Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Grah - Pisum sativum

Odgovori
Irenca
Prispevkov: 513
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irenca »

O, hvala, Ivčk Smile

Torej, najprej posušim in nato dam posušenega v skrinjo? Nisem vedela, da grahovo zrnje tudi ta hrošček napada.

Glede testa kaljivosti: ali ga lahko naredim že zdaj, ko vzamem seme iz skrinje, ali pa morda tako 'sveže' seme ne bo dalo pravih rezultatov?
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nikar zdaj, saj te zanima, kako bo kalil spomladi, kajne?
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Irenca, prav si razumela. Najprej posušiš, potem v skrinjo. Če bi zamrznila sveža ali premalo posušena semena, bi jim uničila kalček. Ko daš semena ven iz skrinje, jih imaš še nekaj časa zunaj na zraku, da vsa vlaga (od kondenziranja v skrinji) izhlapi. Šele takrat jih lahko shraniš v vrečko ali steklenko.

Fižolar naredi na grahu ogromno škode, žal to vsako leto vse več opažam. Lani sem imela zelo lep pridelek semenskega graha, ki je lepo kalil, a ga zaradi izgleda (bil je ves pikast od vbodov) nisem mogla dati v prodajo, čeprav je bil prej zmrznjen in škodljivcev ne bi bilo...

Kalilni testi pa se praviloma opravljajo spomladi, nekaj tednov pred dejansko setvijo. Potem skaljene rastlinice lahko presadiš v lončke in jih presadiš na prosto že, ko so lepo razvite. Tako dobiš tudi nekaj zelo zgodnjega pridelka.

Lahko pa nekaj semen daš kaliti takoj, ko jih daš iz skrinje, na ta način boš že zdaj videla, če so semena dobra in boš imela časa dobiti nova, če s temi ne bo nič. Čeprav ne vidim razloga, zakaj grah ne bi lepo kalil, če lepo dozori. Jaz z grahom nikdar nisem imela težav, če je seme bilo sveže..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Irenca
Prispevkov: 513
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Ivčk je napisal/a:
Lahko pa nekaj semen daš kaliti takoj, ko jih daš iz skrinje, na ta način boš že zdaj videla, če so semena dobra in boš imela časa dobiti nova, če s temi ne bo nič. Čeprav ne vidim razloga, zakaj grah ne bi lepo kalil, če lepo dozori.


Saj ravno zato bi poskusila že zdaj s kaljenjem, ker nisem prepričana, če je grah dovolj dozorel - zelo majhno zrnje se mi zdi, sploh zdaj, ko se suši.
Če ni dovolj dozorel, potem predvidevam, da ne bo kalil ne zdaj ne drugo leto spomladi - in v tem primeru, kot praviš, bi še lahko pripravila novo zrnje za seme.

Hvala Wink
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Irenca: pri spravilu semen je moje razmišljanje sledeče: vedno pomislim,
kako to naredi narava. Pri grahu in fižolu je seme 100% zrelo, ko je tudi strok popolnoma posušen-to je tudi najbolj naraven način zorenja in sušenja. Jaz vedno pustim stroke, da se popolnoma posušijo na rastlini. Šele potem jih potrgam in izluščim zrnje, ki ga dam potem v vrećko, dobro zaprem in dam v zmrzovalnik. Ko ga po nekaj dneh vzamem iz zmrzovalnika, ga pustim v zaprti vrečki toliko časa, da se njegova temperatura izenači z okoljem (vlaga iz prostora na vrečki ne kondenzira več) in ga spravim v steklen kozarec ali papirnato vrečko. V oboje pa priložim kar nekaj lovorjevih listov (odganja žuželke)._________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr je napisal/a:
Irenca: pri spravilu semen je moje razmišljanje sledeče: vedno pomislim,
kako to naredi narava. Pri grahu in fižolu je seme 100% zrelo, ko je tudi strok popolnoma posušen-to je tudi najbolj naraven način zorenja in sušenja. Jaz vedno pustim stroke, da se popolnoma posušijo na rastlini. Šele potem jih potrgam in izluščim zrnje, ki ga dam potem v vrećko, dobro zaprem in dam v zmrzovalnik. Ko ga po nekaj dneh vzamem iz zmrzovalnika, ga pustim v zaprti vrečki toliko časa, da se njegova temperatura izenači z okoljem (vlaga iz prostora na vrečki ne kondenzira več) in ga spravim v steklen kozarec ali papirnato vrečko. V oboje pa priložim kar nekaj lovorjevih listov (odganja žuželke).

Skoraj za v učbenik je tale zapis. Wink
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ho, Metuljc , hvala-saj bom še važna ratala Very Happy_________________naredimo svet lepši
lera
Prispevkov: 258
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a lera »

Evo grah pospravljen, glede na točo v maju presenetljiv pridelek - dobra sezona lep debel grah in nič spokan._________________lp

Lera
http://lera.moj-album.com
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Vijoličast hrustljav sladkorni grah 'Sugar Magnolia' . Je res zelo sladek in se lahko je kar takega z lupino, ki je tudi izredno sladka, meni najboljši surov. Takrat ko že oblikuje kar velike grahke a še vedno lupina izgleda sočno. Vzgojil ga je Dr. Alan Kapuler (Peace Seeds). Zraste do 1,8 m in ob zadosti vlage kar dolgo daje pridelek. Meni do zdaj daleč najboljši surovi grah, ko je starejši se lupina stanjša takrat se ga izlušči in je uporaben tako kot ves ostali grah.

Pa še lep je in kar je najvažnejše, ne moreš ga spregledat saj je vijoličast. Very Happy


Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Semenčka boš verjetno shranila? Wink_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Odgovori