Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Domač Bokashi posip
Še vedno ga pripravljam na tale način in je super.
>>> http://forum.gartlc.si/gartlc-about2085.html_________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/Nazadnje urejal/a zuf 07 Mar 2018 11:39; skupaj popravljeno 1 krat
>>> http://forum.gartlc.si/gartlc-about2085.html_________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/Nazadnje urejal/a zuf 07 Mar 2018 11:39; skupaj popravljeno 1 krat
Močan vonj, če ga sušiš na krušni sredi zime!
Računaj, da ga hitro posušiš zunaj na soncu in vetru._________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
Računaj, da ga hitro posušiš zunaj na soncu in vetru._________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
Živjo, končno se tudi jaz pridružujem vašemu fenomenalnemu forumu. In sicer z dogodivščino in vprašanjem:
naredila sem bokashi posip po zuf-ovem receptu listavka+otrobi+voda+sladkor dodala še nekaj domačega jogurta in cca 2 dl domače kisle repe (bila je slana, na kar takrat nisem pomislila).
V štirih tednih je posip lepo dozorel, prijetno dišal in se počasi sušil v sobici brez gretja... počasi... ker je bila pač zima in žal nimamo idealnih pogojev za sušenje 10 kg bokashija.
Vse lepo in prav, dokler nisem po moje dokaj suhega posipa spravila nazaj v kanto in jo pokrila (nisem zatesnila, zato se je začel nabirati kondenz, ki je kapljal na posip). zadeva je po tem, v 10 dneh, ko me ni bilo doma, pozelenela- splesnela. Isto se je zgodilo s posipom v steklenem kozarčku, ki ga načeloma sproti uporabljamo... ta je bil zatesnjen.
To je dokaj živo zelena barva in iz posipa se kar malo pokadi..
Ima kdo kakšno razlago te plesni? Je kriva vlaga? Mogoče sol v repi? Posip še ni bil zrel? Je posip uporaben vsaj za na odprti kompost ali ga raje kam zakopljem?
K sreči sem kar nekaj materiala pustila v gajbicah na časopisu in ta je lepo ohranjen. Jupiii, ne bo mi treba čakati novega procesa =) Ampak, ... kako naj shranim to zadevo, da ne splesni?
Hvala vsem za deljenje vaših izkušenj in nasvetov.
naredila sem bokashi posip po zuf-ovem receptu listavka+otrobi+voda+sladkor dodala še nekaj domačega jogurta in cca 2 dl domače kisle repe (bila je slana, na kar takrat nisem pomislila).
V štirih tednih je posip lepo dozorel, prijetno dišal in se počasi sušil v sobici brez gretja... počasi... ker je bila pač zima in žal nimamo idealnih pogojev za sušenje 10 kg bokashija.
Vse lepo in prav, dokler nisem po moje dokaj suhega posipa spravila nazaj v kanto in jo pokrila (nisem zatesnila, zato se je začel nabirati kondenz, ki je kapljal na posip). zadeva je po tem, v 10 dneh, ko me ni bilo doma, pozelenela- splesnela. Isto se je zgodilo s posipom v steklenem kozarčku, ki ga načeloma sproti uporabljamo... ta je bil zatesnjen.
To je dokaj živo zelena barva in iz posipa se kar malo pokadi..
Ima kdo kakšno razlago te plesni? Je kriva vlaga? Mogoče sol v repi? Posip še ni bil zrel? Je posip uporaben vsaj za na odprti kompost ali ga raje kam zakopljem?
K sreči sem kar nekaj materiala pustila v gajbicah na časopisu in ta je lepo ohranjen. Jupiii, ne bo mi treba čakati novega procesa =) Ampak, ... kako naj shranim to zadevo, da ne splesni?
Hvala vsem za deljenje vaših izkušenj in nasvetov.
Brinca, dobrodošla med "kuharji"
Zelena res ni najbolj zaželena barva. Pa tudi ni tako zelo napačna, da bi posip zakopavala. Jaz bi ga vsekakor uporabila na odprtem kompostu.
Po moje se je v vlažnem posipu preveč razmožila samo ena vrsta mikrobov.
V listavki so vsesorte organizmi, očitno zeleni najbolj ljubijo vlago .
Da ne splesni imaš 2 možnosti:
- dodobra ga posuši in shrani res suhega
- vakumiraj ga
Zelena res ni najbolj zaželena barva. Pa tudi ni tako zelo napačna, da bi posip zakopavala. Jaz bi ga vsekakor uporabila na odprtem kompostu.
Po moje se je v vlažnem posipu preveč razmožila samo ena vrsta mikrobov.
