Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Citrus

Odgovori
mrmracka

Odgovor Napisal/-a mrmracka »

Meni je pred leti ena gospa rekla, da limona vedno rabi družbo, najboljše druge limone.
Tudi v vrtnariji so mi tako rekli._________________mrmracka
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Mrmracka, morda veš čemu, je razlog samo križno opraševanje ali še kaj? Sam nisem imel nikoli težav zaradi slabega opraševanja, (izjema so cvetovi, ki cvetijo pozimi) sem pa imel z premalim drevesom, ki nastavi množico cvetov, ki jih ni sposobno razvit v plodove in pa z ostalimi nevšečnostmi, vključno z neprimernimi pogoji za prezimovanje. Stališče vrtnarije pa popolnoma razumem, a z drugega vidika.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Poznam kar nekaj ljudi, ki imajo doma le eno samo rastlino limone, pa jim vseeno vsaj solidno ali celo zelo dobro rodi.

Še to me zanima. Je že kdo kje videl sadiko limete. Lansko leto sem kar precej hodil po drevesnicah, so imeli vse živo od citrusov, limete pa nisem nikjer opazil.
mrmracka

Odgovor Napisal/-a mrmracka »

Dafo, na žalost, ne vem. Svakinja pa je preizkusila v praksi. Ko je trmasta limona, ki ni in ni hotela cveteti, dobila sestro, je zelo hitro zacvetela.
In pa....stališče vrtnarije......ne, nisem kupovala limone, le malo poklepetala s trgovcem in dobila to informacijo Very Happy._________________mrmracka
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Po mojih izkušnjah, a ne s citrusi, tole o prednostih vzgoje v družbi vsaj dveh različnih sort iste sadne vrste sigurno drži.
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

AB, videl sem v prodaji tudi že limete, pa tudi Cotrus hystrx - Kafirsko limeto, nazadnje (poleti) sem videl male sadike v prodaji v Vrtkotu Kalce. Mravlja in mrmracka, tudi sam pišem iz osebnih izkušenj, okrog 10 let sem imel eno samo drevo in je bilo vedno tudi plodov na drevesu kar nekaj. Tukaj govorimo o drevesu, ki ima nekaj cvetov in niti enega plodu, to o navzkrižnem opraševanju pa predstavlja razliko uglavnem med drevesom, ki obrodi 100kg in tistim, ki obrodi 150 kg, predvsem pa ima vpliv na karakteristike plodov (velikost, število semen,...). Že majhna drevesa citrusov (nekajletna) so sposobna nastaviti na desetine, če ne na stotine cvetov in glede na sposobnost tudi samooploditve cvetov, ni normalno, da se na drevesu vsaj 1-2% cvetov ne razvije v plodove, če je drevo v času cvetenja na prostem.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Z gojenjem limon nimam izkušenj. Načeloma pa drži, da ji morda nekaj manjka, morda čopič v tvoji roki, če ni bilo čebelic pravočasno naokoli.
Je pa tale limona zanimiva, , več tukaj.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Andrej Banko je napisal/a:
Je že kdo kje videl sadiko limete. Lansko leto sem kar precej hodil po drevesnicah, so imeli vse živo od citrusov, limete pa nisem nikjer opazil.

Letos spomladi je imel bau-bau na Rudniku vse sorte, med drugim sem našla in kupila Kaffir limeto (Citrus hystrix). Še živi Smile
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

AB, tudi moj citrus je prejšnja leta obilo cvetel, a večino malih plodičev kasneje odvrgel. Letos sem ga vsake 14dni dognojeva s tekočim gnojilom in je obdržal vse (ali skoraj vse) plodove. Liste ima temno zelene, pretekla leta pa so bili bolj svetlozeleni - taki kot so pri tebi. Tako bi rakla, da tvoji rastlini manjka hrana. Probaj jo drugo leto od cvetenja naprej bolj hranit._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, jaz gnojil do sedaj nisem še praktično nič, le malo kave je dobila in enkrat nekaj Bioposta.
Odgovori