Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Brezova odpadljivka
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Brezova odpadljivka
(Prenos iz arhiva)
https://photos.app.goo.gl/uukw3cWxtGE13K7H3
Piptóporus betulínus, brezova odpadljivka - mlada užitna
Piptóporus betulínus, brezova odpadljivka - mlada užitna
Spada v družino drevesnih gob polyporaceae (polipore), ki so zdravilne.
Vsebuje polisaharide in deluje kot tonik, proti-vnetno, jača imunski sistem, napada črevesne parazite.
Poleg tega je slavna tudi zato, ker so jo našli pri Otziju, 5.300 let stari mumiji v Alpah.
Za medicinsko uporabo so primerne tudi starejše gobe. Zgornji del, ki je postal rjavkast, odluščimo in očistimo ostale nečistoče. Potem jo narežemo na najmanjše možne kose. Ker je precej elastična, priporočam uporabo škarij - z nožem se ne pride daleč.
Če je pa že čisto suha, jo lahko razrežemo s kuhinjsko žagico. Dobro jo jo razrezati takoj/kmalu ko jo najdemo, ker se hitro suši in je potem res treba uporabiti žagico.
Iz nje se lahko skuha čaj/tonik ali naredi tinkturo.
Za čaj/tonik se vzame cca 230 gramov suhe gobe na 4 litre vode (to je recept, lahko pa tudi malo na oko ).
To naj se počasi kuha vsaj 4 ure, da se izloči čimveč koristnih sestavin. Na koncu kuhanja precedimo tekočino, jo nalijemo v steklenice in hranimo v hladilniku.
Vsak dan "srknemo" kozarec tega tonika. Ker je precej grenek, mu je fino dodat malo jabolčnega kisa, ki ublaži grenkobo.
Tinktura iz gob "vzame" druge, v alkoholu topne sestavine. Zato je dobro narediti obe verziji. Sploh če bi na brezi našli čago, bi bilo škoda, da bi šla katera komponenta v nič.
Takrat se najprej naredi tinktura. Iz istega, precejenega materiala se skuha še tonik. Potem se oboje zmeša v razmerju 1:1.
Toniku iz brezove odpadljivke lahko dodamo tudi druge medicinske gobe.
Najbolj razširjena je prav tako polipora = pisana ploskocevka - Trametes versicolor - Turkey tail, zato jo je najbolj enostavno najti.
Predno jih naberete poglejte spodaj, da so še dokaj bele. Ko so stare in rjave jih dostikrat napadejo črvi in takšne primerke boste doma vrgli v smeti. Bolje je, da kar ostanejo v gozdu na deblih.
Vsebuje polisaharide in deluje kot tonik, proti-vnetno, jača imunski sistem, napada črevesne parazite.
Poleg tega je slavna tudi zato, ker so jo našli pri Otziju, 5.300 let stari mumiji v Alpah.
Za medicinsko uporabo so primerne tudi starejše gobe. Zgornji del, ki je postal rjavkast, odluščimo in očistimo ostale nečistoče. Potem jo narežemo na najmanjše možne kose. Ker je precej elastična, priporočam uporabo škarij - z nožem se ne pride daleč.
Če je pa že čisto suha, jo lahko razrežemo s kuhinjsko žagico. Dobro jo jo razrezati takoj/kmalu ko jo najdemo, ker se hitro suši in je potem res treba uporabiti žagico.
Iz nje se lahko skuha čaj/tonik ali naredi tinkturo.
Za čaj/tonik se vzame cca 230 gramov suhe gobe na 4 litre vode (to je recept, lahko pa tudi malo na oko ).
To naj se počasi kuha vsaj 4 ure, da se izloči čimveč koristnih sestavin. Na koncu kuhanja precedimo tekočino, jo nalijemo v steklenice in hranimo v hladilniku.
Vsak dan "srknemo" kozarec tega tonika. Ker je precej grenek, mu je fino dodat malo jabolčnega kisa, ki ublaži grenkobo.
Tinktura iz gob "vzame" druge, v alkoholu topne sestavine. Zato je dobro narediti obe verziji. Sploh če bi na brezi našli čago, bi bilo škoda, da bi šla katera komponenta v nič.
Takrat se najprej naredi tinktura. Iz istega, precejenega materiala se skuha še tonik. Potem se oboje zmeša v razmerju 1:1.
Toniku iz brezove odpadljivke lahko dodamo tudi druge medicinske gobe.
Najbolj razširjena je prav tako polipora = pisana ploskocevka - Trametes versicolor - Turkey tail, zato jo je najbolj enostavno najti.
Predno jih naberete poglejte spodaj, da so še dokaj bele. Ko so stare in rjave jih dostikrat napadejo črvi in takšne primerke boste doma vrgli v smeti. Bolje je, da kar ostanejo v gozdu na deblih.
figula je napisal/a: |
Za čaj/tonik se vzame cca 230 gramov suhe gobe na 4 litre vode (to je recept, lahko pa tudi malo na oko |
Sem eno precej veliko obrezal in narezal na tanke lističe in posušil je čisto lahka zato se mi zdi veliko 230 g v 4l vode?
Sem neuspešno iskal ta podatek.
Fomitopsis betulina (previously Piptoporus betulinus)
Dajmar tako pravijo vseznalci na googlu, recimo tukaj:
http://www.willowharvestorganics.com/catalog.php?category=26
8 oz. = 227 gramov, gallon vode je pa 3,8 litra.
Zato sem napisala, da lahko malo "na oko". Mislim, da je recept precej oprostljiv . Jaz kar natresem, pa je
Po nekaterih napotkih bi lahko "gobovo maso" uporabili 2-3-4 krat. Sem jo res enkrat sušila po kuhanju, je bilo vse skupaj en poc čudnega vonja in mi na koncu ni bilo apetitlih, naj mi gobja veličanstva oprostijo.
Uspelo ti jo je rezati !! si pa mojster
http://www.willowharvestorganics.com/catalog.php?category=26
8 oz. = 227 gramov, gallon vode je pa 3,8 litra.
Zato sem napisala, da lahko malo "na oko". Mislim, da je recept precej oprostljiv . Jaz kar natresem, pa je
Po nekaterih napotkih bi lahko "gobovo maso" uporabili 2-3-4 krat. Sem jo res enkrat sušila po kuhanju, je bilo vse skupaj en poc čudnega vonja in mi na koncu ni bilo apetitlih, naj mi gobja veličanstva oprostijo.
Uspelo ti jo je rezati !! si pa mojster