Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Citrus

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tako, danes sem narabutal tri pohorske krtine. Za limono bo to po moje idealno.
No, malo jih bom še obogatil s kompostom ter prezračil s kremenovim peskom in perlitom. Morda vmešam tudi malenkost šote. Ali pa tudi ne ...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

AB, zdaj jaz ne bi nič dohranjevala. Čez zimo se pri meni to ni dobro obneslo (napad pršic, kaparja, posledično izguba vseh listov). Zdaj tako in tako rastlina miruje in izgleda, da jih hrana bolj škodi kot koristi._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Saj jaz bom letos tudi pustil drevesce pri miru. To sem nabral za spomladi. In za sejančke.
In zakaj sem napisal, da menim, da je tista zemlja ugodna za limone ? Ker tam, kjer sem jo nabral, ni v zemlji skoraj nič apnenca.
Poleg tega pa, glede na mineralno sestavo kamnin v neposredni bližini, je tam v zemlji tudi zelo veliko železa. Wink
brbr

Letos sem prav zadovoljna s stanjem moje limonce. Ima kar precej plodov, ki počasi rumenijo. Upam, da bom božično potico lahko odišavila z domačo limono.
Je pa tole moje drevesca pognalo kar nekaj cvetnih popkov. Kako naj se lotim umetnega opraševanje, lepo prosim. Sem enkrat že poskusila, a brez uspeha.

_________________naredimo svet lepši
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

brbr, lepo drevesce v dobri kondiciji. Pa so limone tudi po velikosti zadovoljive? So Meyerjeve? Za opraševanje pa ni prav nobenega posebnega napotka ali trika, s čopičem tako kot bi to naredila pri kakšni drugi rastlini. Verjamem, da si že precej izkušena v tej smeri in kakšnih kardinalnih napak ne delaš.
Kako pa so se oplodile limone, ki so na tej sliki? Če je na sliki celo drevo potem pomojem niti ni upravičena pretirana skrb glede slabe oprašitve, ker je za tako drevo limon hitro preveč, posledica pa so majhni plodovi in izostanek rasti zelenih delov.
brbr

Dafo, hvala za odgovor.
Po mojih izkušnjah so plodovi dovolj veliki. Ni pa to sorta, ki bi imela velike plodove. A nič ne de, ker imajo plodovi druge kvalitete - izredno dober, aromatičen okus, tenka lupina in zelooo sočni so. Katero sorto imam, žal, ne vem. Na drevescu je trenutno cca 26 plodov, ki so posledica pomladanskega cvetenja. Na sliki ni celo drevesce, ker je obdano z ostalimi rastlinami, ki so na zimskih počitnicah.
En plod sem včeraj našla na tleh. Še ni povsem rumene barve, a bo vsekakor prišel prav. Upam, da ne bodo naenkrat odpadli vsi...

Kar se opraševanja tiče, pa mi ne gre dobro od rok. Sem že enkrat skakala s čopičom okoli, a uspeha ni bilo. No, saj lahko to cvetenje služi samo za odišavljanje "zimske rezidence". Saj toliko limon, kot jih potrebuje naša družina tole drevesca nikoli ne bo moglo zagotoviti._________________naredimo svet lepši
dafo

Tudi sam običajno poberem plodove še preden na drevesu porumenijo, saj s predolgim čakanjem v novo rastno sezono vplivajo tudi na manjše število cvetov in posledično plodov. Ti pa samo svetujem, da (v kolikor še nisi) eno leto poizkusiš razredčiti plodove, da jih bo na drevesu občutno manj, takrat, ko so velikosti oreha.
Sam imam tudi eno drevo, za katerega sem dve leti mislil, da so na delu "slabi" geni in je obsojeno na majhne plodove. Tretje leto sem plodove radikalno zredčil in posledica so bili večji plodovi in boljša rast, ki je pogoj za več in lepše plodove v naslednjem letu.
brbr

Saj plodovi niso tako majhni. Polovica zadošča za eno cca 1/2L čaja/limonade.
Pri nas v povprečju porabimo 1 limono na dan. Torej bi morala za samooskrbo pridelati 365 plodov..._________________naredimo svet lepši
dafo

Zdravo. Pri mojih rastlinah se je začela seznona obiranja, ki je letos precej darežljiva. Obiranje je dobrodošlo ne samo za nas, ki z veseljem uporabimo plodove, pač pa tudi za drevesa, da lahko novo rastno sezono začnejo na vrhuncu moči za obilno cvetenje. Zanima me, kako je z zorenjem pri ostalih, predvsem tistih, ki imate drevesa pozimi pretežno na prostem ali zgolj na prostem (primorci)?

brbr

Moje drevesce sicer ni zunaj, ampak me letos tako razveseljuje, da ga moram javno pohvaliti.
Danes sem šla moje prezimovalce malo zalit (po kar dolgem času) in sem videla, da je na limonovcu sumljivo malo plodov. Ko sem začela gledati po tleh, sem našla tole:

Že prej so odpadli trije plodovi. Zdaj jih je na rastlini še nekaj. Jih bom pustila, da ne bom imela naenkrat preveč obranih. Sem jih pa zaščitila s "krompirjevimi" mrežami, da odpadlih plodov ne bom iskala med cvetličnimi lonci z rastlinami, ki se gnetejo v zimski rezidenci.

Andrej Banko: obljubljeni odgovor: lani sem citruse zalivala s tekočim gnojilom Optimum (Valentin). V tem primeru sem pojedla svoje nasprotovanje umetnim gnojilom, ker rastlinam v loncu (še) ne znam zagotoviti kolikor toliko naravnega "zemeljskega okolja". Embarassed_________________naredimo svet lepši
Odgovori