Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
PAK CHOI (pak čoi)
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
PAK CHOI (pak čoi)
(Prenos iz arhiva)
Pak Choi - kitajska "gorčica" tvori sklenjene glave z bleščeče zelenimi listi in širokimi belimi žilami. seme kali 7-17 dni. seje se na prosto od marca - junija. rad ima globoka humozna tla in veliko vlage. lahko raste ob špinači. jeseni ga pred mrazom zaščitimo z agrokopreno. uživamo ga presnega ali nežno dušenega (poudarjeno na nežno - kratek čas, največ 2 min - iz prakse ).
to azijsko rastlino sem lani prvič posejala in mi je izredno všeč. potrebno je glavico (visoko približno 20-25 cm), polno izredno lepih sijočih se zelenih listov (podobno blitvi) pravi čas odrezati v šopu tik nad korenino. ni za obtrgavanje,
priprava: na putru in čisto malo olja celo glavico, posoljeno in malo popoprano, podušiš a res ne več kot 2 min. ob glavni hrani se doda 1 ali 2 pc. pri tem se spomnim enega od velikih kuharskih mojstrov ko je ocenjeval pripravljeni pak choi drugih mojstrov in ob tem dejal: " ...za 30 sek je preveč obdelan, ni dober" . nekako si tako razlagam, da ta zelenjava ko je termično obdelana mora biti "istočasno sveža" (ne vem kako bi drugače napisala). namreč te zelenjave se kuharji rahlo otepajo ker je čas obdelave zelo delikaten. priporočam. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
to azijsko rastlino sem lani prvič posejala in mi je izredno všeč. potrebno je glavico (visoko približno 20-25 cm), polno izredno lepih sijočih se zelenih listov (podobno blitvi) pravi čas odrezati v šopu tik nad korenino. ni za obtrgavanje,
priprava: na putru in čisto malo olja celo glavico, posoljeno in malo popoprano, podušiš a res ne več kot 2 min. ob glavni hrani se doda 1 ali 2 pc. pri tem se spomnim enega od velikih kuharskih mojstrov ko je ocenjeval pripravljeni pak choi drugih mojstrov in ob tem dejal: " ...za 30 sek je preveč obdelan, ni dober" . nekako si tako razlagam, da ta zelenjava ko je termično obdelana mora biti "istočasno sveža" (ne vem kako bi drugače napisala). namreč te zelenjave se kuharji rahlo otepajo ker je čas obdelave zelo delikaten. priporočam. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Voda, kje pa si nabavila semena? Jaz sem ga zaman iskala po lokalnih vrtnarskih centrih, očitno sem bila mnogo prezgodnja..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
semenarna Lj Ivčk. če je ni v tvoji bližini, sporoči koliko vrečk pa ti jih pošljem, lpvoda
SP: PF sem pritisnila TP klik._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
SP: PF sem pritisnila TP klik._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Hvala vsem za prijazne ponudbe, bom šla pogledat še v Kalio na drugi strani mesta.
Mislim, da je bila največja težava v tem, da ob mojem obisku še niso dobili sveža semena za letošnjo sezono, ker sem šla mnogo prezgodaj in je bilo na policah bore malo semen._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Mislim, da je bila največja težava v tem, da ob mojem obisku še niso dobili sveža semena za letošnjo sezono, ker sem šla mnogo prezgodaj in je bilo na policah bore malo semen._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
ja, res je kot pravi Nauta, da spomladi gre takorekoč čez noč v cvet. kljub temu ga posejem ampak z zamikom in to ne preveč naenkrat. posejem toliko količino semen (tudi kakšnega več) koliko bom potrebovala za recimo 3 x 3 obroke katere bomo tudi v zreli dobi rastline v 1 tednu zaužili (ob mesu, jajcu, rižoti na sendviču itd). če ga uživamo presnega v solatah in v sndvičih je potrebno malo več semen. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
muha je napisal/a: |
Ivčk, včasih imajo semena eksotične zelenjave posebej v kakšnem namenskem kotičku. |
Muha, semenske kotičke v mojem koncu poznam v nulo, mislim, da bi miže našla, kar iščem, če ne bi šlo drugače. Problem je, da še nimajo letošnje zaloge (no morda zdaj že imajo, jaz sem jih iskala dva tedna nazaj) na policah in so vsa stojala s semeni bolj ali manj prazna.
Vmes sem dobila vrečico semen Pak Choy-a (nekaj semen je že v zemlji), ki sem ga naročila prek interneta,vendar gre za hibrid, meni je v interesu shraniti svoja semena, zato iščem še nehibridnega._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A