Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2017
Konec sezone.
Uspešna je bila dovolj, da sem si pripravil zadostno zalogo za ozimnico. Pripravljal sem omake, vlagal v kis, sušil za mletje in namakal v olju. V zamrzovalniku me čaka paket svežih plodov, ki bodo še kako prav prišli na kakšnem smučanju za malico. Nekaj primerkov bom skušal prezimiti, med njimi tudi tri leta starega križanca lemon dropa.
Prihodnjo sezono bom skrbno načrtoval in če mi bo uspela tako kot letošnja, bom povsem zadovoljen. Pridelkov je za mojo uporabo in za nekaj drobnih daril namreč povsem dovolj. Širino nabora bom najverjetneje omejil na 3-5 sort, saj sedaj že vem kaj mi je všeč in kaj mi uspeva.
Tako. Zdej pa veselo pripravit še današnje obrane plodove ter s tem dokončno zaključiti 2017.
Uspešna je bila dovolj, da sem si pripravil zadostno zalogo za ozimnico. Pripravljal sem omake, vlagal v kis, sušil za mletje in namakal v olju. V zamrzovalniku me čaka paket svežih plodov, ki bodo še kako prav prišli na kakšnem smučanju za malico. Nekaj primerkov bom skušal prezimiti, med njimi tudi tri leta starega križanca lemon dropa.
Prihodnjo sezono bom skrbno načrtoval in če mi bo uspela tako kot letošnja, bom povsem zadovoljen. Pridelkov je za mojo uporabo in za nekaj drobnih daril namreč povsem dovolj. Širino nabora bom najverjetneje omejil na 3-5 sort, saj sedaj že vem kaj mi je všeč in kaj mi uspeva.
Tako. Zdej pa veselo pripravit še današnje obrane plodove ter s tem dokončno zaključiti 2017.
Meni pa zori še zadja runda, ocenjujem na še dobre 2 kile, plodov. Sicer so rastline kar boge, saj jih je zadnje neurje, dobro obdelalo.
Še vedno me čakajo 4 kile prejšnje runde za rešit, glede na to, da se noben ni javil, da bi jih vzel jih bom najverjetneje dal sušit in zmrznit, omak se mi ne da več kuhat.
Kratek povzetek sezone:
Na njivi sem imel ( imam ) 66 feferonov in 33 nepikantnih bodisi feferonov bodisi paprik ( točne številke določenih ne poznam, vem samo, da nepikantni so se dopadli srnam haha )
Od teh 66ih feferonov, jih je 33 posajenih med pleteno zastirko in mislim, da se je izplačalo porabiti tistih 15€ za njo, rastline so veliko večje, veliko bolj zdrave in boljše obrodijo kot tiste brez nje ( za ostale sem poizkusil z špinačo kot zastirko oz s portulakom. ) Naslednje leto bom vse feferone pod tovrstno zastirko gojil, saj jih je potrebno manj zalivat ( namakalni - kapalni sistem ) ne rabim jih okopavat in čistiti plevela plus, ko dežuje voda pronica skozi res top stvar.
Kakorkoli 4 feferoni so posajeni v topli gredi, tej so res ogromni imajo peko 130 cm in so lepo obrodili, samo scorpion yellow mi je dal preko 1kg letos.
in se ene 10 jih imam v loncih, od tega lanska moruga scorpion, ki ni obrodila niti enega ploda in je zdaj "crknila" v planu pa imam prezimiti red rocotto giant in black pearl-a.
Z letošnjo sezono sem dokaj zadovoljen, iskreno povedano sem pričakoval več čilijev, vsaj 30 kg ampak ok, je tudi tako
Naslednje leto imam v planu nekaj novih sort in količinsko več rastlin, Želim si imeti več habanerotov in njim podobnim, ter več ćilijev kot so Calabresi, za vlaganje.
Glede nuklearcov pa se še odločam kaj in kako nekaj jih bo sigurno._________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Še vedno me čakajo 4 kile prejšnje runde za rešit, glede na to, da se noben ni javil, da bi jih vzel jih bom najverjetneje dal sušit in zmrznit, omak se mi ne da več kuhat.
Kratek povzetek sezone:
Na njivi sem imel ( imam ) 66 feferonov in 33 nepikantnih bodisi feferonov bodisi paprik ( točne številke določenih ne poznam, vem samo, da nepikantni so se dopadli srnam haha )
Od teh 66ih feferonov, jih je 33 posajenih med pleteno zastirko in mislim, da se je izplačalo porabiti tistih 15€ za njo, rastline so veliko večje, veliko bolj zdrave in boljše obrodijo kot tiste brez nje ( za ostale sem poizkusil z špinačo kot zastirko oz s portulakom. ) Naslednje leto bom vse feferone pod tovrstno zastirko gojil, saj jih je potrebno manj zalivat ( namakalni - kapalni sistem ) ne rabim jih okopavat in čistiti plevela plus, ko dežuje voda pronica skozi res top stvar.
