Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

NAVADNA KISLICA - RUMEX ACETOSA

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

NAVADNA KISLICA - RUMEX ACETOSA

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
kate
Prispevkov: 980
Pridružen: Ne Maj 04, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a kate »

Zanima me, ali lahko pri nabiranju in uživanju te rastline kako mimo udarim? Npr., da jo zamenjam za kako drugo divjerastočo rastlino, ki ni užitna. Oz., da je ta rastlina užitna le pogojno.
Hvala za pomoč in nasvet!
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kate, na tako vprašanje je zelo težko, pravzaprav nemogoče, odgovoriti. Odgovor je odvisen od tega, kako dobro spraševalec pozna rastline.
Moj odgovor na prvo žogo bi bil, da ni nevarno, ampak, odkar mi je pred leti muha (ja, naša muha) odprla oči v tem smislu, da vsi ljudje ne vidijo razlik med rastlinami tako, kot jih, recimo, vidim jaz. Takrat je tekla beseda o čemažu, čmeriki, laškem kačniku, šmarnici in še kateri rastlini.
Meni se je zdelo nemogoče, da bi te rastline zamešali med sabo. In, hm, ja, ko sem si jih dobro ogledala, nekako z očmi nepoznavalca, sem spremenila mnenje. Nepoznavalci jih lahko zamenjajo, sploh, če so na istem rastišču.
Tako da, nekako takole: zdaj kislica hitro raste, šopki pecljatih listov izstopajo iz okolice, rahlo so kiselkasti.
Bo treba enkrat na teren skupaj, pa ti pokažem. Tako bi bilo še najlažje. Wink
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Glede zamenjave nisem merodajen, saj rastline opazujem z vesemi čutili in nisem primerljiv z nekom, ki se osredotoča na vizualen aspekt zaznavanja okolice - rastlin. O tem bo več povedal nekdo, ki je "dober" preko oči.

Opozoril bi morda le na dejstvo, da vsebuje precej oksalne kisline in ta je lahko v nekaterih primerih tudi destruktivna za organizem. Tu je mišljeno predvsem pri stanjih težav s prebavili in nasploh presnovnimi motnjami, verjetno pa presežek o.k. ni koristen tudi za kosti,morda tudi zobe, ... ne vem.

Jaz je ne uporabljam, ker mi kislo nasplošno ne prija, nekaterim pa. Vseeno pa nebi z njo pretiraval. (verjetno je za pretiravanje mišljeno v stilu vsakodnevne kisličine solate in ne nekaj listkov skupaj z ostalim zelenjem)

Moje mnenje.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, kislica in špinača sta si sorodni in največ oksalne kisline je v pecljih, teh se lahko izognemo. Vsekakor pa je juglansovo opozorilo na mestu.
kate
Prispevkov: 980
Pridružen: Ne Maj 04, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a kate »

Ooo, hvala. Sama menim, da imam kar dobro oko (vedno mi vsi povedo, da opazim vse detajle - pa naj bo to dobro ali slabo). Samo izkušenj nimam. Sem mestna srajca, ki ni imela priložnosti, da bi s kakšnim sorodnikom nabirala divjerastoče rastline in se tako naučila. Vendar jih kar prepoznavam (samo nisem prepričana vase, ker nimam od kje biti). Zato sem bila vesela, ko se je pojavila (in zamrla) forumska pobuda, da skupaj naredimo kak poučen izlet. Ampak, bom počasi prišla do znanja.
Tudi meni ni jasno, kako ljudje lahko zamenjajo čemaž za šmarnico, ampak očitno se lahko zgodi.
Na spletu sem našla recept za moldavski kruh/ pogačo, polnjen z navadno kislico, Allium fistulosum in kopercom. Pa sem se spomnila, da stalno videvam tole navadno kislico na travniku (in v vrtu, kjer mi gre na živce) in, da bi jo uporabila (namesto, da se jezim). Morda tudi kot dodatek vodi (voda z okusom, kot npr. melisa, bazilika, meta ipd.).
Hvala za opozorilo glede o. kisline - sem tudi sama pomislila na to. Vem za njeno prisotnost v rabarbari (mljask!), ne pa tudi špinači.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

kate, lahko ti kislica neha iti na živce tudi zato, ker je njena korenina pomembna sestavina pomembnega čaja. Išči: essiac tea.
mil
Prispevkov: 1418
Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Figula, če slučajno utegneš, napiši kaj o tem čaju.

Hvala

Lepo bodimo, Mil
mil
Prispevkov: 1418
Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mil »

Še enkrat pozdrav

Figula, sem o tem čaju prebrala kar nekaj strani. Zelo interesantno. Si ti ta čaj kaj uporabljala? Si ga morda celo sama sestavila?

Ker me že mesec in pol muči nevzdržen kašelj in me pošteno bolijo rebra...

( morda "mišice" na njih, rentgen ni pokazal nič posebnega.... zdravnica pa me samo naroča na kontrolo)

pač razmišljam, kaj še lahko naredim...

Lepo bodimo, Mil
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Mil, nisem uporabljala. Pred precej časa sem imela idejo pridobit sestavine, pa so jo povozili drugi pripravki.
Meni za dražeč kašelj najbolj pomaga namočena korenina sleza.
Odgovori