
Radič - Cichorium intybus
-
- Prispevkov: 2383
- Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
- Kraj: Radegunda, Golte
-
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
v Istri na njivi v dolini (kotanji, dargi) so blitva, cikorija, solate in radiči (več vrst) dobro preživeli zimo (za razliko od česna in čebule, katere je led in voda veliko izruval). Muhin indigo dela lepe rozete široke cca 20-25cm. Nekateri so bili prekriti z zimsko kopreno čez loke nad njimi, a ni preveč pomagalo saj ko sem včeraj prišla je vse frfotalo od nacefranosti kopren. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17799
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Zardi specifičnosti vzgoje sem iz tele teme posebej izločila nekaj prispevkov o
poletnem radiču Indigo
Solkanskem radiču
da jih bo laže najti. Jih je pa kar nekaj tudi še ostalo v tejle temi, prepletenih z ostalimi sortami.
poletnem radiču Indigo
Solkanskem radiču
da jih bo laže najti. Jih je pa kar nekaj tudi še ostalo v tejle temi, prepletenih z ostalimi sortami.
-
- Prispevkov: 5351
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Solkanskega radiča je zmanjkalo. No, tri sem pustil, da bom poskusil semenit.
Zdaj je pa treba pojesti tega: Rosso di Verona.

Tole je že tretja gajbica v kurilnici, pa še za kakšne tri ga je v rastlinjaku, kjer je še dobro pokrit z več plastmi vrteksa.
Je tole res kar dobra fora. Poleti poseješ in počakaš, da zraste. Kakšnega posebnega dela ni z njim.
Potem pred zimo izkoplješ, preneseš na neko bolj zavarovano mesto, potem pa hodiš iskat z gajbico po potrebi in daš za nekaj dni v primeren, temen prostor.
Seveda tisti, ki sejete v rastlinjake, lahko preskočite vmesno fazo.
Menda dela tudi skoraj brez zemlje.
Zdaj je pa treba pojesti tega: Rosso di Verona.

Tole je že tretja gajbica v kurilnici, pa še za kakšne tri ga je v rastlinjaku, kjer je še dobro pokrit z več plastmi vrteksa.
Je tole res kar dobra fora. Poleti poseješ in počakaš, da zraste. Kakšnega posebnega dela ni z njim.
Potem pred zimo izkoplješ, preneseš na neko bolj zavarovano mesto, potem pa hodiš iskat z gajbico po potrebi in daš za nekaj dni v primeren, temen prostor.
Seveda tisti, ki sejete v rastlinjake, lahko preskočite vmesno fazo.
Menda dela tudi skoraj brez zemlje.
-
- Prispevkov: 8224
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Tržaški solatnik sem jaz sejala že zgodaj in ga zdaj že jemo. Če poleti nimam solate, z veseljem jemo tale radič. Vndar potem vedno poslušam, da jemo samo radič...
Kaj pa zimski radiči kot Palla Ros(Bianca, verona, treviški radič, Castelfranco, štrucar, Bianco di Milano, Solkanski radič...?
Cinija1, kdaj si sejala endivijo? Vsako leto tako zgodaj in ti potem ne gre v cvet?_________________naredimo svet lepši
Kaj pa zimski radiči kot Palla Ros(Bianca, verona, treviški radič, Castelfranco, štrucar, Bianco di Milano, Solkanski radič...?
Cinija1, kdaj si sejala endivijo? Vsako leto tako zgodaj in ti potem ne gre v cvet?_________________naredimo svet lepši