Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

KOKOŠI

pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Juglans, ne vem, očitno ostane dovolj dolgo. Mogoče jih pa to tudi malo opije, pa zato dlje drži.
pika

Seveda je lahko kanibalizem pogojen s pomanjkanjem prostora in beljakovin, a potem se to ne bi kazalo samo pri eni. Pa predvidevam, da se jim pri juglansu dobro godi.

Pri svojih še nisem imela težav, pa redno mešam stare in mlade kokoši, ko dodajam nove. Ena drobčkena je bila večkrat napadena, sicer nikoli do krvi in sem jo pač izločila, zdaj jo imamo pri hiši, spuščena je cele dni in se ima super.
Kokoši imajo lahko precej različne karakterje in če je ta bolj nagnjena k agresiji ... ne vem, ne poznam rešitve.
Opažam pri svojih npr. da gre ena vedno še po svetlem spat, ko so vse druge še zunaj, druga se zelo rada pocrklja, tretja beži že ko vidi človeka na 5 metrov, četrta gre vedno na obrobje travnika, da jo je treba gnat nazaj zaradi varnosti, pa ena ki jo je treba vedno po temi zunaj iskat, ker ima gospa vedno preveč opravkov za tako kratek dan, pa še bi lahko naštevala, skratka sto kur, sto čudi Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

pika: tole si pa tako sočno opisala palec gor
Lad20

Odgovor Napisal/-a Lad20 »

Ima kdo izkušnje z avtomatskimi napajalniki, podobne temu spodaj na sliki ?

Kje se ga da dobiti najceneje ?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

@Lad20; nimam izkušenj in ne vem, čeprav tudi sam razmišljam kako optimizirati tole napajanje kokoši. Mene moti, ker s kljunčki nanesejo veliko "umazanije" v posode, kar je potrebno redno umivati. Sploh poleti, ko hitro vse deluje. V takšnem napajalniku bo ta težava ostala.

Ne vem kako bi se obneslo s kakšnimi nipeljni ali "kapljači", kjer bi kokoši kljuvale kaplice vode? Ta ideja me bolj mika.

Sicer pa, situacija v našem kurniku.
Neuravnovešenka se je v tretjem poizkusu uspešno vključila v jato in trenutno ne kaže nezaželjenih nagnenj. Kot že rečeno, enkrat tedensko dobijo meso, kefir, v šrotu pa konstantno še zmleta zelišča, ki sem si jih pripravil v jeseni. (origano, kamilice, ognjič, s. pelin)
Mislim, da se največ vedenjskih odklonov pojavlja v ponavljajočih dneh s trenutnim vremenom, ki ni za nikamor. Reve so vse nekako nerazpoložene ter šibkega potrpljenja in me je kar strah, kdaj kakšni popustijo zavore.
Drugče pa. Araukane so kar lepo pridne, tako da imamo vsake kvatre zelen jajček, ki je, mimogrede občutno drugačnega okusa. Rumenjaček je v primerjavi z jajci običajnih nesnic večji, predvsem pa bolj temno oranžen ter nekako močnejšega sladkastega okusa. Prav prisrčna popestritev so ti fogelčki.
Petelini so poglavje za sebe in vsi razen najstarejšega Francija se pustijo prijeti, zato so redno pestvovani. Sploh je faca Pepi (tisti, ki ga je zadela vročinska kap) ki je najbolj priden okoli kokoši. Redno jih vodi v gnezda, čeprav vse vejo kje so in čemu služijo. Oglaša se s pritajenim gruljenjem, sam se celo skobaca v gnezdo in poleg njega vsaj še dve, včasih pa tri kokoši. Levo in desno gnezdo je takrat tudi polno in vse "sedijo" kot vročene. Ker če in ko ga ni, se neprestano nekaj bockajo.
Toliko o "decih" in njihovi koristnosti.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Juglans, sem vesel tvojega zapisa. Torej... - nekaj "nas" mora "zadeti"... Wink Laughing

Praviš, da si jim pripravil hrano vnaprej. Zanima me, kako predvidiš porabo hrane za daljše časovno obdobje, koliko za eno kokoš? Kakšne "normative" imaš?
juglans

Ne ne, pripravil sem si le zelišča. Ostalo je na "sproti". Sicer trenutno kaže na "slabo", ker je bila slaba letina zaradi suše in zmanjkuje žita, a se nekaj svita na izboljšanje. Drugače bi v najslabšem primeru vozakal iz NM ali kaj podobnega.
Vseeno pa. Dnevno poje ena predstavnica združenega kraljestva približno 120g plus ostali dodatki. (meso, kefir, krompir) Fantje so na zraku, tako zgleda, ker dejansko ni videti, da bi kaj prida zobali. Zgleda, da so na "radostih", ... tistih, saj veš katerih ... Laughing

Normativi so pa "skos polni krmilniki" in vedno sveža ter topla voda.
pika

Tudi jaz sem že razmišljala o tem napajalniku, pa sem si premislila iz istega razloga, še posode komaj peremo sproti, pa so bolj priročne za oprat.

Tisti 'nipeljni' so pa preveč farmski. Sploh poleti kokoši tako uživajo, ko namočijo še pol glave zraven v skledo, katera tudi stopi not, da se ohladi.

Juglans, se tudi pri vas pod krmilniki dela bazen hrane, ko brskajo po njih? Poleti, ko je hrana zunaj očitno ptiči pozobajo, zdaj je pa to 5cm plast in jim je treb kakšen dan pustit krmilnik prazen, da pojejo.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Juglans, bi te prosil, če me preveriš...

- kmetijstvo pridela ca. 75 kg koruze/a/leto in ca. 45 kg pšenice/a/leto, ... kar je ca. 120 kg piče/2a/leto = 60 kg/a/leto,
- posameznik pridela manj ... 50 kg piče/ar/leto,
- kokoš po tvoje poje ~ 45-50 kg piče/leto ( + krompir... )

Torej, za samopreskrbo rabiš 1 ar obdelanega polja / 1 kokoš - je to dovolj?
juglans

Ja, po matematiki je že prav. To se pravi, greda 10x10 preživi eno kokoško plus seveda vsa ostala hrana, ki jo prostopašna kokoš dobi. Nekaj pa še ostane za vaške vrabce in hišne miši.
Mislim, da je standard celokupne hrane v žitu nekje 150g na kokoš, če ne celo več. (reja v zaprtih prostorih ipd.)
Odgovori