Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
KOKOŠI
Kokoš, stara 10 mesecev, ena od petih nesnic koklja, kar je pri meni nezaželeno, saj so jajca neoplojena in ne bom dal valit, rad pa bi, da čimprej začne nesti jajca.Prosim za nasvet da bo nehala koklat!
V preteklosti so moje kokoši že valile - uspešno.
Po 8 dneh valjenja sem jajca presvetli z svetlobo, če je bilo temno sem ga koklji vrnil, svetle-neoplojene sem porabil.
Dogodilo se mi je tudi, da so bila vsa jajca neoplojena-svetloba žarnice je šla skozi, izkazalo se je, da je bil petelin turški-skakal je na kokoši a ni oplodil.
V tem primiru sem dal valit nova jajca, koklja je na njih sedela še 21 dni skupaj je valila29 dni brez jest in pit!
Še par napotkov z moje izkušnje: rumenjak je najbolj rumem, če imajo za krmo travo, koruza - bela ali rumena nima veze!
Kokoši se morajo kopati v mešanici obcestnega prahu in zemlje in 1/3 pepela! Za bazen zadostuje zidarska motarka mešanice, po enem tednu dosujemo.
Gnezdo mora biti dvignjeno, zgrajeno pa naj bo iz suhe praproti. Enako priporočam tudi za pse in mačke, potem parazitov nimajo!
Kokoši najraje spijo na visokem, na remelnih širine 45mm!
Kokoši lupino jajc tvorijo najbolje iz otrobov, zato jim kuh. ostanke in kruh vedno postrežem z otrobi.
Sam gojim kokoši v gostomrežastem boksu 1.5x3m. V njem je stožec z žiti, gnezdo, voda in remelni za spanje, ga pa premikam po sadovnjaku na novo travo. Vse skupaj obdam z mrežo z luknjami 4x4cm višine 1.5m. Na vrhu dam mrežo proti ptičem. Okrog vsega imam el. Pastirja močnega 18 džulov ki je bistven, saj sem sredi gozda, po kure pa so že prišli:kojot, lisica in kuna. Na plastičnih količkih so 4 vodoravne žice, prva 6 cm od tal nato12, 20 in40cm.
Poleti imam kokoši v40% senci pod lastnikom kivija
Srečno pri reji!
V preteklosti so moje kokoši že valile - uspešno.
Po 8 dneh valjenja sem jajca presvetli z svetlobo, če je bilo temno sem ga koklji vrnil, svetle-neoplojene sem porabil.
Dogodilo se mi je tudi, da so bila vsa jajca neoplojena-svetloba žarnice je šla skozi, izkazalo se je, da je bil petelin turški-skakal je na kokoši a ni oplodil.
V tem primiru sem dal valit nova jajca, koklja je na njih sedela še 21 dni skupaj je valila29 dni brez jest in pit!
Še par napotkov z moje izkušnje: rumenjak je najbolj rumem, če imajo za krmo travo, koruza - bela ali rumena nima veze!
Kokoši se morajo kopati v mešanici obcestnega prahu in zemlje in 1/3 pepela! Za bazen zadostuje zidarska motarka mešanice, po enem tednu dosujemo.
Gnezdo mora biti dvignjeno, zgrajeno pa naj bo iz suhe praproti. Enako priporočam tudi za pse in mačke, potem parazitov nimajo!
Kokoši najraje spijo na visokem, na remelnih širine 45mm!
Kokoši lupino jajc tvorijo najbolje iz otrobov, zato jim kuh. ostanke in kruh vedno postrežem z otrobi.
Sam gojim kokoši v gostomrežastem boksu 1.5x3m. V njem je stožec z žiti, gnezdo, voda in remelni za spanje, ga pa premikam po sadovnjaku na novo travo. Vse skupaj obdam z mrežo z luknjami 4x4cm višine 1.5m. Na vrhu dam mrežo proti ptičem. Okrog vsega imam el. Pastirja močnega 18 džulov ki je bistven, saj sem sredi gozda, po kure pa so že prišli:kojot, lisica in kuna. Na plastičnih količkih so 4 vodoravne žice, prva 6 cm od tal nato12, 20 in40cm.
Poleti imam kokoši v40% senci pod lastnikom kivija
Srečno pri reji!
Pri meni se nesnice iztrošijo v 20 mesecih. Takrat so jajca vedno bolj poredko, lupina pa je mehka. Nesejo pa tudi pozimi, s tem, da imajo vedno zeleno krmo: zelje, ohrovt, radič ali regrat. Mraz jim ne škoduje, vedno so zunaj, le mlačno vodo jim je treba dodajati.
