Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
miha34

Odgovor Napisal/-a miha34 »

mfranc je napisal/a:
Pink Lemonade

Pustil sem nekaj grozdkov za firbec in evo, dozorevajo ...
Mi je kar všeč če bodo bolj pozne, izven glavne sezone in bodo malo nadomestile moje ex Aurore.

Okus? hmmm, zanimiv Wink

Podatki za čas dozorevanja še niso čisto "stabilni", označujejo jo za srednje pozno (mid-late), ali pozno.

LP

Mmmmm lepo, pri meni nič, vsi cvetovi (kolikor jih je sploh bilo) odpadli. Sem pa vesel, da jih imaš ti, vsaj nisem kupil mačka v žaklju Laughing . Vidim pa da imaš liste enako poškodovane kot so pri moji, kot Ferdo pravi težave zaradi vročine, kar pa mi ne gre čisto v glavo, saj takrat (sredi junija) ko se je težava pojavila ni bil tudi približno tako vroče kot je zadnje tedene, pa je takrat nastala škoda, sedaj pa zadeva nekako stagnira.
Ferdo kako pa kaj tvoja, bo kaj za probat?
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Imaš prav, liste je ožgalo že junija, sedajle se je zadeva stabilitirala. Vendar, takrat so borovničke doživele šok, temperaturni skok iz zelo nizkih na zelo visoke temperature. Ki ga niso prenesle. Sedaj je še kar v redu in sem optimist tudi za naprej, sigurno se bo pinkica še malo adaptirala na našo klimo.

Za letos pa se ne sekiraj, čisto pametno bi bilo, da bi tudi jaz odstranil vse plodove in dal grmom možnost za jačanje in pripravo za drugo leto.

LP_________________mfranc
Vlado

Odgovor Napisal/-a Vlado »

Pri meni letos navečje bobice in daleč najboljši okus ima sorta Darow. Vse je odvisno, vsako leto je tekmovanje in vsako leto zmaga kakšna druga. Sicer imam samo dve sadike Darow in obe sta nekako pritlikave. Ena je "pomotoma" Brigitte a je bila zelo podobna po okusu in velikosti bobic Darow-u. Vsekakor sadim še pet sadik vsake od teh dveh.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

mfranc je napisal/a:
Imaš prav, liste je ožgalo že junija, sedajle se je zadeva stabilitirala. Vendar, takrat so borovničke doživele šok, temperaturni skok iz zelo nizkih na zelo visoke temperature. Ki ga niso prenesle.

Junijski ožig v tem primeru je čisto logičen. Liste je rastlina razvila v vlažnem obdobju, povsem neprilagojene na sušo, vročino in UV sevanje. Potem na hitro pride vse troje, izguba vode skozi lsite je zato velika, korenine je ne morejo nadomeščati sproti in pojavijo se poškodbe na najmlajših in/ali najbolj izpostavljenih delih lsitov. Od takrat do zdaj so rastline liste opremile z debelo kutikulo na povrhnjici, ki uspešno preprečuje izgubo voide skozi celotno površino lista, odbije del svetlobe in s tem se list manj segreva. Listne reže pač po potrebi zapre, če je izguba vode skoznje prevelika.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Moja Pinky nima nič plodov ker sem potrgal cvetove.Se je pa lepo obrasla.Sorta Sparten se mi je zamerila,ker je izredno občutljiva na koreninsko gnilobo.V mokrih letih so mi grmi množično propadali.
Metuljc je odlično razložila letošnji ožig listov in sušenje rastlin.Taki grmi se običajno obrastejo,po prvih večjih padavinah.Upam,da bodo kmalu._________________Narava vse povrne!
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Ferdo... Kar se tiče Spartana....
Japonci so ga cepili na eno drugo vrsto....Si vidu video?
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Sem od blizu pogledal pinkice, novo listje je 100% brez ožigov. Ožganih, starejših je pri meni cca 5%.

metuljc je napisal/a:

Junijski ožig v tem primeru je čisto logičen. Liste je rastlina razvila v vlažnem obdobju, povsem neprilagojene na sušo, vročino in UV sevanje.

Kot vedno, posamezne sorte se različno odzivajo tudi na ožige. Spomnim se na (pra)staro Rolling Eyes sorto Rancocas, ki sem jo imel še kakih 5 let nazaj. Izgleda da je bila zelo občutljiva na UV žarke; in je bila edina, ki ji je liste požgalo po kakšni obilni poletni plohi, ko dež počisti vso prašno svinjarijo v zraku in sonce kar zažiga. Tudi do 10% listja je bilo lahko posmojenih ...

LP_________________mfranc
JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Letos sem prvič poskusil Ivanhoe, uf, za vriskat, pa Darrow, Herbert, Elizabeth - čisti užitek, mljask.

Na žalost je bera še vedno majhna, so pa na splošno borovničke debelejše in okusnejše kot prejšnja leta, vegetacija pa bujnejša (predlani sem večino izmed 20 mladih grmov dvignil in spodaj dodal substrat, letos spomladi pa sem jih kar močno obrezal, ker je bilo precej starih poganjkov šibkih/bolnih).

Pri Brigitti opažam, da je kakšna slaba desetina jagod, podobno kot lani, malo mehkejša in kožica nagubana.
Mogoče je bil razlog tudi v kapljičnem namakanju s porozno cevjo - na nekaterih delih sem opazil, da voda veliko slabše pronica ven - sem zato dodatno naredil s šivanko luknjice.
Je treba kar preverit, če res povsod voda enakomerno pronica ven!

Še vedno ne vem, katere sorte je en grm. Trenutno je bera že malo čez polovico, okus je čudovit, jagode so ene srednje debeline, veliko poprha, pecljeva jamica pa je obupna - ogromna, se zatrga, in borovničke skoraj ne moreš odtrgati, ne da bi zraven odtrgal še ene par drugih - rabim obe roki. Kupil pa sem jo v Merku. leta 2009 kot sorto Duke.

Pred kratkim sem vse grme (in sadno drevje) prvič pošprical s Protifertom LMW. Izgleda, da jim je kar pasalo. Zaenkrat ni videti, da bi jih vročina kaj preveč matrala.

Z lakmusovim papirjem sem tudi preveril Ph vrednosti pri vseh grmih, in tam, kjer je drenaža slabša (ilovnata tla), substrat povsod premalo kisel - v nalivih se voda dvigne in prepoji substrat, ki se počasi razkisa. Bo jeseni spet nekaj dela.

Prijetno sladkanje vsem!
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Izbet!
Ravno danes sem degustiral Bonus:okus odličen kot Coville,zelo debel,grm pa naj bi,po podatkih,hitro rasel.Imam posajenih 50 grmov,vedar sem potrgal večino cvetov,zato zanesljivih podatkov še nimam.Imam pa kar nekaj grmov viška._________________Narava vse povrne!
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Ferdo hvala za potrditev mojih predvidevanj. Mislim, da bo BONUS kar primeren za moj novi "lončarski" nasad. Upam, da ne bo previsok, ampak po načrtih nižje rasti.
Trenutni "Lončarski" nasad ob tej vročini kar lepo napreduje. Samo dela z zalivanjem je pa ogromno. Vsak lonec dobi dnevno 2-5 L vode. Trenutna poraba vode ob zalivanjih je cca 500L. Zaloge počasi kopnijo..... Crying or Very sad
Odgovori