Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vplivi naravnih sevanj na rast jablan

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

krnekdo: po tvojih odgovorih sumim, da si po izobrazbi fizik. Imam prav? Wink
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

O plimovanju Bajkalskega jezera...
http://www.prilivy.com/as/russia-vladivostok-time/baikal-bay

O plimovanju nasploh...
http://www.tides4fishing.com/tides/tides-universe - tudi "sosednje" strani so na isto temo.

Pozornemu bralcu ne bo ušlo, da luna dviga/spušča tudi zemljino skorjo, ne samo nivojev oceanov, morij, jezer... ...
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Ker smo že pri sadjarstvu, bi še jaz omenil, da imam ob polni luni velike probleme s spanjem, sicer pa sploh ne. V spalnici je popolna tema in tako svetloba nima vpliva. Poznam še dva taka primera, ki imata vedno probleme s tem.
Znano je tudi, da imajo ob mlaju ljudje, ki so psihično bolj labilni, hude izpade in se jih okolica že vnaprej boji in trepeta v strahu. Med takimi so tudi nekateri sadjarji. Omenjam zato, da se držim tematike.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Kakšnih problemov v možganih?
Se mi je zdelo, da se ne ukvarjaš s tem, kar se govori - ampak samo z dejstvi.

Sicer pa zaključujem, danes od mene več ne dobiš doze dopamina. Priporočam Slotech.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

20 let sem admin enega kar velikega foruma. Luna definitivno ima pomen, žal.
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

figula je napisal/a:
Kakšnih problemov v možganih?

Imaš podan link, veselo branje.

Citiram:
po tvojih odgovorih sumim, da si po izobrazbi fizik. Imam prav?

V bistvu elektrotehnik. Je pa res da me zanima astronomija ter astrofizika. Med vsem ostalim.

Citiram:
Ker smo že pri sadjarstvu, bi še jaz omenil, da imam ob polni luni velike probleme s spanjem, sicer pa sploh ne. V spalnici je popolna tema in tako svetloba nima vpliva. Poznam še dva taka primera, ki imata vedno probleme s tem.
Znano je tudi, da imajo ob mlaju ljudje, ki so psihično bolj labilni, hude izpade in se jih okolica že vnaprej boji in trepeta v strahu. Med takimi so tudi nekateri sadjarji. Omenjam zato, da se držim tematike.

In te probleme imajo tisti, ki verjamejo v to. Podzavestni vpliv. Potem je pa še druga fora. Če maš probleme na običen dan, jih pač imaš. Če pa je pri problemih blizu dan s polno/prazno luno, pa hitro "najdeš" krivca.

Mravlja, pozornemu človeku prav tako ne uide, da v kompletu s plimo pride tudi oseka. Če bi že plima slučajno vplivala na karkoli z drevesi(pa je dokazano, da ne), bi oseka delovala ravno kontra. Močnejša kot je plima, močnejša je oseka, povprečje pa je vedno enako Wink
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Nekaj okoli vpliva polne lune na ljudi - imela sem prijatelja, ki je bil "vun bacitelj" v enem lokalu. Znal je povedati, da je imel vedno ob polni luni veliko več dela z raznimi srboriteži..._________________naredimo svet lepši
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Drvarji točno vedo, kdaj je treba posekati les, da bo primeren za gradnjo ali kurjavo. Tudi tam ima poleg letnih časov vpliv luna in plimovanje (po izkušnjah lesarske stroke, jaz nimam kaj dosti pojma o tem)
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

aladin je napisal/a:
Drvarji točno vedo, kdaj je treba posekati les, da bo primeren za gradnjo ali kurjavo. Tudi tam ima poleg letnih časov vpliv luna in plimovanje (po izkušnjah lesarske stroke, jaz nimam kaj dosti pojma o tem)

Ti kopiram:
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr je napisal/a:
Nekaj okoli vpliva polne lune na ljudi - imela sem prijatelja, ki je bil "vun bacitelj" v enem lokalu. Znal je povedati, da je imel vedno ob polni luni veliko več dela z raznimi srboriteži...

Babice v porodnišnicah imajo okrog polne lune opazno več dela, kot ob običajnih dnevih. Ali luna vpliva na čas poroda ali čas spočetja, ni znano. Wink

crtj je napisal/a:
20 let sem admin enega kar velikega foruma. Luna definitivno ima pomen, žal.

Tudi tale tema je bila odprta nekako v podobnem času. Wink
Odgovori