Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jajčevci 2018

crtj-admin
Site Admin

Jajčevci 2018

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Nauta

Odgovor Napisal/-a Nauta »

Sejala sem jih 11.3.2018, letos je precej neenakomerna rasti, Matrosik in Rosa Round kar napredujeta, Violeta pa kar stoji, tudi stebla so tanka, pa so vsi posajeni v isti posodici. Mogoče bom jutr posejala še novo sorto, kupljeno v Merkurju, piše, da je zgodnja in se seje še aprila._________________Lp

Nauta
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Nauta,lahko prosim popraviš ime? Ni Rosa,temveč Rosita Round. Pa naj ti lepo rastejo!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nauta

Hvala Ivčk, saj imam napisano Rosita, samo sem pisala " iz glave" , pa sem malo po svoje skrajšala, nehote. Ja, upam, da bodo lepo rasli, predvsem pa obilo rodili. Rolling Eyes_________________Lp

Nauta
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Ravno včeraj sem ženi omenil, kako me jajčevci fascinirajo. Iz drobčkenega semena zraste taka nežna, gracilna rastlinica in potem se iz tega razvije robustna rastlina, ki te zna še pošteno pičit, če nisi previden.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

... ja, uspešna priprava za življenje.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Mene jajčevci zaenkrat zanimajo izključno kot "surovina" za pripravo ajvarja. Katere sorte so za to najboljše, katere najraje uporabljete v ta namen?
Nauta

Nimam veliko izkušenj s sortami, Violetta di New York in Halflange ter White Egg sejem vsako leto, pa na mojem vrtu nimajo kaj velikih plodov, na maminem , v dobro pognojeni zemlji, pa dobro obrodijo. Tudi Rosita Round in Matrosik imata pri mami zelo velike in zdrave plodove, zato bi rekla, da je veliko odvisno od priprave zemlje.
Letos sem posejala Violetta Rimini, Violetta di New York, Kamo, White egg, posejala bom še Barbentane od Vilmorina.
Jajčevci so tista zelenjava, za katero bi si želela, da imam boljše rezultate, ker jih imamo radi na sto in en način._________________Lp

Nauta
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nauta: tudi sama sem ugotovila, da so jajčevci zelo požrešni. Dobro pognojena zemlja in po možnosti še kompostna zastirka, to je zelo dobrodošlo. Lani sva s prijateljico poskusno zastrli polovico jajčevcev in razlika je bila očitna v korist zastrtih. Tudi zalivanje je bilo učinkovitejše, ker je zastirka vodo lepo popila in ni odtekala po površini. Za zastirko sva uporabili napol zrel komposto, približmo 5 cm na debelo.

Letos sem od Violette die NY sejala le eno seme. Tako za poskus, če bo še kalilo. Je. Vsi ostali so "Pusa Purple" iz domačega semena.
Nauta

Pozabila sem napisati, da sem sejala tudi Matrosik, ta mi je všeč.
Muha, bom poskusila z zastirko, samo ne vem, če bom zbrala toliko komposta, sem razmišljala, da bi nagrabila listje in ga dala kot zastirko preko komposta, preko listja pa še plast uvele trave. Bo pa to raj za polže Crying or Very sad ._________________Lp

Nauta
Odgovori