Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sprej Tagetes minuta
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Sprej Tagetes minuta
(Prenos iz arhiva)
Vse, ki boste letos gojile Tagetes minuto, si lahko iz nje pripravite sprej za zatiranje neželenih žužkov.
Preizkusila sem ga na pršicah, ki so se zaredile na sejančkih Poncirusa. Je deloval!
Sprej pripravimo tako:
- najdemo primeren lonec za kuhanje
- vanj dobro nabutamo listje in narezana stebla ter dolijemo vodo
- kuhamo in kuhamo nekaj ur - zato je to bolje početi zunaj na prenosnem kuhalniku
- sproti dolivamo vodo, ki med kuhanjem izpareva
- kuhamo dokler masa ni mehka, na površini se začnejo delati oljni madeži
- na koncu kuhanja pokrijemo lonec in pustimo, da se zmes ohladi
- primerno ohlajeno precedimo, ščavje vržemo na kompost, tekočino pa še enkrat hitro zavremo
- potem precedimo in nalijemo v čiste steklene steklenice
- vroče zapremo, napišemo ime vsebine in shranimo na hladno in temno mesto
Pri uporabi pripravek razredčimo z vodo. Ne preveč, da ne bo sprej prevoden in premalo učinkovit. Menda mora ostati tekočina za sprejanje dovolj motna, da se ne vidi skozi.
Za Ponciruse sem uporabila kar koncentrat, saj se moja tekočina ni naredila tako črno motna kot je v navodilih. Zato tudi nisem dodajala detergenta.
Na listih se naredi tak nežen sijoč film.
Sprej naj bi deloval tudi na uši, gosenice in ostale žužke, ki sesajo rastlinski sok.
Ker je minuta tudi jedilna, uporabna za kuhanje in čaje, nisem nikjer zasledila, da bi bilo uživanje z njo špricane zelenjave kakorkoli škodljivo.
Zna pa škoditi čebelicam in ostalim koristnim žužkom, zato previdno.
Če je pripravek shranjen na temnem in hladnem, pomoje nima roka trajanja. Kar je prijetna razlika z neemom ali dalmatinskim bolhačem, ki sta oba precej nestabilna.
Preizkusila sem ga na pršicah, ki so se zaredile na sejančkih Poncirusa. Je deloval!
Sprej pripravimo tako:
- najdemo primeren lonec za kuhanje
- vanj dobro nabutamo listje in narezana stebla ter dolijemo vodo
- kuhamo in kuhamo nekaj ur - zato je to bolje početi zunaj na prenosnem kuhalniku
- sproti dolivamo vodo, ki med kuhanjem izpareva
- kuhamo dokler masa ni mehka, na površini se začnejo delati oljni madeži
- na koncu kuhanja pokrijemo lonec in pustimo, da se zmes ohladi
- primerno ohlajeno precedimo, ščavje vržemo na kompost, tekočino pa še enkrat hitro zavremo
- potem precedimo in nalijemo v čiste steklene steklenice
- vroče zapremo, napišemo ime vsebine in shranimo na hladno in temno mesto
Pri uporabi pripravek razredčimo z vodo. Ne preveč, da ne bo sprej prevoden in premalo učinkovit. Menda mora ostati tekočina za sprejanje dovolj motna, da se ne vidi skozi.
Za Ponciruse sem uporabila kar koncentrat, saj se moja tekočina ni naredila tako črno motna kot je v navodilih. Zato tudi nisem dodajala detergenta.
Na listih se naredi tak nežen sijoč film.
Sprej naj bi deloval tudi na uši, gosenice in ostale žužke, ki sesajo rastlinski sok.
Ker je minuta tudi jedilna, uporabna za kuhanje in čaje, nisem nikjer zasledila, da bi bilo uživanje z njo špricane zelenjave kakorkoli škodljivo.
Zna pa škoditi čebelicam in ostalim koristnim žužkom, zato previdno.
Če je pripravek shranjen na temnem in hladnem, pomoje nima roka trajanja. Kar je prijetna razlika z neemom ali dalmatinskim bolhačem, ki sta oba precej nestabilna.
Figula, hvala za recept. Zanima me: Imam nekaj posusenih vej tega tagetesa. Ali bi bilo v redu da ta zvarek skuham iz posusenega.
Posadim pa ga sigurno tudi letos. In zdaj vem, da mu moram nameniti kar velik prostor. Lani ga sem posadila med sadike zelja, pa je naredil pravo goscavo na gredi._________________CARPE DIEM
Posadim pa ga sigurno tudi letos. In zdaj vem, da mu moram nameniti kar velik prostor. Lani ga sem posadila med sadike zelja, pa je naredil pravo goscavo na gredi._________________CARPE DIEM
tajana, verjetno lahko skuhaš tudi iz posušenega. Če rabiš takoj/kmalu, lahko še zate pripravim vzorec za testiranje.
dajmar, odvisno od namena. Lahko počakaš na tople dneve in ga seješ takrat kot navadno žametnico Tagetes patulo.
Sama imam letos namen saditi fižol okoli nje, tako da bom začela malo prej, verjetno konec marca ali začetek aprila. Odvisno od vremena, prostora za sadike in volje .
(T. minuto so kar obsežno raziskovali, tudi v povezavi njenega eterična olja za boj proti varoji)
dajmar, odvisno od namena. Lahko počakaš na tople dneve in ga seješ takrat kot navadno žametnico Tagetes patulo.
Sama imam letos namen saditi fižol okoli nje, tako da bom začela malo prej, verjetno konec marca ali začetek aprila. Odvisno od vremena, prostora za sadike in volje .
(T. minuto so kar obsežno raziskovali, tudi v povezavi njenega eterična olja za boj proti varoji)
Hvala Figula, trenutno ne rabim. Bom pa skuhala iz suhega in ga uporabila na fizolu in kapusnicah petii tako testirala.
Si mi dala idejo. Ta tagetes posadim na sredino grede, levo in desno pa fizol.To naredim letos. Pa bo spet nekaj novega za opazovat. Ze spet bo leto prehitro naokrog za vse moje ideje._________________CARPE DIEM
Si mi dala idejo. Ta tagetes posadim na sredino grede, levo in desno pa fizol.To naredim letos. Pa bo spet nekaj novega za opazovat. Ze spet bo leto prehitro naokrog za vse moje ideje._________________CARPE DIEM