Kakorkoli 4 feferoni so posajeni v topli gredi, tej so res ogromni imajo peko 130 cm in so lepo obrodili, samo scorpion yellow mi je dal preko 1kg letos.
in se ene 10 jih imam v loncih, od tega lanska moruga scorpion, ki ni obrodila niti enega ploda in je zdaj "crknila" v planu pa imam prezimiti red rocotto giant in black pearl-a.
Z letošnjo sezono sem dokaj zadovoljen, iskreno povedano sem pričakoval več čilijev, vsaj 30 kg ampak ok, je tudi tako
Naslednje leto imam v planu nekaj novih sort in količinsko več rastlin, Želim si imeti več habanerotov in njim podobnim, ter več ćilijev kot so Calabresi, za vlaganje.
Glede nuklearcov pa se še odločam kaj in kako nekaj jih bo sigurno._________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Uf, hudo
Take količine so zame nekaj nezemeljskega
Letos sem imel vse skupaj (vrt + teglci) kakih 20 sadik, je pa bila bogata letina, to pa ja. Zdaj čakam še na zadnje čokoladne habanerote, da jih potem vse spustim čez webrovega smokerja, potem pa delat še zadnjo omako letos (z omenjeno se je številka ustavila pri 4). Sicer pa nekaj vloženih, nekaj posušenih in v olju, še več zmletih za posip... Precej vsega je šlo v dar; spodaj še utrinek od včerajšnjega pakiranja "zlatega prahu"
_________________go with your instinct to live as you want
Take količine so zame nekaj nezemeljskega
Letos sem imel vse skupaj (vrt + teglci) kakih 20 sadik, je pa bila bogata letina, to pa ja. Zdaj čakam še na zadnje čokoladne habanerote, da jih potem vse spustim čez webrovega smokerja, potem pa delat še zadnjo omako letos (z omenjeno se je številka ustavila pri 4). Sicer pa nekaj vloženih, nekaj posušenih in v olju, še več zmletih za posip... Precej vsega je šlo v dar; spodaj še utrinek od včerajšnjega pakiranja "zlatega prahu"
_________________go with your instinct to live as you want
sem dobil od kolega in me zanima, če mogoče kdo ve katera sorta je tole:
http://shrani.si/f/J/fI/PQMCNGq/slika-cili.jpg
plodovi rastejo pokončno v šopih. Baje zelo hud, danes probam
http://shrani.si/f/J/fI/PQMCNGq/slika-cili.jpg
plodovi rastejo pokončno v šopih. Baje zelo hud, danes probam
laksikon, to je ena stara sorta sicilijanskih čilijiv. nekoč pred 30 leti so jih prodajali tu in tam v majhnih šopkih. lani so se znova pojavili in jih dobiš v večjih šopkih a samo v zimskem času v zelenjadnih trgovinah. plodovi gosto eden zraven drugega kot kaže tvoja slika in to zelo veliko plodov kateri sproti zorijo (ne vsi naenkrat). rastlina je elegantna navpična in ima več vrhov z plodovi. visoka tudi čez 6ocm- 70cm. relativno pozno zorijo. nekaj rastlin sem presadila v lonce, ker so polni cvetov, zelenih in rdečih plodov. ja res so zelo ostri. za naše stručkote bodo verjetno nepomembni ker ne vem koliko skovilov imajo. lpvoda.
PS: Mravlja, slike katere si pokazal so druge sorte čilijev, ne rastejo v šopu in niso visoki. so grmičasti, nekateri zanimivi ker so v grmičku zeleni, rumeni in rdeči.
ti sicilijanski se iz zelene barve prelevijo v rdečo._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
PS: Mravlja, slike katere si pokazal so druge sorte čilijev, ne rastejo v šopu in niso visoki. so grmičasti, nekateri zanimivi ker so v grmičku zeleni, rumeni in rdeči.
ti sicilijanski se iz zelene barve prelevijo v rdečo._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Stric Google me je pripeljal do tele sorte
http://www.olter.it/wp-content/uploads/N28607-Peperoncino-saltillo.jpg
http://www.pianteepassione.it/wp2017/wp-content/uploads/2016/10/saltillo-1.png
https://www.dhresource.com/albu_881702125_00-1.0x0/hot-red-slim-chili-pepper-seeds-balcony-plants.jpg izgleda, da je tole drugačna sorta
Pepper, peperone, peperoncino Saltillo
Če je .... _________________mfranc
http://www.olter.it/wp-content/uploads/N28607-Peperoncino-saltillo.jpg
http://www.pianteepassione.it/wp2017/wp-content/uploads/2016/10/saltillo-1.png
https://www.dhresource.com/albu_881702125_00-1.0x0/hot-red-slim-chili-pepper-seeds-balcony-plants.jpg izgleda, da je tole drugačna sorta
Pepper, peperone, peperoncino Saltillo
Če je .... _________________mfranc