Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Peka rženega kruha z drožmi
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Peka rženega kruha z drožmi
(Prenos iz arhiva)
Že nekaj let pečem ržen kruh z drožmi. Recept za pripravo je skoraj vsako leto objavljen v Setvenem priročniku M.Thun.
Gre pa takole:
1. Zvečer zvrhano kavno žličko cvetličnega medu zmešamo v kozarcu tople vode, dodamo 25g fino mlete ržene moke. To naj stoji čez noč na 26-30st. Naslednje jutro dodamo enako količino bolj grobo mlete ržene moke (čeprav jaz tu ne kompliciram - dodam enako mleto kot prej) in tople vode, vse premešamo in damo na toplo. Zvečer je testo že kislo. Pregnetemo ga z 60% moke, ki jo želimo pri peki uporabiti, dodamo ustrezno količino tople vode in testo spet postavimo na toplo. Naslednje jutro dodamo preostanek moke in želeno količino soli. Lahko dodamo tudi dišavnice po okusu (laneno seme, kumino, koprc, ... jaz vedno dodam semena zelene). Počakamo, da testo vzhaja (jaz ga ponavadi pečem isti dan okoli poldne - ko začnem kuhati kosilo, pečem tudi kruh). Nato od testa odščipnemo košček testa, ga damo v lončeno skodelo, kjer ga pustimo, da malo vzhaja, nato posujemo s ščepcem soli, prekrijemo s peki papirjem in hranimo v hladilniku do naslednje peke. Iz preostalega testa spečemo kruh.
Naslednjo peko kruha začnemo zjutraj tako, da shranjene droži (nastavek) zmešamo z malo tople vode, v kateri smo razpustili žličko medu (naj bo gosto kot puding). Damo na toplo (jaz puščam kar na sobni temperaturi in se testo ravno tako zbudi). Zvečer je testo ponavadi že kislo (mehurčkasto).. Dodamo mu cca 60% vse moke, dobro premešamo (to testo je zelo lepljivo, zato ga jaz gnetem/mešam s kuhinjsko lopatko) pustimo čez noč, zjutraj dodamo preostalo moko. Dobro pregnetemo/premešamo, oddelimo del testa za naslednjo peko, preostalemu testu dodamo dodatke po okusu in ponovno vzhajamo. Ker testo slabo drži obiko (se razleze), ga jaz drugič vzhajam v modelu, v katerem ga kasneje tudi spečem). Drugič naj testo vzhaja nekaj ur, da lepo naraste. Pečem ga eno uro.
stare droži
droži pomešane z vodo in medom - nastavek
kisel nastavek zvečer
mesenje/mešanje
testo pripravljeno za 1.vzhajanje
končano 1.vzhajanje
testo pripravljeno za 2.vzhajanje
končano 2.vzhajanje
konec peke
droži za naslednjo peko, posute s soljo_________________naredimo svet lepši
Gre pa takole:
1. Zvečer zvrhano kavno žličko cvetličnega medu zmešamo v kozarcu tople vode, dodamo 25g fino mlete ržene moke. To naj stoji čez noč na 26-30st. Naslednje jutro dodamo enako količino bolj grobo mlete ržene moke (čeprav jaz tu ne kompliciram - dodam enako mleto kot prej) in tople vode, vse premešamo in damo na toplo. Zvečer je testo že kislo. Pregnetemo ga z 60% moke, ki jo želimo pri peki uporabiti, dodamo ustrezno količino tople vode in testo spet postavimo na toplo. Naslednje jutro dodamo preostanek moke in želeno količino soli. Lahko dodamo tudi dišavnice po okusu (laneno seme, kumino, koprc, ... jaz vedno dodam semena zelene). Počakamo, da testo vzhaja (jaz ga ponavadi pečem isti dan okoli poldne - ko začnem kuhati kosilo, pečem tudi kruh). Nato od testa odščipnemo košček testa, ga damo v lončeno skodelo, kjer ga pustimo, da malo vzhaja, nato posujemo s ščepcem soli, prekrijemo s peki papirjem in hranimo v hladilniku do naslednje peke. Iz preostalega testa spečemo kruh.
