Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2018

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Vem, vem, sem samo za hec objavil. Very Happy
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Okusi so različni, rastne razmere tudi, a me vseeno zanimajo vtisi drugih.

Kako bi po vrsti razvrstili glede na okus in rodnost sorte znotraj teh skupin:

A)
Carbon, Black Krim, Black amber, Indian stripe, Gary O'Sena

B)
Stump of the world, Marianna's peace, Negrillo de Almoguera

C)
Stupice, Bloody butcher, Moskovich

D)
Neves Azorean red, Gregori's Altai, Cosmonaut Volkov

Hvala!
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Problem je, ker najbrž ne poznamo vseh sort znotraj ene skupine.
a)
Gary O'Sena in Black Amber ne poznam. Ostale bi razvrstila po okusu: Indian Stripe (najboljši), Carbon, Black Krim. Rodnost se mi zdi podobna pri vseh, kolikor se spomnim.
b)
Poznam le Marianna's peace, ki ima zelo dober okus, rodnost mislim, da je povprečna.
c)
Moskovitcha ne poznam. Stupice in Bloody Butcher sta podobno rodna, Stupice je pri meni malce zgodnješi od BB, okus podoben, BB ima malce večje plodove.
d)
Tu ti ne morem nič odgovoriti. Enkrat sem gojila le Cosmonaut Volkov, a se ne spomnim ničesar.
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

Prva semena so v zemlji in lepo na toplem v kalilniku!_________________kar zraste pač zraste
pepa6

Odgovor Napisal/-a pepa6 »

Ima kdo kaj semen paradižnika za odstopit?Kakšen sladek česnjev paradižnik,debeli paradižnik z malo semen?hvala
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Evo, dočakala Valentina! Šla v nabavo zemlje (mimogrede kupila še par semen) in sem v nizkem štartu. Sedaj čakam dan za plod! Very Happy
Davorin

Odgovor Napisal/-a Davorin »

Prejsnji ponedeljek sem po zaslugi Notranke posadil(Gold Nugget in Whippersnapper, Balkonarja) v zemljo domoflor mix . Danes so poganki dolgi 8 cm in zelo tanki,rastejo na okenski polici nad radjatorjem. Ali naj jih pustim na toplem ali prestavim na stopnišče ,na 15 stopin?_________________lp
Davorin
Uporabniški avatar
Plamenka

Vsekakor jih postavi na stopnišče nekam na svetlo, ker se ti bodo na pretoplem pretegnili. Dan je še prekratek in dnevne svetlobe še ni dovolj, zato je nad radiatorjem zanje pretoplo.
Svoje zgodnje paradižnike imam v dnevni sobi na okenski polici, ki je brez radiatorja in kljub temu, da jih zjutraj in zvečer še dosvetljujem, jih ne bi dajala v bližino radiatorja.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

za kalitev je radijatorska temperatura nekje do 27 stop C. namreč paradižniki kalijo 5-10 dni na tem od 21-27 stop C. takoj ko so kalčki lepo vidni se jih postavi na mesto z veliko svetlobe in na temp- okrog 2o stop.C.

naprej "seedaholic-semena" (Novinka) svetujejo paradižnike sejati cca 7 tednov preden jih damo na stalno mesto in pri tem naj upoštevamo zadnji mraz, seveda tisti ki jih sadimo na prosto. nekako tako, mogoče nekaj dni prej sejem tudi sama in se ob tem izognem pretegnjencev in slabotnih rastlin.

lani, sem na začetku aprila, tako vzgojene paradižnike (goldfish, nekaj jajčevcev in češnjevcev) ter dve rastlini čilijev posadila tukaj v Lj. v dobro mulčirano in pognojeno zemljo. zaščitila sem jih z malim tunelom in vmes in okoli dodala več vejevja. ko sem to počenjala je bilo čudovito toplo. čez nekaj dni je zapadel sneg, stresla sem tunelček in je kasneje ob pravem času hčera odkrila polivinil. čez poletje so bili pridelki. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
Plamenka

Še en naš paradižnik v tujini. Wink
Big from Slovenia.
http://tomatoeden.com/?693,big-from-slovenia
Verjetno je ena od starih slovenskih sort, ki so brez imena. Nič ne piše ali ima paradižnikove liste ali navadne.
Odgovori