Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Figa, smokva - Ficus carica
Zgodilo se ji je to, kar sem ji že nekaj let obljubljal . Požagal sem jo na nulo, po lanski in predlanski pozebi. Me je že dolgo mikalo, da jo začnem na novo oblikovati. Lansko krajšanje na zdrave poganjke se ni obneslo, kasneje je lubje na starem lesu hudo razpokalo. Letos je bilo nekaj poganjkov čisto od tal, dolžine od 0,5 m do 1,0 metra, vendar sem jih tudi odstranil, da se mi ne bo potrebno prilagajati njim._________________mfranc
Zakaj si jih pa ti "ogulil"?
Sam bi rad začel na novo s kakšno pametno/primerno rezjo, da ne bo spet prevelika. Kvadratura kroga, ni prostora, da jo pustim da se "razleze", ker bi šla čez ograjo k sosedu, in me srce boli, ker vem, da bi se najbolj počutila, če ji dam mir s škarjami, ki ji povzročajo željo po ponovni rasti ..... ._________________mfranc
Sam bi rad začel na novo s kakšno pametno/primerno rezjo, da ne bo spet prevelika. Kvadratura kroga, ni prostora, da jo pustim da se "razleze", ker bi šla čez ograjo k sosedu, in me srce boli, ker vem, da bi se najbolj počutila, če ji dam mir s škarjami, ki ji povzročajo željo po ponovni rasti ..... ._________________mfranc
-
- Kraj: Domžale
Imaš "Bolgarke" zunaj na prostem ?
Si jih kaj zaščitil čez zimo ?
Predvidevam, da imaš ti tudi dokaj odprto lego ali pač ne ?!
Moja je še vedno v loncu pred hišo, letos presajena v večjega. In noro odganja.
Lani poleti je dala 10 plodov, morda še kakšnega več in je zelo malo zrasla. Zanimivo, da je bil prvi rod bolj bogat. Kasneje sta bila le še dva plodova.
Si jih kaj zaščitil čez zimo ?
Predvidevam, da imaš ti tudi dokaj odprto lego ali pač ne ?!
Moja je še vedno v loncu pred hišo, letos presajena v večjega. In noro odganja.
Lani poleti je dala 10 plodov, morda še kakšnega več in je zelo malo zrasla. Zanimivo, da je bil prvi rod bolj bogat. Kasneje sta bila le še dva plodova.
Črt, "brutalno" jedrnati odgovori... .
Saj mogoče ni tako hudo, kot se na prvi pogled "sliši".
V bistvu sem jih očistil šibke rasti in prepolovil na višini. Nobeno leto, ne predlansko, ne lansko (-14.4 C), ne letošnje (-15.6 C) mi ni nobena teh treh ne vem kako hudo pomrznila - vrhovi ja, večje škode pa ni bilo.
Lansko leto sem jih, se mi je zdelo, rezal premalo, pa sem jih letos več.
Zanimivo. Imam dve "mičurinski 10" (vsaj dobil sem jih kot take - se mi zdi, da iz resnega vira - že leto pred nakupovalno akcijo) in sta mi obe prav tako izkazovali do sedaj prav "šibasto" rast (dve tanki vejici rastli nekam tja v tri...in40 stopinj).
Letos sem obe rezal, te na 10 cm višine. Upam, da odženeta in ojačata. Sta pa še v lončkih.
Sta ti "bolgarki" kaj pomrznili?
mfranc je napisal/a: |
... Zakaj si jih pa ti "ogulil"? |
Saj mogoče ni tako hudo, kot se na prvi pogled "sliši".
V bistvu sem jih očistil šibke rasti in prepolovil na višini. Nobeno leto, ne predlansko, ne lansko (-14.4 C), ne letošnje (-15.6 C) mi ni nobena teh treh ne vem kako hudo pomrznila - vrhovi ja, večje škode pa ni bilo.
Lansko leto sem jih, se mi je zdelo, rezal premalo, pa sem jih letos več.
crtj je napisal/a: |
... So pa preživele vse tri bolgarke, četudi so šele šibe. |
Zanimivo. Imam dve "mičurinski 10" (vsaj dobil sem jih kot take - se mi zdi, da iz resnega vira - že leto pred nakupovalno akcijo) in sta mi obe prav tako izkazovali do sedaj prav "šibasto" rast (dve tanki vejici rastli nekam tja v tri...in40 stopinj).
Letos sem obe rezal, te na 10 cm višine. Upam, da odženeta in ojačata. Sta pa še v lončkih.
Sta ti "bolgarki" kaj pomrznili?