Večkrat dobijo tudi pribolške: beljakovine iz narave--gliste, ogrce(Zlate mimice) in ličinke muh. Vse te živalce so iz kompostnega kupa, a pozor: dovolj je 10l vedro komposta na 2dni za 5 kokoši. Enkrat sem z "bogatim" kompostom pretiraval-dajal sem jim ga vsak dan in jajca so postajala vedno večja.
Normalno je težko 6-7dkg, pri pretiravanju z glistami pa so nesle tudi 14 dkg (gosje ima 16dkg) seveda ne dolgo, ker je eni počila rit in sem bil ob nesnico, hrano pa sem takoj prepolovil.
Kokoš pri taki hrani nima limita, poje vse, pri žitih pa se ji ustavi.
Koklanje trenutno rešujem z pobiranjem jajc izpod koklje in jo vsak dan znova razočaram. Bomo videli do gdaj bo to šlo, oz gdo bo popustil. Lp
Večkrat dobijo tudi pribolške: beljakovine iz narave--gliste, ogrce(Zlate mimice) in ličinke muh. Vse te živalce so iz kompostnega kupa, a pozor: dovolj je 10l vedro komposta na 2dni za 5 kokoši. Enkrat sem z "bogatim" kompostom pretiraval-dajal sem jim ga vsak dan in jajca so postajala vedno večja.
Normalno je težko 6-7dkg, pri pretiravanju z glistami pa so nesle tudi 14 dkg (gosje ima 16dkg) seveda ne dolgo, ker je eni počila rit in sem bil ob nesnico, hrano pa sem takoj prepolovil.
Kokoš pri taki hrani nima limita, poje vse, pri žitih pa se ji ustavi.
Koklanje trenutno rešujem z pobiranjem jajc izpod koklje in jo vsak dan znova razočaram. Bomo videli do gdaj bo to šlo, oz gdo bo popustil. Lp
Kuro, ki rada koka, je težko odvaditi, se spomnim iz svoje mladosti. Takrat so bile druge sorte kokoši in vedno se je našla kakšna z "materinskim nagonom". Po eno smo z veseljem obdržali za naraščaj, jajc pa od take ni bilo kaj prida. Kokala je tudi 2x na leto. Čeprav smo imeli petelina doma, smo po oplojena jajca hodili tudi do 3 vasi daleč k raznim znancem. So rekli, da zato, da se sorta ni izpridila. Tam od 7. leta dalje je ta "čast" ponavadi doletela mene, ker otrok pač najlaže zapravlja čas s pohajkovanjem. Nabrala sem si nekaj družbe, da je bilo bolj veselo. Samo kaj, ko so se drugi zabavali, jaz sem pa morala tja in nazaj grede paziti na košaro jajc, buhnedej, da bi kakšno razbila.
Mogoče bi jo lahko zamenjal s kom, ki bi želel domače piščančke, pa njegove kure nočejo "izgubljati časa s sedenjem na jajcih".
Mogoče bi jo lahko zamenjal s kom, ki bi želel domače piščančke, pa njegove kure nočejo "izgubljati časa s sedenjem na jajcih".
Ej, ste mi s temi zapisi vzbudili nostalgijo in spomine na preteklost. Seveda smo tudi mi imeli kokoši, sprva seveda po kmečko, čisto svobodne (in seveda so pokakale povsod, kjer so hodile), kasneje pa se je začela okolica hiš urejati (asfalt, plošče) in kakci povsod niso bili več zaželeni - kure smo dali v zamrežene areste. Pa so se znajdle štajerke in so frčale čez 2 m ograde, pa smo jim strigli peruti....Čez nekaj let smo imeli pametnega psa, ki mu je bilo v največje zadovoljstvo spuščene kure zganjati nazaj v ogrado. Iskal jih je tudi po sosedovih koruznih njivah tako dolgo, da so bile vse doma in v ogradi, ki je lahko ostajala čez dan odprta, ker so se kure kar navadile, da predaleč od ograde ne smejo. Še ko psa ni bilo več ( ), so še nekaj mesecev same tekle v ogrado, ko smo zaklicali: ¨"Sando, kure!". To je bil zanj namreč tudi znak, da je kure treba pospravit. Zanimivo pri njem je bilo, da kur ni divje lovil ali pa bognedaj, šavsnil, vse je delal skoraj tako kot tisti ovčarski psi. Pa je bil navaden mešanec, bel, rjav in črn, kot pomanjšan bernc._________________Živeti na podeželju je najlepše!