Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Camellia - kamelija
Pozdravljena Voda še par mojih informacij glede Kamelije.Čeprav je Mirosa iz Goriškega konca verjamem,da je pri njej par stopinj več kot pri nas.Jaz imam mojo Kamelijo v loncu,ker sem smatrala,da jo moram pozimi spravit na malo bolj toplo in,ko sem jo spomladi prinesla na plano so mi zaceli popki en za drugim odpadati.Sem šla po v bližnjo vrtnarijo po dadatne informacije(še dobro,da me poznajo)in jih dobila.Kamelijo imam na rahlo senčnem mestu in je ne veliko prestavljam,po cvetenju je enkrat na mesec pognojim,da dobi hrano za jeseni nastavljene popke.Letos v zadnjem mrazu,ko je tudi pri nas bilo -10 stopinj sem jo zaščitila s zimsko kopreno in je bilo čisto dovolj,ker mi je lastnica vrtnarije rekla,da do -10 prenese brez problema._________________LP
E.
E.
pozdravljena geisha. hvala za vse iformacije tudi tebi. namreč letos sem si nabavila kamelije in me zanima kako je pravilno ravnanje s to rastlin. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Pozdravljena Geisha, imaš prav, da je zelo pomembna sama mikrolokacija. Jaz živim v naselju, kjer so hiše zelo blizu skupaj. Dvorišča so temu primerno majhna in zato v zavetju hiš. Mislim, da temperatura na našem dvorišču letošnjo zimo, ko je bil najhujši mraz, ni padla pod -8 stopinj celzija. Kameliji nisem nič zaščitila in ni videti, da bi bili kaj prizadeti zaradi tega. A tako nizke temperature so tukaj le izjemoma in le za kratek čas. Bolj kot tak kratkotrajen mraz se mi zdi, da kameliji škodi, ko pride po dežju naglo povišanje temperature v kombinaciji z direktnim soncem in vetrom. lp Mirosa
prebrala sem, da na direktnem soncu nasploh tistem jutranjem ne smejo biti. senca, polsenca a veliko svetlobe. pri meni bodo zaenkrat v posodi, kasneje jih imam namen posaditi pod krošnjami pinij. mislim si, da bi svetlobe bilo zadosti in tu in tam bo kakšen žarek sonca skozi igličasto listje pinij dal potenco za cvetove. zemlja je zagotovo bolj kisla, in v luknje bom dodala zemljo za rododendrone. padajoče iglice bodo sproti delale zastirko. seveda jih bom morala zalivati, saj je tudi takrat ko so v mirovanju čas nesnosne vročine - čas poletja. največ me skrbi burja, ker so popki in cvetovi težki in zato bo velika nevarnost da jih odtrga.
sedaj odpirajo cvetove na veliko, edino bela ima enega: rdeče, bele, roza barve. enojne, dvojne, poldvojne... prekrasno cvetoče zimsko pomladno grmovje z vedno temnozelenimi svetlečimi usnjatimi listi. ne znam jih poimenovati ker tudi na karticah ob sadikah je enojno ime Camellia japonica - (na googlu je oblik cvetov in barv ohoho in vsaka je drugačna, ter ima svoje ime). sedaj v Lj. so od zunaj pod napuščem in upam, da preživijo minuse naslednjih dneh. mislim, da bi bilo slabše, če bi jih dala notri, ker sem po prebranem bila pozorna na rastline v trgovini in po tednu dni opazila, da so rastline odvrgle veliko popkov in cvetov.
teoretično nekako obvladam a praksa bo šele pokazala ali sem ga znala uporabiti. vsaka izkušnja kogarkoli kdo ima kamelijo mi bo dobrodošla. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
sedaj odpirajo cvetove na veliko, edino bela ima enega: rdeče, bele, roza barve. enojne, dvojne, poldvojne... prekrasno cvetoče zimsko pomladno grmovje z vedno temnozelenimi svetlečimi usnjatimi listi. ne znam jih poimenovati ker tudi na karticah ob sadikah je enojno ime Camellia japonica - (na googlu je oblik cvetov in barv ohoho in vsaka je drugačna, ter ima svoje ime). sedaj v Lj. so od zunaj pod napuščem in upam, da preživijo minuse naslednjih dneh. mislim, da bi bilo slabše, če bi jih dala notri, ker sem po prebranem bila pozorna na rastline v trgovini in po tednu dni opazila, da so rastline odvrgle veliko popkov in cvetov.
teoretično nekako obvladam a praksa bo šele pokazala ali sem ga znala uporabiti. vsaka izkušnja kogarkoli kdo ima kamelijo mi bo dobrodošla. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Voda še nekaj mojih informacij,če prav razumem boš imela Kamelije v Istri tam itak ne bo problem mraz.Jaz sem veliko informacij dobila tudi od sosede,ki jih ima že vrsto let in to krasne.Tako kot si jim osmerila prostor bo super in tudi,če imajo kaj sonca ne bo nič narobe.Jaz sem tako v luknje dodajala kislo zemljo za rododendrom in je bilo ok.Meni se zdi najbolj pomembno,da po cvetenju ne pozabiš gnojit,ker potem bo jeseni nastavila zelo malo popkov.
