Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Curcuma - kurkuma
S pršenjem dregneš v mojo šibko točko namreč od vseh kupljenih špric in pršilnikov še nisem našla aparata, ki bi delal ustrezno, pa čeprav je polnilo samo voda ampak to je zgodba za drugo temo.
Lani jih nisem nič hranila, letos so nekajkrat dobile doma fermentirane ribe in enkrat prevrelko kopriv in gabeza. Vse v manjših koncentracijah.
V bistvu ne vem (še) kaj bi pospešilo rast gomoljev in ne listov. Čeprav so listi tudi uporabni, ciljamo na "meso" pod zemljo, ane .
Včasih naredim smrtni greh - na hitro jih pošpricam z vodo iz pipe .... zaenkrat mi še niso zamerile .
Lani jih nisem nič hranila, letos so nekajkrat dobile doma fermentirane ribe in enkrat prevrelko kopriv in gabeza. Vse v manjših koncentracijah.
V bistvu ne vem (še) kaj bi pospešilo rast gomoljev in ne listov. Čeprav so listi tudi uporabni, ciljamo na "meso" pod zemljo, ane .
Včasih naredim smrtni greh - na hitro jih pošpricam z vodo iz pipe .... zaenkrat mi še niso zamerile .
Moja ingver in kurkuma po dobrih sedmih mesecih od sajenja...
Nekako mislim, da rasteta lepo, a v rasti ne pretiravata. Obcasno, ko se mi zazdi, da listi postajajo svetlejsi, pognojim z gabezovo prevrelko in listi potem spet pridobijo pravo barvo - drugega nic. Ker je tu oktober se sprasujem, kako dolgo v jesen (oz. zimo - ker so notri) naj jih se gnojim?
Sem zadovoljen, imam pa vseeno obcutek, da bi v vecjih posodah zrastla (se) vecja.
Nekako mislim, da rasteta lepo, a v rasti ne pretiravata. Obcasno, ko se mi zazdi, da listi postajajo svetlejsi, pognojim z gabezovo prevrelko in listi potem spet pridobijo pravo barvo - drugega nic. Ker je tu oktober se sprasujem, kako dolgo v jesen (oz. zimo - ker so notri) naj jih se gnojim?
Sem zadovoljen, imam pa vseeno obcutek, da bi v vecjih posodah zrastla (se) vecja.
Mislim da je bistvo, kaj velikega so rastline naredile v zemlji te tvoje so nad zemljo čudovite.
Najbrž jih lahko nehaš gnojit. Listje se po počasi posušilo, vse bo šlo v gomolje.
Moje zunaj že počasi kažejo odhod v počitek. V sredo zapremo rastlinjak, mogoče jim bo potem topleje in bodo podaljšale čas zelenja. Vsekakor pa gresta kurkuma in ingver na zimo malo "spat".
Najbrž jih lahko nehaš gnojit. Listje se po počasi posušilo, vse bo šlo v gomolje.
Moje zunaj že počasi kažejo odhod v počitek. V sredo zapremo rastlinjak, mogoče jim bo potem topleje in bodo podaljšale čas zelenja. Vsekakor pa gresta kurkuma in ingver na zimo malo "spat".
Kurkumama so listi začeli rjaveti, pa sem ju izkopala. Takle pridelek, zdaj pa ne vem, kaj naj s temi svetlorumenimi gomoljčki. Naprej gojiti ne nameravam, tudi sicer kurkume ne uporabljam kaj dosti, sem in tja suho potresem v riž. Vesela bom nasvetov za uporabo svežih gomoljčkov.
P.S. Ležečo sliko, ki bi morala biti stoječa, sem na vse načine prepričevala, naj se vendar postavi pokonci - ampak Shrani.si je trmast..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
figula je napisal/a: |
... Najbrž jih lahko nehaš gnojit. Listje se po počasi posušilo, vse bo šlo v gomolje. Moje zunaj že počasi kažejo odhod v počitek. V sredo zapremo rastlinjak, mogoče jim bo potem topleje in bodo podaljšale čas zelenja. Vsekakor pa gresta kurkuma in ingver na zimo malo "spat". |
Sam sem svoje nehal gnojiti - gabezove prevrelke pri teh nizkih temperaturah nekako ne znam pripraviti. Jih pa še vedno veselo škropim in zalivam, pa so še zelene. Baje tudi čez zimo pod zemljo še delajo.
https://www.youtube.com/watch?v=YEnLAIUF36s
Bomo videli, kaj bo...