Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriški kaki - Diospyros virginiana
Hmm, čisto malo sem sedajle pobrskal, pa nisem našel kak podatek, kaj uporabljajo za podlago ....
Američani pa navajajo (ne vem če vsi), da imajo sadike na d. virginiana.
Obenem pa marsikdo omeni da je drevo močne rasti. Ne vem če je to čisto "linearna stvar, mislim rast drevesa glede na podlago, oba pa veva da je ameriški kaki hudirjevo visok.
Za mojo Nikito sem si "izbral"* podatek, da je končna višina 3,0 do 3,6 metra , čeprav to višino že sedaj preseže z levo roko .
* Nikito nisem naročal sam, ampak je prišla iz druge roke ..._________________mfranc
Američani pa navajajo (ne vem če vsi), da imajo sadike na d. virginiana.
Obenem pa marsikdo omeni da je drevo močne rasti. Ne vem če je to čisto "linearna stvar, mislim rast drevesa glede na podlago, oba pa veva da je ameriški kaki hudirjevo visok.
Za mojo Nikito sem si "izbral"* podatek, da je končna višina 3,0 do 3,6 metra , čeprav to višino že sedaj preseže z levo roko .
* Nikito nisem naročal sam, ampak je prišla iz druge roke ..._________________mfranc
Meni pa Nikita ni imela letos prav nobenega prirasta. Lansko leto, ko sem jo posadil je naredilo lepo malo krošnjico, letos po tisti pozebi se je potem ponovno olistala ampak zrastla pa ni niti za centimeter. Zdaj pa nevem ali je to zaradi dolge zime in pozebe ali pa je kaj narobe z drevesom...očitno bo bolj jasno naslednje leto...
mfranc je napisal/a: |
Hmm, čisto malo sem sedajle pobrskal, pa nisem našel kak podatek, kaj uporabljajo za podlago .... Američani pa navajajo (ne vem če vsi), da imajo sadike na d. virginiana. Obenem pa marsikdo omeni da je drevo močne rasti. Ne vem če je to čisto "linearna stvar, mislim rast drevesa glede na podlago, oba pa veva da je ameriški kaki hudirjevo visok. ... |
Sem včeraj našel na enem francoskem blogu, da so bile kako leto nazaj v njihovi znani drevesnici na razpolago Nikitke cepljene na osnovo d. lotus - trdili so, da s kompatibilnostjo ni problemov.
Je pa, po zatrdilu NL drevesničarja, rast drevesa "linearna stvar" do te mere, da je vpliv osnove odvisen tudi od tega, kako visoko je sadika cepljena - više, kot je sadika cepljena, več vpliva osnova ima.
Še moje devičke..
95dni v hladilniku, potem pa en del za 24ur v deževnico, drugi del pa za 24ur v giberlinsko kislino (500ppm) ter na kaljenje v zemljo pri sobni temperaturi:
Stanje po 15 dneh je sledeče: GA 61%-levo, deževnica 41%-desno.
Nekateri so bili verjetno že kar malce predolgo na kaljenju, tako da sem sedaj obrnil semena, in upam da bodo kalčki od sedaj naprej na očeh. Bomo videli..
In še primerjava virginiane z lotusom:
95dni v hladilniku, potem pa en del za 24ur v deževnico, drugi del pa za 24ur v giberlinsko kislino (500ppm) ter na kaljenje v zemljo pri sobni temperaturi:
Stanje po 15 dneh je sledeče: GA 61%-levo, deževnica 41%-desno.
Nekateri so bili verjetno že kar malce predolgo na kaljenju, tako da sem sedaj obrnil semena, in upam da bodo kalčki od sedaj naprej na očeh. Bomo videli..
In še primerjava virginiane z lotusom: