Peka rženega kruha z drožmi

Odgovori
tajana
Prispevkov: 1381
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Mil tudi jaz se priporocam za malo drozi in kaksen nasvet._________________CARPE DIEM
Dobra misel
Prispevkov: 147
Pridružen: Če Apr 27, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dobra misel »

Mil, jaz pridem tudi s kozarčkom Very Happy

Spremljam prispevke o peki kruha z drožmi na fb, pa se mi zdi postopek cela znanost. Mogoče se skorajžim s tvojimi drožmi in informacijami iz prve roke in zadrožim prvi kruhek.
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mil, če imaš še žlico zame, bi jo bila vesela.................. Mislim, vsebine, ne žlice. Embarassed Prosim/hvala.
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Če kaj pomaga, lahko tudi jaz prinesem ščepec mojih. Vendar jih ni veliko, ker jih shranim samo majhen kupček. Je pa samo iz ržene moke._________________naredimo svet lepši
MijaLan
Prispevkov: 725
Pridružen: Ne Jul 10, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Žal imam knjigo na Vipavskem - jo bom pa na marčevsko srečanje prinesla, da si jo pogledate.
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Pridem s kozarčkom - bom hvaležna, če bo kaj noter padlo Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mil
Prispevkov: 1423
Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Droži so tako pridno zrasle, da jih bo za celo vas pa še malo.

Torej, korajžno prinesite lončke...

Se vidimo, lepo bodimo, Mil
tjesih
Prispevkov: 537
Pridružen: To Jun 18, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Oo, tudi jaz pridem s kozarčkom. Super.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mil, hvala za droži. Danes sem jih dohranila z 1 žlico moke in 1 žlico vode in pustila na sobni temperaturi.

mil je napisal/a:

Imam v hladilniku shranjene matične droži, ki so bile res narejene po dolgem postopku, sedaj pa samo zvečer vzamem žlico teh matičnih, zmešam z moko in mlačno vodu, zjutraj pa zamesim. Uporabim mešanico mok- bela, polnozrnata, ržena...včasih pa ajdova...Zvečer nato pečem- torej v 24 urah je kruh gotov.



A te v hladilniku tudi občasno dohraniš? Domnevam, da ja, drugače bi ti jih zmanjkalo.
mil
Prispevkov: 1423
Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Stanje droži v hladilniku ob vsaki peki preverim. Zame imajo lahko malo kiselkast vonj, ne pa alkoholnega.

Matične droži v hladilniku ob odvzemu za novo peko nahranim z eno žlico moke in malo vode, na vsake toliko časa ( okoli 14 dni) pa čisto obnovim-vzamem recimo dve žlici matičnih in naredim na sobni temperaturi nove droži v novem lončku, potem pospravim v hladilnik in uporabljam vsake 3 dni za novi kruhek. Iz 500 g mešanice raznih mok imava z možem dovolj kruha za 3 do 4 dni. Takrat pa spečem novega. Tak kruh se ne drobi in se v tem času v platneni vrečki in na hladnem tudi dobro drži. Kadar pričakujem obisk, pa ga spečem po dva ali tri hlebčke in si ga otroci in vnuki vzamejo s seboj.

Preostanek starih že kislih in alkoholiziranih matičnih droži pa dam na kompost. Sedaj ko je sneg jih dam med ostale odpadke zelenjave kar v večjo vedro v drvarnici. Lahko pa se jih da tudi v posodo za bokaši kompostiranje, saj so to živi in zdravi mikroorganizmi.

Lepo bodimo, Mil
Odgovori