrej napisal priblizno, tako se ve kje kaj raste in se lahko doloceno gobo lokalno zasciti ali karkolii. Pri nas npr. Amanite cesaree ( jordane ) rastejo v zelo velikih skupinah in ko so jih je ogromno, so pa zascitene, ker drugje po Sloveniji so redke.
Kakorkoli, na zadnji seji mikoloske zveze Slovenije se je razpravljalo tudi o uvedbi novega zakona in s tem dovolilnic, za nabiranje gob, spargljev kostanjev, hkrati uvedba tudi "odposlancev" na teren, ki lahko preverjajo dovoljanja. Seveda to ne velja za privatne gozdove, ki so pravilno oznaceni itd. Skratka predvideva se uvedba sistema kot ga imajo Italijani, kateri se meni osebno zdi dokaj uspesen, lastnik dovolilnice lahko nabere doloceno kolicino gob oz drugih dobrot, in ce se prav spomnem je bilo govora tudi o tem, da bo potrebno vpisati vrsto in lokacijo gobe v dovolilnico.
Mogoce se nekaterim zdi to absurd a mislim, da je vecji absurd izropavanje gozdov, ki smo ga delezni te dneve. Cudi me samo, da ni bilo se govora o raznih zastrupitvah, spremljam po FB-ju tako koege kot nekatere stvari in ne razumem kaj bo en clovek z polnim prtljaznikom jurckov? Zakaj je potrebno tako izropat gozdove? Ker tukaj ni govora samo o nabiranju absurdnih kolicin gob, ampak ljudje, se posebej, ker ne poznajo gob, nabirajo samo te brizne jurcke, se za te niso 100% prepricani, za sabo v gozdu pa puscajo od smeti do unicenega podrastja, miljarda zbrcanih gob, ne znajo se obnasat v gozdu itd. Zalostno, zalostno. Pri nas imamo tudi "tezave" z Italijani, ki ne zelijo kupiti dovolilnice doma, in pridejo k nam ropat gozdove in na zalost tudi privat vrtove... Pridejo pa si napolnejo avto z domaco zelenjavo... ( brez heca)
Kakorkoli, na zalost, se o uvedbi zakona sele govori, torej bo preteklo se nekaj let do dejanske uvedbe, naj bi se pa slo za to, da bi nekdo za dobiti dovolilnico moral biti vclanjen v drustvo in placati seveda dovolilnico. Denar dovolilnice bi sel MZS clanarina pa drustvu, tako bi obojnim lahko pomagali. "inspektorji" oz. odposlanci bi bili ljudje, ki jih na to mesto postavijo drustva in bi za delo bili tudi placani iz strani MZS-ja, oz bi ta denar dobilo drustvo, ce sem prav razumel. Bomo videli kam to pelje.
http://www.gobe-zveza.si/skupscine-seje/seje-predsedstva-mzs/_________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Zaradi bumbarjev, ki se ne znajo obnašati in nimajo mere,
bomo torej spet vsi na slabšem, kot na mnogih drugih področjih.
Ja, sem revno nekaj dni nazaj v gozdu razmišljal, da nas v prihodnosti verjetno podobnega čaka kaj podobnega ....
thag

