Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
JABOLČNI KIS
Dajmar, takšen recept/napotke imam. Res moraš med pretakanjem kis dobro prezračit. Jaz sem ga dvakrat prelila z malo višje višine, tako se je pošteno spenil. Takega načina priprave se držim, ker mi kis po "običajnem" postopku dvakrat ni ratal. Enkrat je bil rezultat rjava voda brez vonja in okusa, drugič pa je bil kis zelooo blag, skoraj nič kisel in moten. Tako se zdaj držim tega načina, ker sem z rezultatom zadovoljna._________________naredimo svet lepši
Iz jabolčnega soka najprej nastane jabolčno vino, pri alkoholnem vrenju ni dostopa zraka.( kipelna veha)Da se jabolčno vino (jabolčnik) skisa pa je potreben zrak. Pokvari se, če jabolka niso dovolj zrela in je posledično premalo alkohola. Za tega ne bi dal roke v ogenj. Razen če je dodal sladkor.
pep je napisal/a: |
Jaz letošnji kis iz rum lonca že uporabljam, je malo hud, bi lahko dal manj jabolk. |
Sam lesen sod tudi diha, pa če pustiš odprtino frej, mislim da bo delalo. Za primer naj povem, da sem imel zdaj par let kis v belem sodu/60L , s pokrovom, pa je delal. Ima prav lepo matico na vrhu. Pač pokrov nisem zategnil, dal sem ga gor.
LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Pred dnevi sem pretočila alkoholno fermentiran jabolčnik v kozarce za nadaljnje kisanje. Ker sem istočasno pretočila tudi lanski kis, so mi ostali lepi "klobuki", zato sem enega vložila v kozarec z novo nastavljenim kisom. Klobuk je potonil na dno. Zdaj pa ne vem, ali je to dobro, ali naj ga raje odstranim. Nekje sem namreč prebrala, da je treba nastajajoči kis nemudoma pretočiti in odstraniti klobuk, če se ta potopi, ker se v nasprotnem primeru kis razkisa.
Prosim za nasvet._________________naredimo svet lepši
Prosim za nasvet._________________naredimo svet lepši