Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Velikolistna bazilika

crtj-admin
Site Admin

Velikolistna bazilika

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
sindy

Odgovor Napisal/-a sindy »

Pozdravljeni, sem še "nova" tu med vami Embarassed ... pa je morda že bilo kje zapisano ...
Zanima me ali ima kdo izkušnje z velikolistno baziliko. Koliko zraste, kako veliki so listi in ali je okus intenziven ali ne? Hvala za odgovore, Sindy.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Dobrodošla Sindy
Želim, da se dobro počutiš v naši družbi. Kar boš posejala in posadila, pa ti naj lepo raste
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Prvič slišim za velikolistno baziliko Shocked .

Če je taka kot tale, za katero piše, da je "bazilika s solatnimi listi":
https://parkseed.com/lettuce-leaf-basil-seeds/p/00290-PK-P1/
potem naj bi mamljivo dišala, bila zelo produktivna in bila bolj sladka kot začimbasta.
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Sindy, pozdravljena!

Lani sem sadiko take bazilike dobila v vrtnariji za povrh. Bila je zelo blaga. Pa slabo se je obraščala.
sindy

Hvala za dobrodišlico Very Happy.
Tole baziliko sem našla na https://www.amarant.si/eko-bazilika-velikolistna Rada bi se prepričala da je uporabna, saj je moj vrtiček zelooo omejen. Vprašanje sem poslala tudi na stran kjer je v prodaji in sporočim odgovor.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Če imaš možnost, si jo posadi v kak lonec ali cvetlično korito. Če imaš res zelo malo prostora., je po moje najboljša navadna bazilika Bazilika "Genovese"., takšna, ki jo prodajajo v lončkih za uporabo. Jaz običajno kupim kar tak lopnček, jo razsadim, potrgam vršičke takoj, ko se pokažejo stranski poganjki za spodnjimi listi in ob sprotnem trganju je pridelka veliko. Če se ji dobro godi, seveda.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Sem jo sejala enkrat, pa ne vem, mogoče ni imela dovolj dobre zemlje, ampak v primerjavi z navadno Genovese, bom kar pri slednji ostala.
Listi so res večji, aroma nič kaj drugačna, pa se mi zdi, da je hitro šla v cvet in so potem listi trši ratali. Ni bila preveč košata, pa res se ni preveč hitro obraščala.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Sem kar prepričan, da je to Mamut bazilika in je v kulinariki enakovredno uporabna. Nimam pa izkušnjo z njo.
Po občutku bi rekel, da ji bo bolje v kakšnem večjem loncu, v zelo dobri zemlji in sploh z več hranil, kot sicer ostale rastline. Pač neka logika; veliki listi-veliko hranil.

Posej in nato malo poročaj kako bo, da bomo naslednje leto navalili. Very Happy
sindy

Sem dobila odgovor iz Amaranta:

"velikost si lahko najlažje ogledate na slikah pri artiklu. Vonj pa ima kot klasična bazilika.
Razen po velikosti listov (ki so zelo veliki, lahko vidite na sliki, da so veliki kot dlan) je enaka klasični baziliki."

Sem se odločila da preizkusim ... in kot ste mi svetovali v velik lonec ... pa da vidimo kaj bo.
Odgovori