Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kurji gnoj
-
- Site Admin
Kurji gnoj
(Prenos iz arhiva)
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Ta mladi imajo šest kokoši (petelina sta končala v loncu, eden zaradi agresivnosti, tudi do otrok, drugi zaradi hude ocufanosti) v takorekoč "retro" kurniku: v hiši spijo in nesejo jajca, nastiljajo jim slamo, imajo izhod v zamreženo in pokrito ogrado, dnevno jih izpuščajo na travnik, krmijo jih z ekološko pridelano pičo. Zet je doma z manjše kmetije in mu ni tuje kidanje in shranjevanje gnoja. V večjem lesenem letvastem zaboju, kamor od jeseni ni več nalagal, je zdaj ta gnoj lepo preperel, oni pa imajo le minimalen vrt in ga ne porabijo. In smo se zmenili, da ga lahko porabim jaz na svojem najetem vrtu.
Začela sem ga transportirati (v Jupolovih vedrih) in ga na vrtu stresam na kup, malo potlačim, pokrijem s polivinilom, da se ne izsuši.
Nameravam ga potresti okrog posajenih sadik in za setev.
Zanima me, če so kakšne posebnosti glede uporabe kurjega gnoja na vrtu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Začela sem ga transportirati (v Jupolovih vedrih) in ga na vrtu stresam na kup, malo potlačim, pokrijem s polivinilom, da se ne izsuši.
Nameravam ga potresti okrog posajenih sadik in za setev.
Zanima me, če so kakšne posebnosti glede uporabe kurjega gnoja na vrtu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
-
Mi smo ga vedno poparili z vrelo vodo, ohlajeno odcedili (brezplačno močno gnojilo, ki ga je treba redčiti), goščo porabili za gnojenje. zelo skromno, ker kot pravijo ostali, je izredno močan gnoj. Uporabila sem ga vsepovsod, tudi v rožnih koritih. V jamice, kamor sem sadila fižol, sem najprej dala kepico kurjaka, zagrenila, nato fižol in spet zagrenila.
Vse, kar je pognojeno s tem gnojem, odlično in bujno raste. Zakaj smo poparili? Nikoli nisem razmišljala, tako se je delalo. Verjetno zaradi živalic v njem.
Odličen in izredno močan gnoj._________________Lp, Živa
Vse, kar je pognojeno s tem gnojem, odlično in bujno raste. Zakaj smo poparili? Nikoli nisem razmišljala, tako se je delalo. Verjetno zaradi živalic v njem.
Odličen in izredno močan gnoj._________________Lp, Živa
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Hvala vsem za informacije.
Ne vem pa, če vse to velja tudi za kurji gnoj, ki je dejansko že skompostiran. Samo v dveh, treh kepah se je videlo, da so to kurjeki, sicer pa deluje kot skompostirano (slama+kurjeki) in tudi vonja ni nič po kurjekih. Kot nekak grobi kompost. Tudi soseda me je vprašala, kam mislim posuti to "zemljo". Mislim, da ta ni več tako "hud" - ali se motim?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Ne vem pa, če vse to velja tudi za kurji gnoj, ki je dejansko že skompostiran. Samo v dveh, treh kepah se je videlo, da so to kurjeki, sicer pa deluje kot skompostirano (slama+kurjeki) in tudi vonja ni nič po kurjekih. Kot nekak grobi kompost. Tudi soseda me je vprašala, kam mislim posuti to "zemljo". Mislim, da ta ni več tako "hud" - ali se motim?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
lpmami je napisal/a: |
Hvala vsem za informacije. Ne vem pa, če vse to velja tudi za kurji gnoj, ki je dejansko že skompostiran. Samo v dveh, treh kepah se je videlo, da so to kurjeki, sicer pa deluje kot skompostirano (slama+kurjeki) in tudi vonja ni nič po kurjekih. Kot nekak grobi kompost. Tudi soseda me je vprašala, kam mislim posuti to "zemljo". Mislim, da ta ni več tako "hud" - ali se motim? |
Enako (vsaj po moje), kurjeki so že sami po sebi zelo suhi, saj kokoši izločke (iz ledvic) in iztrebke) iz prebavil oddajo v enem "kompletu". Tudi to je en od razlogov, da je ta gnoj zelo močan, saj vsebuje tudi sečno kislino in še kakšne vire dušika, pa K, Na, Cl, ...ione, ki jih, če so v telesu presežni, izloča.