Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2018
Vidim da ste nekateri že zelo pridni, že pikirate
Pri meni je še vse v kalilnikih. Včeraj posejal še zadnjo rundo čilijev, paprike in nekaj jajčevcev..
p.s. pripomba vode je na mestu, na sončen dan v takih kalilnikih/sobnih rastlinjakih temperatura hitro naraste preko 40°C, in je posledično zemlja zelo hitro izsušena...Zračenje obvezno!
Pri meni je še vse v kalilnikih. Včeraj posejal še zadnjo rundo čilijev, paprike in nekaj jajčevcev..
p.s. pripomba vode je na mestu, na sončen dan v takih kalilnikih/sobnih rastlinjakih temperatura hitro naraste preko 40°C, in je posledično zemlja zelo hitro izsušena...Zračenje obvezno!
jaz v zemljo sadim po dve sadiki vseh sort čilija, paprike tudi paradižnike. pri beri plodov se pozna nekako tako: npr ena posajena rastlina pridela 10 plodov pri dveh posajenih skupaj pa na vsaki po 8 plodov. tako je približno razmerje , če sta dve skupaj posajene. poskušam pa od vsake sorte rastlin eno do dve posaditi samostojno, a velikokrat se to ne izide saj vrta ni v nedogled. pridelka je dovolj za sprotno uporaba, ter za ozimnico. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nekje sem pri navodilih za pridelavo paprike čitala, da je dobro saditi po dve sadiki skupaj, ker je to boljše za rast. Moje izkušnje pa so, da po navadi v paru vdeno prevlada ena rastlina, druga pa je bolj zakrnela. Ker pa imam vedno preveč sadik, jih vseeno sadim v parih.
Moji čiliji, posejani 16.2, kažejo zankice. Čeprav še zdaleč niso vsi zunaj, sem jih prestavila na bolj hladno mesto. Do zdaj so bili pod radiatorjem.
_________________naredimo svet lepši
Moji čiliji, posejani 16.2, kažejo zankice. Čeprav še zdaleč niso vsi zunaj, sem jih prestavila na bolj hladno mesto. Do zdaj so bili pod radiatorjem.
_________________naredimo svet lepši
goIdhorn je napisal/a: |
Dajmar, katere sorte sadiš po 2-3 sadike skupaj? |
Tiste katerih semen imam veliko. Že ko jih sejem so bolj na gosto, pri pikiranju sem vedno bolj neroden tako da jih težje dobim narazen in si mislim saj bo katera sadika propadla ali pa podpirala drugo. Če jih je več skupaj jih dam pa v večji lonec, ko presajam.
pri meni nobena rastlina ne zakrkne, saj so v lončke presajene posamezno in kasneje dane skupaj - 10 cm narazen v zemljo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
U, zanimivo tole "dvojno" sajenje. Kako pa se to obnese pri rastlinah, ki sicer naredijo košate grme višine 1m in več? Mislim, a jim potem veje redčite, da se ne prepletajo ena čez drugo, ker si predstavljam, da potem svetloba ne seže pod vso goščavo. Lahko pa narobe razmišljam...
Sicer pa vse dobro pri "nas" - takole čez palec ocenjujem, da bom morebitnim interesentom lahko dal na razpolago kakih 20-25 sadik, ko bo primeren čas
_________________go with your instinct to live as you want
Sicer pa vse dobro pri "nas" - takole čez palec ocenjujem, da bom morebitnim interesentom lahko dal na razpolago kakih 20-25 sadik, ko bo primeren čas
_________________go with your instinct to live as you want
Lepo, da vam čiliji že kukajo na plan. Moja semena čilijev, jajčevcev in paprik imajo letos najbolj idealne pogoje za klitje, saj imam lončke na grelni odeji za živali, pa še pokriti so z vrečkami, da se vlaga zadržuje, stalna temperatura je okoli 28 stopinj, a klijejo mi slabše, kot druga leta. En del sort sem sejala 11.2. - teh je vzklilo najmanj. Drugi del sem sejala 16.2., teh je ven prišlo precej več, kot onih, ki sem jih sejala prej. Najbolj kalijo moja lastna semena, kupljena manj.
Prvo setev bom očitno morala v kratkem ponoviti, seveda tiste, kjer še imam semena.
Prvo setev bom očitno morala v kratkem ponoviti, seveda tiste, kjer še imam semena.
Ja, Voda, ti si s svojimi varovanci dosti bolj skrbna kot jaz. Jaz dajem po dva skupaj že ko jih pikiram. Drugače ne bi imela dovolj prostora za vzgojo. No, letos bo menda malo bolje, ker sem sejala manj kot običajno.
Žlehtnoba, jaz jih nič ne friziram... Je pa moje ukvarjanje s čiliji bolj eksetnzivne narave. Torej se za zanašati na moje metode, če hoče človek pridelati čimveč plodov _________________naredimo svet lepši
Žlehtnoba, jaz jih nič ne friziram... Je pa moje ukvarjanje s čiliji bolj eksetnzivne narave. Torej se za zanašati na moje metode, če hoče človek pridelati čimveč plodov _________________naredimo svet lepši
Žlehtnoba, če mene sprašuješ je odgovor: nobenih posegov oz redčenj vej ni, tudi ne pri ta zelo košatih. rezultat je da vsi ne dozorijo istočasno a to me ne moti. pri teh "košatih" kasneje ko se že zgodi "nagibanje rastline" ne zapičam ampak zabijem v zemljo palico celo dve in jih povežem med sabo, da sta rastlini vmes med njima povezani.
pozor ne palice vtikati, zabijati, ali zapičiti zraven korenin- stebla. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
pozor ne palice vtikati, zabijati, ali zapičiti zraven korenin- stebla. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)