Naslednjo peko kruha začnemo zjutraj tako, da shranjene droži (nastavek) zmešamo z malo tople vode, v kateri smo razpustili žličko medu (naj bo gosto kot puding). Damo na toplo (jaz puščam kar na sobni temperaturi in se testo ravno tako zbudi). Zvečer je testo ponavadi že kislo (mehurčkasto).. Dodamo mu cca 60% vse moke, dobro premešamo (to testo je zelo lepljivo, zato ga jaz gnetem/mešam s kuhinjsko lopatko) pustimo čez noč, zjutraj dodamo preostalo moko. Dobro pregnetemo/premešamo, oddelimo del testa za naslednjo peko, preostalemu testu dodamo dodatke po okusu in ponovno vzhajamo. Ker testo slabo drži obiko (se razleze), ga jaz drugič vzhajam v modelu, v katerem ga kasneje tudi spečem). Drugič naj testo vzhaja nekaj ur, da lepo naraste. Pečem ga eno uro.
stare droži
droži pomešane z vodo in medom - nastavek
kisel nastavek zvečer
mesenje/mešanje
testo pripravljeno za 1.vzhajanje
končano 1.vzhajanje
testo pripravljeno za 2.vzhajanje
končano 2.vzhajanje
konec peke
droži za naslednjo peko, posute s soljo_________________naredimo svet lepši
Obujam tale moj prispevek, ker se pri kefirju menimo o peki kruha z drožmi.
Zadnjič je gospod Brbr zamesil svoj (bel) kruh iz vsega pripravljenega testa (pozabil je shraniti košček za prihodnjo peko). Pa sem nastavila nove droži. Nič nisem komplicirala: v steklen kozarec sem vsula žlico ali dve bele pšenične moke, dodala žličko medu raztopljeno v malo tople vode, tako, da je nastala "pudingasta" zmes, kozarec pokrila s pokrovčkom (ne zaprla) in postavila na toplo - pod radiator. Trajalo je kar nekaj dni, mislim, da ene štiri, da je zmes postala mehurčkasta. Potem sem ji dodala še malo moke in vode, ker se mi je zdelo, da je mase malo premalo za peko. naslednji dan, pa je gospod Brbr zamesil svoj običajni hlebček.
Z rženo moko gre vse hitreje, a je tudi kruh bolj kisel kot iz bele. No, to so moje izkušnje.
Kar se tiče hranjenja koščka testa za naslednjo peko - v hladilniku sem ga hranila tudi že en mesec, pa je potem, ko sem dodala vodo in med hitro oživel...
Zagotovo pa bom moji nalednji peki za pokušino dodala tudi kefir._________________naredimo svet lepši
Zadnjič je gospod Brbr zamesil svoj (bel) kruh iz vsega pripravljenega testa (pozabil je shraniti košček za prihodnjo peko). Pa sem nastavila nove droži. Nič nisem komplicirala: v steklen kozarec sem vsula žlico ali dve bele pšenične moke, dodala žličko medu raztopljeno v malo tople vode, tako, da je nastala "pudingasta" zmes, kozarec pokrila s pokrovčkom (ne zaprla) in postavila na toplo - pod radiator. Trajalo je kar nekaj dni, mislim, da ene štiri, da je zmes postala mehurčkasta. Potem sem ji dodala še malo moke in vode, ker se mi je zdelo, da je mase malo premalo za peko. naslednji dan, pa je gospod Brbr zamesil svoj običajni hlebček.
Z rženo moko gre vse hitreje, a je tudi kruh bolj kisel kot iz bele. No, to so moje izkušnje.
Kar se tiče hranjenja koščka testa za naslednjo peko - v hladilniku sem ga hranila tudi že en mesec, pa je potem, ko sem dodala vodo in med hitro oživel...
Zagotovo pa bom moji nalednji peki za pokušino dodala tudi kefir._________________naredimo svet lepši
Hej, Brbr, pred kratkim sem lektorirala knjigo Drožomanija https://siol.net/trendi/kulinarika/specite-kruh-kot-slovenska-pekovska-zvezda-455126 https://www.citylife.si/gourmet/drozomanija-knjiga-o-peki-kruha-in-peciva-z-drozmi. In ja, seveda sem se tudi sama lotila peke z drožmi.
Žal za bolj poglobljeno ukvarjanje z njimi za zdaj nimam časa, je pa tak kruh zelo okusen (in ni treba, da je kisel), pa še lažje prebavljiv. Zahteva pa svoj čas: treba je načrtovati, kdaj narediti nastavek, vzhajanje poteka dalj časa ...
Mojstrice Anite Šumer, piske knjige, še dolgo ne bom dosegla - tako dobrega kruha kot na predstavitvi knjige pa še nisem jedla. Koruzni, ržen (nič kisel), pšenični, pa buhtlji, pecivo z gozdnimi sadeži, vs eje bilo zelo slastno.
