Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Mandljevec - Prunus dulcis

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Mravlja, si že kako leto dočakal plodove ?
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Sem. Kake štiri leta nazaj, ko je bil še manjši, jih je bilo kar nekaj - kake četrt kilograma očiščenih jedrc, tudi naslednje leto podobno. Aprilske zmrzali zadnjih dveh let so "opravile" svoje.
Drevo je ta čas lepo poraslo, če bo po sreči, bo letos precej več.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

mravlja, kako si naredil te posnetke?
Si plezal na drevo ali ga imaš poleg balkona Laughing ker ta zlodej je majhnjen na višino Rolling Eyes

Sva lani (predlani?) obe drevesi temeljito porezala in sta vseeno ohoho zrastli. Edino cvetov je zato manj Sad se ga očitno ne splača šnickati Rolling Eyes
mravlja

Prvo je najnižja veja, drugo, s cvetom, sem krepko pripognil. Ni več majhen.
Rez pa moram še naštudirati - včasih mislim, da se na enem samem drevesu to ne da... Bi bil prav vesel, če kdo kaj napiše Wink .
mravlja

Danes skoraj v polnem cvetu...

... in ima polno obiska > https://www.youtube.com/watch?v=OlZEtORgR-g
Za lanskim letom zaostaja kakih 9-10 dni.
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

pri meni ima mandelj prve odprte cvetove, definitivno prvo drevo, samo sibirske so bile prej

LP
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Zanimiva primerjava.
Pri nas sibirke že nekaj časa cvetijo, v polnem cvetu je še marelica in
necepljene slive (rumeni in rdeči ringlo).
Pri breskvah se pa tudi že najde kakšen odprt cvet. Ostalo se pripravlja na svoj vrhunec.
mravlja

Pri sosedih že kar nekaj let ne skrbijo za svojih pet-šest breskev, te imajo zato kar nekaj problemov. Letošnjo pomlad se pa tudi meni ni izšlo - tako, da... mandljevega drevesa spomladi nisem obrezal in očistil in je zbolelo. Nisem strokovnjak, a sumim breskovo kodravost, listno luknjičavost koščičarjev, pa še kaj bi se verjetno našlo. Čez poletje je odvrgel večino listja, tudi večino plodičev - pridelka se letos nismo veselili. Sem ga močno obrezal, veje, ki so bile videti zdrave in sem jih pustil, so potem lepo ozelenele. Kaj mi je zdaj storiti? Zdaj čez zimo, se mi zdi, da bi ga moral močneje obrezati, "spustiti" kake dva metra nižje. Kaj vse me lahko čaka?
mravlja

Seme lani "izgubljenega" ploda se je letos "našlo" - na tleh, je že začelo kaliti. Sem ga dal v lonček, bom videl (če) kaj bo...
mravlja

Glede prejšnjega vprašanja: kaj pri mandlju pomeni odrezati vejo ali debelce deb. 5cm dobrih dva metra visoko - se obraste ali odmre?
Odgovori