jaJa in ne ce se bomo zgledovali po Italijanih bodo te dovolilnice lokalne oz regijske. Torej bomo primorci za nabiranje gob na gorernjskem koncupotrebovali posebno dovolilnico. To je lahko tako slabo kot dobro. Ce se bo sistem uvedel bo za zascito gozdov boljse saj se marsikdo za ropanje gozdov ne bo odlicil.
Meni je res hudo gledati kako so zdaj vsi navalili v te gozdove in jih dobesedno ropajo. Kamorkoli grejo je vse poteptano prebrcano, zadnjic sem bil v gozdu in ljudje se res ne znajo obnasat, kricijo, ropotajo, celo prenosni zvocnik so imeli eni in "nabijali" glasbo. Mislim...
Naj naredijo ta zakon, naj uvedejo kontrole, naj dajo komu kaksno kazen vsaj za izgled, da bodo drugi prej premislili preden bodo unicevali vse in s tem skodovali naravi in tudi rasti gob.
Absurd je tudi to, da ljudje naberejo polne osare gob, ki jih ne poznajo, pridejo domov in sprasujejo ce so uzitne...Razumem, da za se naucit mores pobrat in prestudirat gobo. si vzames en ali dva primerka ma polno kosaro? Jaz imam v gozdu vedno papirnato vreco s sabo, v katero dam kak neznan primerek, da si pogledam in prestudiram doma, oz, ce je prilika odnesem na drustvo kjer mi objasnejo.
Mislim, daje ta zakon nujno potreben, Italija in mnogo drugih drzav ga ima, zato pa hodijo pol ropat druge drzave in imamo mi tezave... Ogabno in gnjusno !
Vsi so navalili na te jurcke vsi so v gozdovih, zadnjic sem sel v Abitante nabirati ma to je bilo polno, ob cesti so se ustavljali povsod na od gracisca do brezovice pri Gradinu je bilo vec Avtov kot v Kopru, brez kerjance parkirani povsod, vsi polne kosare ( sigurno vec kot 2kg na osebo) Polne prtljaznike..._________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

No, ravno zaradi takih objestnežev je pa bolje, da ne bi nihče povedal, kje kaj raste. Vsaj dokler ne uvedejo dovolilnic. Ker pločevink od piva, plastenk, tetrapakov, vrečk, robčkov, ... je gozd poln. Hupanja in kričanja tudi. Ni čudno, da kdaj domačini ponorijo in nastavljajo žeblje, ki jih avtomobilske gume poberejo.

Midva sva šla danes po kostanj. Šele prve ježice so padle na tla. Po mojem mu manjka še kakšen teden. Ampak mimo ta črnih res ne morem. Ne vem, kaj je letos z njimi, še nikoli jih nisem toliko našla. Vsako leto je bil kakšen za trofejo, letos jih je veliko. In ne na terenih, kjer so rastli običajno. Najdem zraščene po dva ali tri skupaj, dosti je že propadlih. Še kdo to opaža?

miha

Odgovor Napisal/-a miha »

eni res nimate stika z realnostjo. spet nov davek. lastnik gozda itak ne bo imel nič od tega.
ropanje gozdov... pa saj sami tem bedarijam ne verjamete. ali pac ?
spet se bo šlo kolhozništvo. spet samo lahko nekaj delaš če si član nekega društva. torej se gre samo za denar.
največ skode povzročajo v gozdovih tisti, ki podirajo drevesa in jih potem s traktorji ven vlečejo.
tudi največ svinjarije puščajo v gozdovih lokalci in gozni delavci, tisti, ki so blizu gozda doma.
se ne spomnim, da bi kdaj videl gobarja z kanto za motorno olje, starim hladilnikom , gumami ipd v gozdu.
če imate v vašem koncu težave z italiani pa pokličite inšpektorje....
sicer lahko naredita kakršen koli zakon, koristi ne bo od njega nobene, razen, če boste uvedli še policijsko državo
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pri nas smo "taktično" skromni, nikoli čez dve kilci Wink .

