Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pennsylvania Dutch

crtj-admin
Site Admin

Pennsylvania Dutch

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

avgust 2017

JERCA:

PENNSYLVANIA DUTCH sem prinesla jaz. Lani sem dobila sadiko od Ivčk in me je navdušila. Že tako imam rada oranžne. Začela sem z Orange Oxheart, katerega je s svojo velikostjo prehitela Amana Orange.
No, letos je pa tudi njo z rodnostjo in sočnostjo prehitela Pennsylvania Dutch.
Rodna in razmeroma visoka rastlina, debeli plodovi, mesnat, ima malo semen in meni čudovito oranžno barvo.
Vreden vzgoje.

IVČK: 27. avgust 2017
Sorta je zaenkrat še popolnoma neznana in se je na internetu nikakor ne da najti, ker še nikjer ne prodajajo semen. Mi smo tisti, ki jo bomo razširili, mar ne?

Moj brat službeno veliko potuje po ZDA in je tam v krogu ameriških prijateljev dobil semena. Ker on paradižnikov ne je, in ga tudi ne zanimajo, je semena vzel le zato, ker ve, da jih jaz obožujem.
Rekel je, da je kolega prinesel ogromen oranžen paradižnik, ki je spominjal na bučo in je bil oranžne barve in 'baje' dobrega okusa.
Po Skypu me je vprašal, če bi želela seme, jaz pa sem rekla, naj poleg semen izbrska tudi čimveč zgodovine (semena sem dobila zlepljena na papirnati brisački, moja nočna mora, heheh)

Sorta izhaja iz JV Pensilvanije od tamkajšnjih Amišev (blizu območja 7 Springs Mountain Resort), ki so nemškega porekla. Sorta je pri njih znana že mnogo generacij, imenuje pa se po njihovem značilnem jeziku (nekaj podobnega mešanici angleščine in nemščine).

Lani je bilo grozno leto za paradižnike in sem uspela pridelati en ubogi plod, da sem lahko shranila seme, Jerca je na srečo imela več uspeha. Letos tudi pri meni zelo lepo uspeva, je lepo poln in je ravno začel zoreti, ker sem sadila z enim mesecem zamude. Pri meni bo zagotovo stalnica.

SLAVC. 28. avgust 2017

Lahko bi bil paradižnik, ki ga poznajo pod delovnim imenom
Amish_Yellow_Giant :
- je od Amišev
- iz Pensilvanije
- rumen, velik, ima malo semen

Ivčk je napisal/a:

Slavc, nikakor ne. Amiških sort je veliko, mnogo jih izhaja iz istega območja. P. Dutch je globoko oranžen, ne rumen.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Torej, dolžna sem še končno poročilo o sorti. Lahko rečem, da sem več kot navdušena Cool

Izredno rodna rastlina z obilico velikih plodov, največji je pri meni tehtal nekaj več kot pol kilograma, skupaj z dvemi bratci na isti vejici so imeli kilogram in pol. Odličnega okusa!

Mesnat, a sočen, primeren tako za solate, kot za na sendviče in za pripravo oranžne omake.
Kožica je zelo mehka in tanka, skoraj neopazna, zato je treba biti pozoren pri zalivanju. Saj ne, da grozno poka, je pa povrhnjica po močnem zalivanju pri meni rahlo počila, kar pa ni vplivalo na kakovost plodov.

In, ja, lahko bi rekli, da oblika in barva nekoliko spominja na rebraste buče.
Tukaj so moji lepotci:

_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ivčk, bi lahko dobila kak semenček? Ta paradižnik sta z Jerco pohvalili že na Paradajzmaniji. Bila sem prepričana, da sem shranila semena, ravno te dni pa sem ugotovila, da ga nimam. Embarassed Embarassed
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Ivčk, pozdravljena, tudi jaz bi te prosila za par semen tega paradižnika. seveda, če jih lahko pogrešaš. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Prosim, napišita še na ZS, v poplavi današnjih postov se bom hitro zgubila, hihi_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Prvi je dozorel !

Tale rjava ( napokana ? ), hrapava površina okoli peclja me sicer malo moti, je skoraj pri vsah plodovih.
Drugače pa ja, zanimivi debeli pujski so ! Razz
Uporabniški avatar
Plamenka

Tudi moj je dozorel, a ga nisem slikala. Plod je bil velik, okusen, ni imel razpok.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ti ga imaš verjetno v rastlinjaku, pa kapljično namakanje ?
Uporabniški avatar
Plamenka

Res je, a zalivanje je neredno.
Odgovori