Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Se ji je že zgodilo.

Kako pa se pravilno zapiše ime rodu v slovenščini? Se zahvaljujem za odgovor.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Rod Crassula slovensko imenujemo tolstica.
Za vrsto Crassula ovata najdemo cel kup imen, na straneh Botaničnega vrta Ljubljana jo imenujejo afriška tolstica, se pa najdejo tudi druga imena, tudi le tolstica, kar pa ni korektno, ker je to ime za cel rod, ne le za to vrsto.
Čas bo pokazal, ali je tale tvoja res ta vrsta ali ni. Sama se bolj nagibam k slednjemu.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

metuljc je napisal/a:
Čas bo pokazal, ali je tale tvoja res ta vrsta ali ni. Sama se bolj nagibam k slednjemu.

Sem tudi v dvomih, nekam premehko mi deluje. Potem, ko bo dva meseca rasla na svetlobi, jo še enkrat poslikaj. Mogoče bomo vedeli kaj več.
mravlja

Danes sem uspel fotografirati "sestrico" pri viru, raste na polici vzhodnega okna. Glede svetlobe imata čisto prav.
Bo določanje morda zdaj kaj lažje?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ta je pa že bolj podobna Crassuli ovati. Zaprmej bi lahko potrdila le, če bi jo videla v živo. Ampak najbrž bo kar prava.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

V bistvu en nepovezan komentar s tole "dinar sistem" tolstico, bolje rečeno dilemo ali je, ali ni.

Premišljujem kako je z ljudmi, ki tako preživijo večji del svojega vsakdanjika, mislim na pogoje, v katerih je rastel prvi primerek mravljine rastline.
Menim, da je dotična rastlina kar C. ovata in ve se, da v "pravih" pogojih raste pokončno, krepkih poganjkov in kratkih medlistnih razmikih. Pač, pri tej je vse ravno nasprotno, zanima pa me, kako se to odraža na človeku, ki živi v takšnem okolju?
Pustimo sedaj razloge in pogoje. Vem, da življenje ni enostavno, čeprav verjetno ravno zaradi silne preprostosti, a vseeno.

Kaj menite? (kakšni so znaki pri H. sapiensu)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Zelo podobni, menim, če bi H.sapiens stalno stal pri miru na taki poziciji. A k sreči se lahko giblje in premika v drugačne pogoje. Gotovo si kdaj bral, koliko časa rabijo astronavti, ko se iz vesoljske postaje vrnejo domov. Da posledic drugih ekstremnih pogojev, v katerih so se znašli posamezniki, niti ne omenjam.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

juglans izzivaš - prav. človek, ki živi v takem okolju je po moje rahlo pogrbljen, lasje nimajo leska in so redki. nohte ima daljše, na nogah sploh. je kratkoviden, bledoličen takorekoč je koža prozorna in so žile zelo opazne. kolobarji okrog oči so izraziti in na obrazu je izpuščaj kateri se ne zaceli. trebuh je izbočen kljub temu da je osebek suh. takrat ko se premika vleče copate po tleh. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)Nazadnje urejal/a voda 21 Jan 2018 10:04; skupaj popravljeno 1 krat
mravlja

Ej, draga voda , ti izzivaš Laughing Laughing Laughing ... kot da me poznaš... Wink Wink !
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Mravlja, vse se je tako zasukalo, da si te bomo hote ali nehote predstavljali takega, kot te je voda opisala. Edina rešitev za tvojo boljšo podobo je, da objaviš svojo sliko. Lahko je kakšna izpred 10 let, ali pa si sposodi kakšno sliko pri Plestenjaku ali tamlademu Cavazzi in jih malce obdelaj s fotošopom. Laughing
Odgovori