Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ko srce zaigra......

Moderator: Melona

Odgovori
rene

Odgovor Napisal/-a rene »

Pa še malo osvežitve s strani angleških dam, ki se kljub vročini in suši kar dobro držijo.

Tess of the D'Urbervilles

L.D.Braitwaight

S kot pri daliji nanizanimi cvetnimi lističi in svojo nenavadno rdečo barvo prav zažari Sophy's Rose

The Prince

Ob tem dehtečem in nabranem cvetnem krilcu manjka samo še mizica, star kičast porcelan in čajanka se lahko začne - James Galway

Lepo družbo pa jim dela francoski morski pustolovec Eric Tabarly

Za konec pa še delček prave fairy tale - New Dawn v vsej svoji krhki veličini
Potem stopim na rob, gledam okoli sebe in se zavem da moje sanje živijo.....
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Neverjetno krasno je pri tebi! In ti omenjaš vročino? Da vidiš kaj je na obali. Listi se sušijo, popki se skoraj ne razcvetijo ampak sušijo sproti, zemlja poka kot ob potresu, razmaki tudi po 2 cm. Zalivam toliko da preživijo.
Srečnica. Včeraj sem ravno razmišljala kako sveža klima mora biti v Angliji. Tukaj je v zadnjem času res prevroče._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
TANJA TT

Odgovor Napisal/-a TANJA TT »

Joj, Rene, kakšen balzam si nam pripravila v tej vročini in suši,ki nas pesti, predvsem primorke, za katere si upam trditi, da smo ti prav vse oz vsi fouš Very Happy Very Happy in smo že pozabili kakšne barve je trava in menda bo še trajalo Rolling Eyes
Res ti lahko zaigra srce ob vsem tem Very Happy Very Happy ,New dawn je prav razkošna, koliko so pa stare angležinje in so kar brez opore?Pa nič bolezni nimaš in kar je še huje-hroščev tudi ne?
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Vse cveti in dehti in okolje kot v pravljici.
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Joj, rene, pri tebi je ne samo pravljica ampak tudi pesmica.
Čudovito! Vse tako zeleno in polno sokov._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Kako sem lahko spregledala tvoj zadnji prispevek. Krasne vrtnice! Sploh meni tako ljube austinke Razz
Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Sedaj, ko sem se malo bolj poglobila v tvoj rožnik, sem zasledila to o škropljenju z naravi prijaznimi pripravki. A smem pobarati, kje nabiraš znanje? Ker bi rada tudi sama čim manj rabila kemije, bi bila zelo vesela vsake nove informacije. A si na rastlinah sploh kdaj uporabila umetne pripravke,ali so ti preživele brez njih? Sem radovedna, ampak imaš res prekrasne vrtnice Razz
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Vrtnice so res prekrasne - kot bi v okolju rasle že od vedno. Vsa hvala in pohvala.

Rada pa bi vedela, kako si obrezovala New Dawn, da je tako lep grm. Imam ga tudi jaz od pomladi (seveda še ni kaj obrezati) in res mi je všeč, kako raste pri tebi.
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Krasne vrtnice in čudovite fotografije. Ko barve oživijo. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
rene

Odgovor Napisal/-a rene »

Malo sem bila odsotna, saj ne da bi se kje potepala, samo ta mesec sem bila res zasuta z delom in ni bilo časa za sodelovanje na forumu.

Torej odgovori z rahlim zamikom:

Tanja TT: Angležinje rastejo tretjo, LDB četrto sezono in ja, v glavnem so vse brez opore - po mojem je to vpliv malo počasnejše rasti glede na kratko rasno sezono in se les lahko malo bolj ojača; v prihodnje pa bom morala razmisliti o opori za Tess, ker se je v letošnjem letu zelo lepo naredila. Kar se tiče hroščev - cele kolonije so spomladi na Aichi Shocked , tako da sploh še nisem uspela ujeti par nezmaličenih cvetov, vendar sem jim začela vračati z enako vnemo. Vsak moj obisk vrta v tistem času je povezan s kantico in obiranjem "hudičkov" in na srečo jih je tekom poletja veliko manj. Bodo že videli kdo bo koga vlekel za nos, kdor se zadnji Laughing....

Sončna: Umetnih pripravkov, razen Cuprablau-a (pozno jeseni in spomladi pred brstenjem, če ne zamudim Wink) ne uporabljam nič. Na vrtu imamo par panjev čebel (bolj za hobi, kot kaj drugega) in da je vsaj ta kozarec medu, ki se natoči doma kolikor toliko neoporečen, je padla taka odločitev.

"Skoraj pozabljeno znanje iz zaprašene stare skrinje" - tole bi šlo pa na temo škropiv z naravnimi pripravki.
Res je skoraj dobesedno tako. Na podstrešju sem odkrila skrinjo polno starih knjig: stara pisma, porumeneli dokumenti, zborniki, kronike, stoletna družinska pratika.. in ravno v slednji je en kup zelo zanimivih nasvetov oz. znanj.
Med prvimi, ki sem ga preizkusila je bil namig kdaj sekati božično drevesce, da se iglice ne osujejo. *Drevesce mora biti posekano na enajsto polno luno*, torej novembra in roko na srce, kdo od vas je božično drevesce že sekal v novembru? Zadevo sem vzela bolj za šalo kot zares in šla v akcijo. Šala pa je potegnila kratko, ko se je stvar izkazala za resnično in od takrat naprej z veliko večjo mero zaupanja gledam na zapisano na tistih porumenelih straneh.
Tako tudi glede škropljenja s pripravki, ki jih naredimo z rastlinami iz naše okolice.
Nekaj časa nazaj je 1vrtnica pisala o raziskavi v rožniku Baden (tema: Naravna zaščita vrtnic) in prav taki nasveti so že toliko in toliko let zapisani v teh pratikah. In moje skromne izkušnje temu samo pritrjujejo.

tjesih: Na New Dawn pravzaprav nisem delala kakšne korenite rezi, razen pri spodnjih vejah odcvetela socvetja, zgornjih pa tako ali tako ne dosežem. Pravzaprav je vse kar sem naredila samo pritrditev nekaj osnovnih notranjih veji na staro deblo, ostalo pa je njena naravna rast. Priznam pa, da me vsako leto ponovno prevzame ko pride njen čas.
Odgovori