Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Potaknjenci

Odgovori
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Še en poizkus potikanja/prezimovanja čilijev.
Jeseni (8.10.2017) sem malce obrezoval enega Rocota, in sem vejici potaknil v perlit, nato sta romali v sobni rastlinjak-propagator, in bili zalivani z vodo. V začetku meseca je v propagatorju postalo tesno, zato sta bila preseljena ven iz "vlažnih prostorov", na sobno okolje.
Danes pa sem se odločil preverit kako in kaj.
Pri levem so korenine prodrle v zunanji lonček, zato sem jih ob sajenju tudi malce prikrajšal. Pri desnem so se pa ravno začele tvorit korenine... Verjetno tudi zato, ker sem jih kdaj pozabil zaliti, in so imeli tudi "sušna obdobja" Very Happy
Sedaj bodo še malce na sobni temperaturi, ko bodo začeli rasti, pa gredo v hladnejši prostor.

Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

TwityPity

Kot medij uporabljaš samo perlit?
S čim pa zalivaš?
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Tukaj je bil samo perlit ja, ker je bil pač pri roki. Zalivano z vodo - deževnico.

Tole je bil bolj kot ne poizkus, sicer pa ne potikam v čisti perlit, raje v zemljo, kjer za moje pojme tudi lažje vzdržuješ primerno vlažnost substrata.
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Upam, da si bom to zapomnila do jeseni. Prezimujemo pet sadik, hodnik je nekoliko premrzel, tako da kaže, da bodo preživele tri. S potaknjenci bi bilo laže.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Potaknjenci... koliko uspeha bi bilo s potikanjem veje jablane, hruške, češnje, češplje... ?
Je kdo že poizkušal?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Meni se je enkrat zdelo, da bo uspelo z jablano. Nenamensko. Odrezane veje sem zmetala na dno visoke grede in je pri strani en košček štrlel ven iz zemlje. Pognal je lep vršiček, ko je porabil zalogo iz veje, je odmrl.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

mravlja je napisal/a:
Potaknjenci... koliko uspeha bi bilo s potikanjem veje jablane, hruške, češnje, češplje... ?
Je kdo že poizkušal?

Če tu zraven sodijo tudi murve - so očitno super primerne za potikanje. Lani na morju sem vtaknila v zemljo vejico bele murve. Sedajle ima na 2 drobnih špriklicah sigurno ene 20 murvic Confused
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

figula je napisal/a:
mravlja je napisal/a:
Je kdo že poizkušal?

Če tu zraven sodijo tudi murve - so očitno super primerne za potikanje. Lani na morju sem vtaknila v zemljo vejico bele murve. Sedajle ima na 2 drobnih špriklicah sigurno ene 20 murvic Confused

A is ti to na morju, al kle pri nas?
Ker moja je še čist "mrtva", pa je tud bela in enako iz morja.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Sedaj je tukaj, pri nas.
Mogoče se je predčasno zbudila, ker je en teden preživela na hodniku, sicer neogrevanem. Med onih hujšim mrazom sem gajbico z nekaj drevesnimi primerki potegnila not (a je to goljufanje Laughing ) sedaj je pa spet zunaj.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

To goljufanje ni - bolj pot k uspehu...

Sem lansko leto poskusil z murvinimi potaknjenci - brez uspeha - se mi zdi, da bi moral poizkusiti z močnejšimi (mogoče pa še bom ;).
Odgovori