Moram poskusit tisto s kisanjem v kozarcih ...
Zelje - Brassica oleracea L.
-
Andrej Banko
- Prispevkov: 5561
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
metuljc
- Prispevkov: 10017
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Copatka, za letos bo moj nasvet zate prepozen. Pri nas so glave, namenjene hranjenju, poruvali, obrali zunanje liste, vehe, glave na steblih s koreninami pa dali v hladno in (ne preveč) vlažno klet. Enako so ohranili tudi rastline, ki so jih jeseni namenili za spomladansko ponovno sajenje za pridelavo semen. Te rastline so potem posadili v vrt, na eno gredo, skupaj.
AB, le loti se kisanja, ni težko in uspeh je, če se držiš navodil, zagotovljen.
AB, le loti se kisanja, ni težko in uspeh je, če se držiš navodil, zagotovljen.
-
copatka
- Prispevkov: 2590
- Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
- Kraj: Radegunda, Golte
Metuljc, hvala! Bi ga spulila s koreninami, pa jih je voluhar že prej pojedel
. Ima pa še dolga stebla, bo to kaj pomagalo?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
copatka
- Prispevkov: 2590
- Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
- Kraj: Radegunda, Golte
AB, le poskusi! Če je že prvič uspelo meni, bo tebi tudi
. Samo res ga je treba zelo močno natlačiti v kozarce. Jaz ga kar z lesenim spodnjim delom enega starega tolkača za zrezke, ki se je snel z ročaja
. Meni ga uspe v en ta velik kozarec stlačiti približno 1 kg naribanega. In na vrh dam plastično mrežico, ki ga tišči dol, da je ves čas pokrit s tekočino._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
metuljc
- Prispevkov: 10017
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
-
Irena
- Prispevkov: 1057
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Po mojih izkušnjah je holandsko pozno zelje bolj temno in bolj okusno; je pa občutljivo, rado gnije že na vrtu - rabi enako ali več skrbi kot paradajz. Če preživi gnitje na vrtu - potem ga lahko pustiš na vrtu in ga vzameš tudi iz snega. Zgodnja zelja pa niso tako občutljiva, samo so pa res manj okusna. Jaz sigurno takoj ločim med temno rdečim in svetlo rdečim. Temno je bolj kompaktno in ker ga jaz pripravljam v lastnem soku (malo olja ali masti - narežem zelje in pokrijem, da se lepo obdela; samo še sol in je).
Copatka malo z zamudo - jaz ga s korenino dam v gajbice pod balkon, en papir čez in ga imam tam kar precej dolgo; dokler ni malo več minusa. Pa verjetno bi tudi minus prestal. Letos sem dve glavi pustila na vrtu - če mi žival ne poje poročam.
Irena
Copatka malo z zamudo - jaz ga s korenino dam v gajbice pod balkon, en papir čez in ga imam tam kar precej dolgo; dokler ni malo več minusa. Pa verjetno bi tudi minus prestal. Letos sem dve glavi pustila na vrtu - če mi žival ne poje poročam.
Irena
- orhy
- Prispevkov: 2457
- Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am
Plamenka, ali si kje pri nas opazila tole zelje Kalibos ?
Glede na tale opis tule, bi jaz rekla, da ni ravno zgodno zelje - 90 dni, je pa zanimivo.
http://www.fruitionseeds.com/Organic-Kalibos-Cabbage-p/ca2.htm_________________

Glede na tale opis tule, bi jaz rekla, da ni ravno zgodno zelje - 90 dni, je pa zanimivo.
http://www.fruitionseeds.com/Organic-Kalibos-Cabbage-p/ca2.htm_________________



-
pika
- Prispevkov: 1325
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Predlani sem ga imela v vrtu, kupila v Estoniji. Meni je okroglo vseeno boljše, manj stebla (boste popravili izraz) v sredi glavice, torej več imaš od njega kot od koničastega zelja. Je pa lepo in zanimivo.
Vse zeljnice jaz takoj, ko posejem, pokrijem s kopreno in pustim tako dolgo, da so dovolj krepke, da jih bolhač ne uniči.
Enako vse redkve, rukolo ipd.
Vse zeljnice jaz takoj, ko posejem, pokrijem s kopreno in pustim tako dolgo, da so dovolj krepke, da jih bolhač ne uniči.
Enako vse redkve, rukolo ipd.