Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fižol

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Fižol kot trajnica ?

Tukajle se pogovarjamo o turškem fižolu, ki naj bi bil trajnica.

Ob tem se se spomnila na mojo letošnje presenečenje, o katerem sem v tej temi že pisala.

Nekako sredi aprila, ko je bila zemlja pri nas za sajenje fižola še premrzla, sta sami od sebe pognali dve rastlinici na mestu, kjer je lani rasel fižol Jeruzalemčan. V času rodnosti ni bilo razlike med njima in na novo sejanimi jeruzalemčani, velika razlika je pa bila v debelini stebla in košatosti rastlin. Steblo teh dveh je bilo neprimerljivo debelejše, eno od njiju kar za srednje debel prst. Sedaj se sprašujem, če nista morda pognali iz korenin??? Surprised . Ampak lanska zima je bila hudo mrzla in še brez snežne odeje Confused .

Še fotografija

Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Po moje bi se moralo to videti ob vzniku. Pognan iz korenin ne bo imel dveh kličnih listov ter ostankov plodu.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Hm, Jeruzalemčan je navaden fižol, Phaseolus vulgaris, ki je enoletnica.
Sicer ima pa Bicikel prav. Navadni fižol požene klične liste NAD zemljo, Phaseolus coccineus, v to vrsto namreč sodi laški fižol, pa POD njo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ostankov plodov se ne spomnim, imeli sta pa sadiki tista prva dva za mladi fižol značilna lista. Pozorna bom, če se bo še kdaj ponovilo. Če se bom spomnila, bom letos nekaj zrn iste sorte posadila zgodaj v "zimskem sejanju", da vidim, kdaj bodo vzklila in ali se bo ponovila debelina stebla in košatost rasti.
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

A se ze pripravljate na sajenje fizola? A kaj gledate na luno?
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Tudi pri meni včasih na gredi, kjer je bil lani fižol, požene kak fižol samosevno. Jaz menim, da rastlinice vzklijejo iz v zemlji pozabljenih fižolčkov, ki imajo zaradi "preživetja" zime v neugodnih pogojih nekako večjo življenjsko moč._________________Živeti na podeželju je najlepše!
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Novinka, jaz ga (nizkega za zrnje) namravam saditi 4., 5.maja. Takrat bo dan za plod in luna pred strelcem, kar naj bi biklo še posebno ugodno. No, po napovedih bo bolj neugodno vreme, ker je napovedan dež, kolikor vem.

Nekaj fižola za stročje sem že posadila (tudi na dan za plod). Prav tako pa sem posadila visoke fižole v platoje in jih bom ob ugodnem terminu presadila na stalno mesto. To počnem prvič in nisem prepričana, če bo kaj iz tega._________________naredimo svet lepši
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Brbr tudi jaz planiram, da bi ga sadila 5. maja (4. me ni). Tudi zato ker imam cas, priznam. Upam, da bo vreme dopuscalo delo v njivi (ce se ne motim je napovedan dez).

Pajo - zelo lepo! Kdaj si tole sadil?
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Novinka je napisal/a:
Brbr tudi jaz planiram, da bi ga sadila 5. maja (4. me ni). Tudi zato ker imam cas, priznam. Upam, da bo vreme dopuscalo delo v njivi (ce se ne motim je napovedan dez).

Pajo - zelo lepo! Kdaj si tole sadil?

No skoraj vse sem zapisal na tole sem pa pozabil. Prišlo je res expresno hitro ven._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Odgovori