Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zimsko sejanje - Winter sowing

Odgovori
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Jaz vecino sadik prepikiram v posodice. Solato v platojcke iz Hoferja. Ostale pa v 3 do 5 dcl prozorne kozarcke, katere mi R preluknja in potem jih zlozim na podstavek. Zalivam samo v podstavek, ponavadi z vodo pomesano s koprivno prevrelko. Vse sadike si vzgojim s koreninsko grudo, razen korenovk.

z sejanjem bom zacela ko mine ta polarni mraz. Posejano imam samo solato._________________CARPE DIEM
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Živijo tajana.
Tudi meni so oni črno zeleni platojčki favoriti za pikiranje listnatih rastlin.
Sploh za kapusnice._________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
Nazadnje urejal/a zuf 22 Feb 2018 15:46; skupaj popravljeno 1 krat
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Danes sem se odločila: pred napovedanim mrazom sem iz tople grede na terasi vzela dve cvetlični koriti s sadikami zimske solate (to ni bilo ravno zimsko sejanje) in dva lončka z majcenimi sejanci solate in zelene kolerabice. Našteto bom, predno nastopi ledena doba, prestavila v hladen prostor v hiši._________________naredimo svet lepši
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

brbr, ne bo potrebno če jih postaviš ob zid hiše, seveda prekrito a da se ne dotika s folijo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr

Hvala, Voda, ampak mislim, da bom tokrat hodila po debelem ledu in bom raje našteto pospravila.
Pod plastičnimi pokrovi bodo ostale večje solate, ki sem jih med zimo obtrgovala. Te bodo (verjetno) bridko smrt storile. Lani so mi škripnile vse solate v topli gredi (no, preživele so samo 3 Ledenke, ki pa so potem odmrle zgodaj spomladi), pa ni bilo tako mrzlo, je pa mraz dolgo trajal... Res pa je, da lani ni bilo snežne odeje... Tako mislim plastične grede v soboto dodatno zasuti s snegom (predvsem stranice) in upati, da bo znotraj dovolj toplo._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

"Sibirski mraz" je mimo, marec je tu, zemlja in tople grede pokrite s snegom, obetajo se višje dnevne temperature = ravno še pravi čas in dobre razmere za zimsko sejanje.
brbr

No, jaz sem predvčerajšnjim moje sejance solate in zelene kolerabice znova prestavila ven, pod plastične pokrove. V četrtek bom v lončke ponovno posejala nekaj listnatega._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Počasi se pripravljam na sejanje. Ampak v tej zimski belini mi nekako ne gre. Bom najprej poskusila nekaj zimskega sejanja, zdaj ko ne bo več polarno..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Jaz sem danes malo pobrskal po posodicah.
Semena paradižnikov zgledajo zelo vitalna!

Sejana v začetku februarja.
Marsikaj so preživela.

Če letos rata, bo vedno ratalo...
Držite pesti.
Very Happy_________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Upam, da je tema prava...

Vprašanje za izkušene uporabnike/-ce: kdaj je pravi čas za presajanje sadik v večje posode? Ne govorim o terminu (setveni koledar ipd.), ampak glede na velikost sadike v primerjavi z loncem, v kateri raste. Konkretno sprašujem za čili sadike. Vse imam posajene v jogurtovih lončkih in posamezne sadike so že višje od same višine lončka, če si predstavljate (tudi "pravih listov" poleg kličnih imajo že po 3-4 pare). Ponavadi sem presajal tako po občutku, a me vseeno zanima, če z zavlačevanjem škodujem rastlini (razen tega, da se rast ustavi, če prav razmišljam)._________________go with your instinct to live as you want
Odgovori