Ja normalno,da ti sedaj odpadajo popki prvič je dozivela spremembo do trgovine potem pa še k tebi.Ko bo na stalnem mestu se to ne bo dogajalo.
Glede burje brez skrbi tudi pri meni jo je kar dosti vendar zaradi tega nisem imela težav.Popki so kar čvrsto pritrjeni.
Veliko uspeha pri vzgoji in sreče pri občudovanju teh lepotic v tvojem kraljestvu._________________LP
E.
Ja normalno,da ti sedaj odpadajo popki prvič je dozivela spremembo do trgovine potem pa še k tebi.Ko bo na stalnem mestu se to ne bo dogajalo.
Glede burje brez skrbi tudi pri meni jo je kar dosti vendar zaradi tega nisem imela težav.Popki so kar čvrsto pritrjeni.
Veliko uspeha pri vzgoji in sreče pri občudovanju teh lepotic v tvojem kraljestvu._________________LP
E.
Voda, razumem tvojo očaranost s kamelijami! Jaz sem se okužila z njo pred tremi leti, ko sem na pomlad opazila pri sosedih na robu vrta rdeče cvetoč grm. Konec februarja, pa tako cvetje? Kaplje krvi. Ko sem šla do njih, pa pred vhodom v senci še lepša kamelija, cvetovi kot mleko. In vsi listi bleščeči.
No, po tistem sem seveda hotela imeti svojo. Lani sem prvo (pudrasto rožnato) kupila v Hoferju. Soseda ima eno posajeno na tako rekoč skrajno neprimernem mestu - poleti je ves dan žgoče sonce, zemlja pa zbita in bazična. Da, grm je že utrujen od življenja, vendar naj v zagovor sosedi povem, da je učakal že več kot 30 let. Drugo ima vedno v kar veliki senci in v dokaj majhnem loncu, denimo 30 x 30 x 40 cm. Sadi jo v navadno zemljo, jo pa dognojuje z gnojili za rododendrone. Grm je dokaj ozek, visok, okrog 2,5 metra, posut s cvetjem.
Lani sem svojo kamelijo presadila v nekoliko večjo posodo, in to v nekoliko kislo zemljo in kompost. Imela sem jo v senci čez poletje, na zimo pa sem jo prestavila na svetlejše mesto na borjaču. Hitro je nastavila popke in vso zimo so se obdržali, tudi ko sem jo pred sibirskim mrazom selila na hodnik. Kar največ sem jo zalivala z deževnico ali vsaj prekuhano vodo. Po izkušnjah sodeč je zdržljiva punca.
Vzgojila sem tudi svoj prvi potaknjenec.
No, letos me je premamilo in sem v Hoferju kupila dve beli - pa sem ugotovila, ko so se popki le obarvali, da Hofer ne loči prav dobro barv. Ko bom pa bogata, bom šla v Cvetličarno Lovšin po eno od njegovih lepotic. Te so pa iz vzporednega vesolja.
Skratka, tudi tebi bodo v užitek, posebno ker si se že dobro pripravila na njihovo vzgojo. ;)Nazadnje urejal/a MijaLan 18 Mar 2018 12:11; skupaj popravljeno 1 krat
No, po tistem sem seveda hotela imeti svojo. Lani sem prvo (pudrasto rožnato) kupila v Hoferju. Soseda ima eno posajeno na tako rekoč skrajno neprimernem mestu - poleti je ves dan žgoče sonce, zemlja pa zbita in bazična. Da, grm je že utrujen od življenja, vendar naj v zagovor sosedi povem, da je učakal že več kot 30 let. Drugo ima vedno v kar veliki senci in v dokaj majhnem loncu, denimo 30 x 30 x 40 cm. Sadi jo v navadno zemljo, jo pa dognojuje z gnojili za rododendrone. Grm je dokaj ozek, visok, okrog 2,5 metra, posut s cvetjem.
Lani sem svojo kamelijo presadila v nekoliko večjo posodo, in to v nekoliko kislo zemljo in kompost. Imela sem jo v senci čez poletje, na zimo pa sem jo prestavila na svetlejše mesto na borjaču. Hitro je nastavila popke in vso zimo so se obdržali, tudi ko sem jo pred sibirskim mrazom selila na hodnik. Kar največ sem jo zalivala z deževnico ali vsaj prekuhano vodo. Po izkušnjah sodeč je zdržljiva punca.
Vzgojila sem tudi svoj prvi potaknjenec.
No, letos me je premamilo in sem v Hoferju kupila dve beli - pa sem ugotovila, ko so se popki le obarvali, da Hofer ne loči prav dobro barv. Ko bom pa bogata, bom šla v Cvetličarno Lovšin po eno od njegovih lepotic. Te so pa iz vzporednega vesolja.
Skratka, tudi tebi bodo v užitek, posebno ker si se že dobro pripravila na njihovo vzgojo. ;)Nazadnje urejal/a MijaLan 18 Mar 2018 12:11; skupaj popravljeno 1 krat