Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2017

metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Zelenc je napisal/a:
A če bi se šli v detajle glede čistosti, potem bi verjetno kdorkoli zelo zelo težko dokazal naravno čistost. Več ali manj so vse sorte bolj kot ne le posledica mešanja in opraševanja na tak ali drugačen način.


Seveda, v naravi sorte ne obstajajo.
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Hja, @thag, letos sem imel samo eno rastlino ki naj bi bila Carolina reaper, vendar so bili vsi plodovi brez repkov, enako kot pri @Trockem; imeli so le nakazane konice. Crying or Very sad
In ne, ni šlo za morebiti skrižano seme dobljeno na kakšni izmenjavi, temveč je bilo kupljeno pri PukerButt Pepper Company! Torej bi lahko rekel le: "Dragi Ed
Currie, ne vem kaj si mi prodal pod Carolina reaper, ampak od tebe ne bom več kupoval." Evil or Very Mad
thag
Prispevkov: 345
Pridružen: Po Feb 22, 2016 1:00 am

Odgovor Napisal/-a thag »

@Spiridon, vprašanje kakšna je bila čistot semen :P Tudi najboljšo lahko naredijo napako, ali namerno ali nenamerno.

Tako, mislim, da vreme je danes povedalo svoje in bom moral pospravit vrt in pobrati preostale plodove, samo, da se vreme nekoliko umiri._________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

še enkrat bom vprašal za mnenje glede čilijev iz družine frutescens, imel bi gor štrleče (ker takšne še nimam). A se splača Tabasco imet za omake - da bi fermentiral? Izgleda, da je precej sočen. Katera sorta je dobra za grickat, zanimiv okus, aroma?
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Pokonci rastočih čilijev je kar nekaj, odvisno pač od okusa. Ne slovijo pa ravno po izrazitih aromah. Čilijev je zelo veliko vrst in težko ti svetujemo kaj je res fajn, saj ima vsak svoj okus in mnenje. Nekomu je všeč Jalapeno, nekomu Habanero, nekdo drug ima raje nuklearce...

Stvar okusa. Poizkusi par sort, pa boš sam najbolje videl kaj ti ustreza.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

pomotoma 2x_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)Nazadnje urejal/a voda 14 Nov 2017 20:27; skupaj popravljeno 1 krat
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

laksikon, če želiš poskusit preden se odločiš za sejanje za ta "te pokončne" ti lahko prinesem plod dveh vrst in se lahko odločiš. ena je že, bi rekla utrjena, imena ne vem, grmasta. duga sorta bolj frišna z juga italije, navpična rqastlina. noben cvet ni bil zaščiten. voda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

laksikon je napisal/a:
še enkrat bom vprašal za mnenje glede čilijev iz družine frutescens, imel bi gor štrleče (ker takšne še nimam). A se splača Tabasco imet za omake - da bi fermentiral? Izgleda, da je precej sočen. Katera sorta je dobra za grickat, zanimiv okus, aroma?


Izkoristek Tabasca pri fermentaciji je slab. Ima preveč semen ter tanke stene plodov, zato vam na koncu, po pasiranju, ostane preveč trdne snovi, glede na
vhodno količino pa dobite malo omake.
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Spiridon je napisal/a:
laksikon je napisal/a:
še enkrat bom vprašal za mnenje glede čilijev iz družine frutescens, imel bi gor štrleče (ker takšne še nimam). A se splača Tabasco imet za omake - da bi fermentiral? Izgleda, da je precej sočen. Katera sorta je dobra za grickat, zanimiv okus, aroma?


Izkoristek Tabasca pri fermentaciji je slab. Ima preveč semen ter tanke stene plodov, zato vam na koncu, po pasiranju, ostane preveč trdne snovi, glede na
vhodno količino pa dobite malo omake.


A potem je Tabasco tako kot Cayenne? Slednjega imam, zelo tanke stene, je pa super za sušenje.
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Tabasco je manjši, drobnejši in ima po mojem mnenju manj okusa. Cayenne je zelo fajn čili.

Ampak a nisi govoril o pokončnih plodovih?
Odgovori