Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sliva - Prunus domestica

Odgovori
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

imam rumeno in rdečo sorto ( imen ne vem)._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kako se kaj spopadate z listno luknjičavostjo koščičarjev ?
Na mojih slivah sem imel dve leti zapored kar konkreten napad.
Prvo leto po sajenju ( 2016 ) nisem nič škropil in je večina listja odpadla že avgosta.
Letos spomladi sem tudi izpustil škopljenje, pa se je reč seveda spet pojavila, že kar zgodaj poleti.
Konec junija sem torej potem končno uporabil 0,3% Cuprablau in stvari so šle na bolje, listje se je začelo obnavljati in ostalo zdravo.
Včeraj sem ponovno tretiral z 0,6% bakrovim pripravkom. Agrometeorološki portal sicer svetuje dvakratno škropljenje v fazi odpadanja listja.
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Kot preventiven ukrep je priporočljivo pograbiti odpadlo listje in ga skuriti oz. onemogočiti, da bi spore iz okuženih listov spomladi prišle v stik z drevesom. O škropljenju pa ti bodo napisali tisti, ki so bolj doma na tem področju.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Spomladi škropim s Cuprablavom.

Če je mesec maj moker priporočam še eno škropljenje s fungicidom v zadnji tretini meseca (to lahko varira glede na lokacijo - v bolj toplih delih SLO raje malo prej)._________________lp
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

V otroštvu smo imeli doma zelo dobro slivo z velikimi plodovi, kot kokošje jajce. Ve mogoče kdo, katera sorta je bila. Starih sort z velikimi plodovi najbrž ni veliko.

Ravno gledam v enem katalogu, da prodajajo sorto Fidelio, ki ima XXL plodove. Nekje sem zasledila, da ima velike plodove Haganta, pa Joganta. Te so najbrž novejše?

Ve kdo za kako sorto slive, ki ima sigurno zelo velike plodove?
battagelli

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Sliva GROSSA DI FELISIO je ena bolj debelih in ne novejših sort._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Hvala za informacijo.
Andrej Banko

Ima kdo kakšno slivo na podlagi St. Julien in bi znal kaj povedati o njej ?
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Danes sem malo bolj pregledal slive. Napad češpljeve grizlice je bil zelo močan. Kako je kaj pri vas?_________________lp
Andrej Banko

ck, kako se to vidi ?
Plodiči so še zelo drobni.

Jaz sem opazil, da ima nekaj posameznih listov luknjice. Sicer res ni veliko in komaj opazno ...
Naj grem še enkrat čez z bakrom ?
Odgovori