Je pa knjiga zelo nazoren priročnik, posebno za tiste, ki so zelo malo pekli z vzhajanim testom.Nazadnje urejal/a MijaLan 06 Apr 2020 10:36; skupaj popravljeno 1 krat
Žal za bolj poglobljeno ukvarjanje z njimi za zdaj nimam časa, je pa tak kruh zelo okusen (in ni treba, da je kisel), pa še lažje prebavljiv. Zahteva pa svoj čas: treba je načrtovati, kdaj narediti nastavek, vzhajanje poteka dalj časa ...
Mojstrice Anite Šumer, piske knjige, še dolgo ne bom dosegla - tako dobrega kruha kot na predstavitvi knjige pa še nisem jedla. Koruzni, ržen (nič kisel), pšenični, pa buhtlji, pecivo z gozdnimi sadeži, vs eje bilo zelo slastno.
Je pa knjiga zelo nazoren priročnik, posebno za tiste, ki so zelo malo pekli z vzhajanim testom.Nazadnje urejal/a MijaLan 06 Apr 2020 10:36; skupaj popravljeno 1 krat
Pozdrav Mijalan
Torej, ti si lektorirala to knjigo? Super knjiga in super rezultati
Jaz po navodilih iz te knjige že nekaj časa pečem...kruh, bagete, žemljice, pico, potico in tudi krofe.
Imam v hladilniku shranjene matične droži, ki so bile res narejene po dolgem postopku, sedaj pa samo zvečer vzamem žlico teh matičnih, zmešam z moko in mlačno vodu, zjutraj pa zamesim. Uporabim mešanico mok- bela, polnozrnata, ržena...včasih pa ajdova...Zvečer nato pečem- torej v 24 urah je kruh gotov.
Na FB sta dve zaprti skupini. Drožemanija in Peka z naravnim kvasom. V teh skupinah je ogromno receptov... Le prošnjo za sprejem oddate...
In kot so raziskave potrdile, te mlečnokislinske bakterije naredijo sestavine raznih žitaric precej lažje prebavljive. Zato je z drožmi narejen kruh manj redilen in telesu bolj koristi.
Nocoj bom nastavila droži, jutri jih bom prinesla s seboj. Če jih želite ( eno žlico,) prinesite s seboj steklen kozarec s pokrovom. ( morda manjšega, pa vseenio velikost ni pomembna)
Lepo bodimo, Mil
Torej, ti si lektorirala to knjigo? Super knjiga in super rezultati
Jaz po navodilih iz te knjige že nekaj časa pečem...kruh, bagete, žemljice, pico, potico in tudi krofe.
Imam v hladilniku shranjene matične droži, ki so bile res narejene po dolgem postopku, sedaj pa samo zvečer vzamem žlico teh matičnih, zmešam z moko in mlačno vodu, zjutraj pa zamesim. Uporabim mešanico mok- bela, polnozrnata, ržena...včasih pa ajdova...Zvečer nato pečem- torej v 24 urah je kruh gotov.
Na FB sta dve zaprti skupini. Drožemanija in Peka z naravnim kvasom. V teh skupinah je ogromno receptov... Le prošnjo za sprejem oddate...
In kot so raziskave potrdile, te mlečnokislinske bakterije naredijo sestavine raznih žitaric precej lažje prebavljive. Zato je z drožmi narejen kruh manj redilen in telesu bolj koristi.
Nocoj bom nastavila droži, jutri jih bom prinesla s seboj. Če jih želite ( eno žlico,) prinesite s seboj steklen kozarec s pokrovom. ( morda manjšega, pa vseenio velikost ni pomembna)
Lepo bodimo, Mil
Mil, jaz sem bila ta, da! ;)
Res je, na FB je več skupin, v katerih se zbirajo peki z drožmi in kvasnimi vodami.
In prav si napisala, Mil: Drožemanija, saj za ž-jem kot mehkim soglasnikom - tako kot za c, č, š, j - nastane preglas, namesto vokala o nastane e. Žal pa je Anita Šumer skupino in početje že prej poimenovala Drožomanija in ni privolila v popravek z mehčanjem. Krute lektorske! ;)
Res je, na FB je več skupin, v katerih se zbirajo peki z drožmi in kvasnimi vodami.
In prav si napisala, Mil: Drožemanija, saj za ž-jem kot mehkim soglasnikom - tako kot za c, č, š, j - nastane preglas, namesto vokala o nastane e. Žal pa je Anita Šumer skupino in početje že prej poimenovala Drožomanija in ni privolila v popravek z mehčanjem. Krute lektorske! ;)