V listavki so vsesorte organizmi, očitno zeleni najbolj ljubijo vlago .
Da ne splesni imaš 2 možnosti:
- dodobra ga posuši in shrani res suhega
- vakumiraj ga
Po navodilih sodeč bo idealen dan za izdelavo bokashija 30. april (povezava cvet - polna luna). Imam pa vprašanje glede vode - a destilirana bi bila ok? Deževnice v tem trenutku nimam, iz pipe pač (sam ta je klorirana in menda ne pride v poštev) - destilirane pa imam kar precej - ne vprašat, zakaj
Otrobe dobim, listavko bom "ukradu" v bližnjem gozdičku (psst, ne okol govort), sladkor je pa tudi pri roki. Kolikor sem razbral, je zelo pomembno, da je posoda z zmesjo čimbolj hermetično zaprta (no, kolikor pač gre). Sedaj pa kaveljc: Odpirat in preverjat, če je vse v redu, se med postopkom zorenja najbrž ne sme? Se pravi, je treba pustiti zadevo pri miru in upati, da posoda "dihta"?
Če drugače vprašam: koliko je možnosti za najbolj črn scenarij, da mi npr. po treh-štirih tednih, ko odprem hobok, nasmeh izgine z obraza, ker je zmes popolnoma splesnela? Vem, včasih sem težek..._________________go with your instinct to live as you want
Otrobe dobim, listavko bom "ukradu" v bližnjem gozdičku (psst, ne okol govort), sladkor je pa tudi pri roki. Kolikor sem razbral, je zelo pomembno, da je posoda z zmesjo čimbolj hermetično zaprta (no, kolikor pač gre). Sedaj pa kaveljc: Odpirat in preverjat, če je vse v redu, se med postopkom zorenja najbrž ne sme? Se pravi, je treba pustiti zadevo pri miru in upati, da posoda "dihta"?
Če drugače vprašam: koliko je možnosti za najbolj črn scenarij, da mi npr. po treh-štirih tednih, ko odprem hobok, nasmeh izgine z obraza, ker je zmes popolnoma splesnela? Vem, včasih sem težek..._________________go with your instinct to live as you want
Destilirana voda bi morala biti v redu. Važno je, da notri ni kakih primesi, ki bi uničevale drobnoživke (klor in podobno).
Najbližja bližnjica do škodljive plesni je dostop zraka.
Torej: nič "približno" zaprto ampak res hermetično zaprto in na moč potlačeno, da iztisneš čimveč zraka. Pri takem načinu ti ne more sfalit.
Nič preverjat! Počakaš vsaj 3 tedne, lahko tudi več. Ko odpreš in vidiš lep "otrobast" izgled ter zavohaš prijeten vonj, posuši vse skupaj in shrani na suhem, da ti bo "dolgo in dobro služilo".
Eni sicer pravijo, da jim tudi domač bokaši posip iz v gozdu nabranih drobnoživk ne splesni, meni pa je. Ko sem odprla posodo, je bil lep in zdrav, potem se ga je pa takoj lotila plesen. Ne bela, ki ni problematična, tista črna, ki pusti za seboj ogaben smrad . Od takrat sem ziheraška in vsak bokaši takoj po odprtju posušim.
Najbližja bližnjica do škodljive plesni je dostop zraka.
Torej: nič "približno" zaprto ampak res hermetično zaprto in na moč potlačeno, da iztisneš čimveč zraka. Pri takem načinu ti ne more sfalit.
Nič preverjat! Počakaš vsaj 3 tedne, lahko tudi več. Ko odpreš in vidiš lep "otrobast" izgled ter zavohaš prijeten vonj, posuši vse skupaj in shrani na suhem, da ti bo "dolgo in dobro služilo".
Eni sicer pravijo, da jim tudi domač bokaši posip iz v gozdu nabranih drobnoživk ne splesni, meni pa je. Ko sem odprla posodo, je bil lep in zdrav, potem se ga je pa takoj lotila plesen. Ne bela, ki ni problematična, tista črna, ki pusti za seboj ogaben smrad . Od takrat sem ziheraška in vsak bokaši takoj po odprtju posušim.
Tako kot je napisala muha,
1. hermetično zapret (pokrov od jupol vedra ti naj bo "za vzor")
2. nič preverjat
3. pustiti 3-4 tedne
4. posušiti (zdrži za-ve-ko-maj pa še uporaba je zelo priročna in enostavna)_________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
1. hermetično zapret (pokrov od jupol vedra ti naj bo "za vzor")
2. nič preverjat
3. pustiti 3-4 tedne
4. posušiti (zdrži za-ve-ko-maj pa še uporaba je zelo priročna in enostavna)_________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/