(jih še nismo nabrali celo košaro, na žalost) Very Happy Cool

včeraj

danes

_________________mfranc
thag

Miha, jaz ne uvajam nicesar. Nisem noben, sem clan drustva, ki bere prejeta obvestila in to sem delil z vami.
Zakon o gozdovih, o varstvu prepovedih itd. je in obstaja, ce pa ga ljudje ne poznamo in upostevamo je res zalostno.
Glede jezenja domacinov jaz nisem nikoli imel tezav so v vecini vsi prijazni, ne silim pa z avtom po nekih cudnih potkah se posebej oznacenih, pazim kako parkiram avto
in raje naredm kak meter vec kot, da sem kou v napoto.
Glede Italijanov je pa tocno to, ker nimajo kerjance ( ne vsi, a kmetje so prenehali uporabljati dolocene parcele, ker so jim kradli.
Pa tudi gozdove spraznejo, no saj verjetno tudi kaksni nasi.
Kakorkoli zakon o gozdovih je napisan, prav tako o varstvu narave, prav tako o gobah
( http://www.gobe-zveza.si/uredbe-zakoni/ ) ce ga ljudje ne poznamo in ne znamo upostevat pa...
Problem je v nepravilnem nabiranju gob in drugih dobrot, v unicevanju narave in s tem unicevanju podrastja.
Glede smeti, ki jih neumni vascani odmecejo v gozd ( kako alergicen sem na to in bi mlatil take primerke)
pa se ponavadinahajajo ob cestah, ne v gozdu.
Sekanje in rezanje dreves, pa v vecini poteka v zasebnih gozdovih ...
Z uvedbo dovolilnic, kot sem napisal se bodo uvedle tudi kontrole, in tudi, ce ne bodo imele zelenega ucinka, je dovolj, da se nekaj procentov
ljudi, ki hodijo v gozd samo lumparije delat zamisli in spremeni odnos oz. ne hodi vec tam.
Glede denarja pa itak vemo kako to poteka, ampak bodo drustva od tega tudi nekaj imela. Ne vem kako je z drustvi pri nas, ma nase ima 2x mesecno predavanja o gljivah imamo razne izlete in evente in z denarjem komaj naredijo neki. vsak nov clan pa bi veliko prispeval z unimi 17€ letno....
Egoizem in zavist cloveka ne pozna meja. Ce ne bi bili nekateri toliko pozresni bi bilo dovolj naravnih dobrot za tise ki se zanimajo, a da se hodi v gozd in se ruva cele sparglje in zemlje, namesto, da se odlomi vrh, da se nosi gobe v nahrbtnikih, vreckah, da se plasi divjad z neprimernim obnasanjem, da se unicuje podrast....
Kakorkoli vsak ima pravico svojega misljenja, V privat gozdu se lahko nabira vse vrste gob, se lahko prepove nabiranje kostanja, se lahko onemogoci prehod. V javnih pa...
Zakaj pa drustva? Zato ker brez njih bi se znanje izgubljalo. V Sloveniji obstaja preko 3000vrst gob. in ce gres do najboiljsega gobarja jih pozna 50 ( za rect ) z drustvom se detaljno obdela in obnavlja znanje o gobah in prepoznavanjem le teh z njihovimi sorodnicami, da ne pride do neprijetnih tezav. in z pomocjo drustva sem se v manj kot enem letu naucil za sigurno prepoznatiin identificirati preko 25 vrst gob kar mislim, da ni slab dosezek. Ne poznajo pa vsi nekega gobarja, da bi se lahko ob njem ucili. Drustva morajo biti in je lepo da so aktivna in, da tudi nekaj ponujajo_________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Problem z Italijani je star ze 10-15 let. Ze zelo dalec nazaj sem jih videl na Pokljuki parkirati z avtodomom - nabirajo, tam celo vlagajo, vkuhavajo... - znana stvar.
Hja, ce v tem casu nismo bili sposobni resiti problema vsaj z njimi... - kaze, da jih rajsi sami dobimo "po betici"... Rolling Eyes
miha

Odgovor Napisal/-a miha »

Za težave z italijanskimi nabiralci gozdnih sadežev sem že slišal. Ampak dovolilnice tega ne bodo rešile. Zakon je že sedaj dovolj jasen.
tu se pač vidi odnos države do lastnih zakonov oz do volje za uveljavitev le teh.
Ne vem zakaj so potem inšpekcijske službe, policija, furs ipd.
verjetno ni noben pristojen....

pa še glede smeti
nekje na 1000+ metrih višine , 200-300m od makadamske ceste in enako daleč od neke turistične kmetije, izven ceste sem v gozdu "srečal" razbitega starega jugeca. Na tisto lokacijo se tisti ni mogel pripeljati ampak je moral biti potegnjen s traktorjem ali pa skipan iz prikolice.
enako sem v gozdu tudi nekaj 10m od hiše sem srečal ostanke bele tehnike itd.
redno videvam plastične kante od strojnega olja, prazne steklenice vina in pivske pločevinke.
tam ko take zadeve videvam, gobarjev načeloma ni kaj dosti, je pa dosti gozdnih delavec
verjetno pa je to odvisno od lokacije, do lokacije
verjamem pa, da tam ko je dosti ljudi, je tudi dosti smeti
Odgovori