Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dimljenje čilija

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi prekajeno meso dandanes kupujemo samo še zaradi okusa Wink Very Happy . Za ričet, joto..... njami . Homeopatsko gledano moraš včasih pojesti tudi kaj škodljivega Laughing Laughing .
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
Tudi prekajeno meso dandanes kupujemo samo še zaradi okusa Wink Very Happy . Za ričet, joto..... njami . Homeopatsko gledano moraš včasih pojesti tudi kaj škodljivega Laughing Laughing .

Tudi nehomeopatsko, kako pa naj imunski sistem deluje in je pripravljen, če se vsemu, kar bi ga "zdrmalo", izognemo?
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Dobro jutro, zasvojenki Laughing .
Me bosta prepričali, kajne... Very Happy.
metuljc

O ne, jaz prav nikogar nič ne prepričujem, le dejstva navajam (in svoje poglede), odloča se pa vsak sam.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Eh, metuljc, saj ni tako hudo...
Sem se pri mesu navadil, da mi je boljše samo suho, kot suho in dimljeno, se mi zdi, da ima boljši okus. Ga pa sam nimam prilike dimiti, da bi preizkušal. Za čilije - to bi bilo lažje preizkusiti.
choco_chili

Odgovor Napisal/-a choco_chili »

Jaz jih dimim za dimljeno omako. Že več kot 10 let ne jem mesa in mi iskreno povedano zadišijo kakšne dimljene stvari, ampak ne bi jedel mesa. Nekaj te dimljene omake v golažu brez mesa naredi svoje in se mi zdi, kot da je v njem prekajena slanina ali podobno. Ali pa dimljena omaka malce pred koncem pečenja vmešana v prebranec mi je zakon.

@žlehtnoba Thx
goIdhorn

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

metuljc je napisal/a:
Ja, zaradi arome, seveda. Si kdaj poskusil dimljeno papriko, dimljen čili? Čisto malo dodatka v jed da izjemno aromo.

To dimite in nato posušite ali pustite kar take? Mogoče jih bom poskusil tudi sam malo zaplinit. Jih imam še kar nekaj na okenski polici.
choco_chili

Odgovor Napisal/-a choco_chili »

Dimljeni imajo tako močan vonj, da jih težko kam spraviš, da nima vonja po dimu. Ko sem jih dimil pri Mfrancu sem jih spravil v "neprodušno" posodo in zavil v dve vreči, pa je prišlo vse čez, da je hladilnik bil še nekaj časa dimljen. Sedaj takoj po dimljenju skuham omako. Tudi pri kuhanju je dobro, da to delaš kje zunaj, ker drugače boš imel doma vonj, kot je bil v starih črnih kuhinjah. En teden se nisem znebil vonja po dimljenem v stanovanju.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

jaz ko dimim delam tako, da čilije na dimu in zraku posušim (enako kot dimljeni pršuti). to traja kar nekaj dni. torej ne naenkrat v samo 30-tih minutah, saj ostanejo še sveži z vonjem po dimu in jih je, ker so še sveži potrebno spraviti v hladilnik oz so uporabni prav tisti hip.

moj namen je da jih shranim za dalj časa a pri tem morajo biti posušeni na zraku in z vonjem po dimu. ko so suhi in podimljeni jih dam v peki papir in v zaprto steklenko. zdržijo izredno dolgo časa. uporabnost neomejena.

npr: zmleti, zmrvljeni v sprotni kuhi ali natopljene v manjše flaške z oljčnim oljem. (ena četrtina flaške zrezanih dimljenih čilijev ostalo oljčno olje). potrebno je da stoji nekaj časa. takšno olje uporabljam predvsem kot dodatek čez solate. zelo okusno. nekaj kapljic in je solata totalno waw. (no kakor za koga). lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
metuljc

voda je napisal/a:
jaz ko dimim delam tako, da čilije na dimu in zraku posušim (enako kot dimljeni pršuti). to traja kar nekaj dni. torej ne naenkrat v samo 30-tih minutah, saj ostanejo še sveži z vonjem po dimu in jih je, ker so še sveži potrebno spraviti v hladilnik oz so uporabni prav tisti hip.

lpvoda

če jih po dimljenju pospraviš v kozarčke in pasteriziraš, se ohranijo sočni poljubno časa.
Odgovori